Fel

Miért eszünk fánkot farsangot? Hiedelmek és hagyományok – farsang végére!

Krapfen or jelly doughnuts with jam and icing sugar

Miért eszünk fánkot farsangot? Hiedelmek és hagyományok – farsang végére!

 

 

Csörögefánk, csokis fánk, lekváros fánk…. de vajon miért épp fánk a farsangi eledel? Milyen hagyományok kötődnek hozzá, ki készítette el először és milyen a legjobb fánk recept?

 
pixel

pixel

Az első fánk

Az első fánkot állítólag egy bécsi pék készítette. Abban az időben a frissen sülő kenyér illatára sokan jöttek a pékségbe, s a pékné megunta a felháborodott és türelmetlen vevők hőbörgését, s egy darab kelttésztát akart a tömegbe dobni, ám a dobást elvétette és a tészta a forró olajba esett. Így készült el az első fánk, amelyet a az osztrákok Krapfennek hívnak. De francia honban is nagy tiszteletben volt a fánk, mikor Maria Antoinette megkóstolta a fánkot, annyira ízlett neki, hogy utána a bálokon mindig ilyen finom édességet szolgáltak fel. Források szerint már az ókori rómaiak is ismerték a fánkot, s ők is ilyenkor tél végén, tavasz kezdetekor ették, ünnepelve aa természet újraéledését.

 

 

 profile_ezone-teaser620x348

 

 

Hagyomány és hiedelem

Régen úgy tartották, hogy ha a böjti időszak előtt –fánkot sütöttek, és ettek, akkor a legerősebb tavaszi vihar sem képes elsöpörni a ház tetejét. De az udvarláshoz is köthető volt a fánk készítése. Sokszor ebben az időszakban járták a legények a lányos házakat végig, s ilyenkor a háziak finom fánkkal kínálták a vendégeket. Azontúl, hogy finomat ehettek a fiúk, fontos volt, megfigyelniük, hogy a lány miképp kínálta nekik a fánkot. Ha a lány megfelezte a fiúval a fánkot, akkor az azt jelentette, hogy viszonozta a szerelmét.

 

Miért szalagos a fánk?

A klasszikus fánknak, amelyet sokszor szalagos fánknak hívunk is jelentősége volt. Amellett, hogy ez egy sütési eljárás, s a forró olajban így sül ki a tészta, sokszor sokféle hiedelmet, babonát kötöttek hozzá. Szintén a pár kereséshez köthető a szalagos fánk  – mivel a szalag a jegygyűrűt szimbolizálta. De emellett sokszor sokféle turipisságot is elkövettek a fánkok sütésénél. Például szokás volt egy-egy pénzérmét elrejteni a sülő fánkba, amely a gazdagságot jelképezte.

Csöröge fánk

Ez egy másik fajta fánk, amelynek a tésztája és az elkészítése is jóval egyszerűbb. A török eredetű csöröge fánk is egy rituális ünnephez volt köthető, mikor az apa nyilvánosan fiaként ismerte el a  gyermekét, akkor csörögefánkkal kínálta a vendégeket.

 

 

P1040717

 

 

Csöröge fánk recept:

Hozzávalók

A sütéshez

A tálaláshoz

 

 

Elkészítése:

  1. A tojásokat egy mélyebb tálba ütjük, és szórunk rá egy csipet sót.
  2. Mellészórjuk a lisztet, és hozzátesszük a tejet, valamint a rumot és a cukrot.
  3. Jó tíz perces munkával hólyagosra gyúrjuk a tésztát. Ha ragadna, lisztet, ha kemény lenne, kis tejet teszünk hozzá.
  4. Ha kész, lisztezett deszkára borítjuk, és letakarjuk. Magára hagyjuk jó 30 percre.
  5. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd derelyevágóval rombuszokat vágunk belőle. A rombuszok közepét egy vagy két helyen bemetszük.
  6. Forró olajba tesszük, úgy, hogy az a fele, ami a deszkán volt a nyújtáskor, felülre kerüljön.
  7. Pár percig hagyjuk, mejd megforgatjuk, és a másik oldalát is aranybarnára sütjük.
  8. Még forrón megszórjuk porcukorral, és azonnal tálaljuk.

 

Klasszikus szalagos fánk

Hozzávalók:

 

Elkészítése:

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
  2. A liszthez adjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a felfutott élesztőt, a szobahőmérsékletű margarint és a tojássárgáját.
  3. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  4. Lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk. Egy közepes méretű, lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  5. A korongok közepébe hüvelykujjal lyukat nyomunk úgy, hogy a tészta ne szakadjon át.
  6. Egy magasabb falú edényben felforrósítjuk az olajat. Addig is kel még a tészta.
  7. Közepes lángon, többször megforgatva karamellbarnára sütjük mindkét oldalukat. Vigyázzunk, mert hamar sül.
  8. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.
  9. Porcukorral meghintve, bármilyen ízesítésű lekvárral kínáljuk.

 

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása