Fel

Miért viseljük az eljegyzési gyűrűt a negyedik ujjunkon?

kez1

Miért viseljük az eljegyzési gyűrűt a negyedik ujjunkon?

 

A legismertebb jelképeink egyike a jegygyűrű. Ha meglátjuk valakinek az ujján, azonnal tudjuk, hogy az illető házasságban él. Manapság is a fiúk jegygyűrűvel kérik meg a lányok kezét és az esküvői szertartás egyik legszebb pillanata is az, amikor a menyasszony és a vőlegény egymás ujjára húzzák a szerelem és a boldog házasság zálogát, a jegygyűrűt.

 

kez2

Miért a negyedik?

Annak ellenére, hogy ilyen széles körben ismert és viselt jelképről van szó, vajon tudjuk-e, hogy miért a negyedik ujjunkon hordjuk a jegygyűrűt?
Egyesek szerint a bal kéz negyedik ujja egy ideggel közvetlen összeköttetésben áll a szívvel, s mint tudjuk, a szív a szerelem jelképe, így adódik, hogy a szerelem másik jelképét, a gyűrűt erre az ujjra húzzuk.

 

kez4

Az ujjak jelentése

A kínai emberek egy nagyon szép és meggyőző magyarázattal szolgálnak erre a kérdésre:
A hüvelykujj a szüleinket képviseli,
A mutatóujj a testvéreinket,
A középső ujj saját magukat
A negyedik ujj a házastársunkat, és
A kisujj képviseli a gyermekeinket.

 

kez3

Egy meggyőző gyakorlat
Most pedig végezzünk el egy egyszerű, de nagyon érdekes és meggyőző gyakorlatot. Tegyük össze a két kezünket a képen látható módon.
Ujjbegyeinket érintsük össze, középső ujjainkat pedig behajlítva érintsük össze.
És most egy nagyon érdekes feladat következik:

1.    Próbáljuk meg szétnyitni a hüvelykujjainkat(szülők). Sikerülni fog, mert a szüleinkkel nem élünk együtt egy életen át, előbb-utóbb elköltözünk a szülői házból és önálló életet kezdünk.
2.    Újra érintsük össze a hüvelykujjainkat és most próbáljuk meg szétnyitni a mutatóujjakat(testvérek). Minden gond nélkül meg tudjuk csinálni, jelképezendő, hogy a testvéreinkkel sem fogunk élethosszig együtt élni, előbb-utóbb mindenki saját családot fog alapítani és külön életet fog élni.
3.    Újra érintsük össze a mutatóujjakat is, és most próbáljuk meg szétnyitni a kisujjainkat(gyermekeink). Nem fog gondot okozni, hiszen a gyerekeink felnőnek majd, megnősülnek, férjhez mennek és elköltöznek tőlünk, saját családot alapítanak, nem élnek velünk életünk végéig.
4.    Újra érintsük össze minden ujjunkat és most próbáljuk meg a gyűrűsujjainkat(házastársunk) szétnyitni! Ugye nem sikerül? A negyedik ujj az élettársunkat jelképezi, akivel együtt fogjuk leélni az életünket és kitartunk majd egymás mellet jóban-rosszban!

 

kez5

Elgondolkodtató felismerés

Ha elvégeztük a fenti kis feladatot, érdemes elgondolkodnunk ezen a nagyon egyszerű tényen, hogy a két gyűrűsujj elválaszthatatlan. Érdemes figyelmet szentelnünk ennek és törekedni a boldog, közös életre a párunkkal, megoldani a felmerülő problémákat, szeretni és tisztelni a másikat és kitartani egymás mellett – egy életen át.

 

forrás: teunneped.hu

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása