Fel

Mikkamakka dalra fakad

negyszog-kiemelt

Mikkamakka dalra fakad

 

A Négyszögletű Kerek Erdő lakói újra színpadra lépnek.  A Miskolci Nemzeti Színház   egy vadonatúj dologra vállalkozott, a meseregényből gyermekmusicalt készített. Bemutató szeptember 21-én.

Lázár Ervin szereplői új köntösben

negyszog1

Ki ne ismerné Mikkamakkát, Bruckner Szigfridet, Szörnyeteg Lajost, Dömdödömöt, Ló Szerafint és A négyszögletű kerek erdő többi fura figuráját? Ugye? Mindannyian velük töltöttük a gyerekkorunkat, és felnőttként is keressük a társaságukat, mert velük jobb, mint nélkülük.

„Édesapám a mese miatt gyerekkoromban valamilyen furcsa oknál fogva szimplán Lajosnak szólított, – meséli Szabó Máté az előadás rendezője, akinek régi nagy álma valósult meg ezzel – „Vagy éppen nem Pepinnek a Sörgyári Capriccióból, utalva ezzel arra, hogy… mire? Máig nem tudom. Akkor azt gondoltam, sem nem vagyok Lajos, sem nem Szörnyeteg. Talán, mert rosszkor, rossz helyen. Úgy. Ezért. Amúgy a wc-ben olvastam Mikkamakkát, a Szomorúságot és a Mesélőt, akit úgy képzeltem, mint egy wc-n ülő kisfiút, aki a Négyszögletű Kerekerdőt olvassa…“

Új darabhoz új versek

A gyerekmusical dalszövegeit Nyulász PéterIBBY díjas gyerekíró írta.  Nyulász Péter korábban a Magyar Rádió riportereként dolgozott, s Budapestre kerülvén az egyik első riporteri feladata volt felkeresni Lázár Ervint, és megtudni tőle, miként is történik az, amikor valaki megtudja, hogy Kossuth-díjat kap? Lázár Ervin a válaszok után persze visszakérdett egy s mást, így kiderült, hogy Péter csak nemrég érkezett Debrecenből. Lázár Ervin pedig búcsúzásképpen vállon veregette: „Mindannyian így jöttünk fel vidéki szerkesztőségekből.“ negyszog3

„Meghökkentő volt számomra, hogyan is fogadhat ő engem egy sorsközösségbe önmagával?!  – meséli Nyulász Péter. „Szó nem volt még akkor arról, hogy valaha gyerekverseket fogok írni. De úgy tűnik, Lázár Ervin tudott olyasmi dolgokat, amit mások nem… De tán belátható, hogy e kis történet tükrében egyrészt nem kis meglepetés volt a miskolci színház felkérése a Négyszögletű Kerek Erdőhöz, másrészt nagy megtiszteltetés, hogy alkotótársként lehetek jelen. Mi tagadás, elsőre némi megilletődéssel fogtam a munkához, amit csak fokozott a rendezői instrukció, miszerint: a versek mókásak legyenek, de tárják fel filozófiai értelemben, hogyan lehet vidám a bánat, hogyan lehet kerek a négyszög. Aztán elmélyedve a feladatban végül maga Lázár Ervin sietett segítségemre a sorok között – mondatok mögött elrejtett gondolataival. Így számomra immár teljesen világos, „hogy létezik az a varázslatos hely, ahol vidám a bánat, ahol az aranyhal kívánhat hármat, ahol a Nap nyugatról átvándorol keletre, ahol a négyszög sarka átváltozik kerekre.”

Dallamok világa

Természetesen a jó musicalhez, jó zene is jár. Az előadás zeneszerzője Nagy Nándor, aki mesebeli dallamokat varázsolt a versekhez.

negyszog-4

„A határidő a legjobb múzsa.- véli Nagy Sándor, aki a musical születéséről beszél.  Ezt a mondatot egy ismert embertől hallottam még évekkel ezelőtt és ez már akkor tetszett nekem. Május elején hívott fel Szabó Máté rendező, hogy felkérjen a Négyszögletű kerek erdő zenéjének megírására. Nagy lendülettel fogtam a munkához, hiszen kevés idő volt rá, ami engem mindig nagyon inspirál. Először is, megfogtak a dalszövegek. Minden benne volt, ami egy jó dalhoz kell. Ritmikus, dallamos, szellemes és van mélysége. Ahogy olvastam őket, szinte azonnal elém tárult a zene képi világa.

A zeneszerzéshez kell egy csipetnyi magány és egy jó nagy adag átlényegülés. A legjobb módszer az, ha az ember bezárja magát egy szobába ilyenkor, hogy teljessé legyen a zenével. Éjjel–nappal forogtak a sorok a fejemben. Mindig a legelső ötletekből indultam ki, aztán elkaptam a fonalat. Ez nagyon izgalmas dolog, mert már az alkotótói folyamatok kezdetén vártam a végső verziót. Ilyenkor hirtelen elkezdtem örülni magamnak és a világnak és arra vágytam bárcsak most rögtön mindenki hallhatná. Akkor a „mindenkit” a rendező jelentette. Folyamatosan kérte a dalokat, ha félig volt kész, akkor is, mert rendezői szempontból is meg kellett, hogy feleljenek. Már nem csak magamnak írok…

Az elérhetetlen hajt. Az elérhetetlen ritkán mutatja meg magát ilyenkor még jobban elkezdek örülni aztán hirtelen kétkedni…“

Lázár Ervin:

A NÉGYSZÖGLETŰ KEREK ERDŐ

zene: Nagy Nándor

dalszövegek: Nyulász Péter-Szabó Máté

 

 

Mikkamakka                                                              Dénes Viktor

Vacskamati                                                                Harsányi Attila

Szörnyeteg Lajos                                                       Fandl Ferenc

Ló Szerafin                                                                Bősze György

Aromo                                                                       Lovas Rozi

Dömdödöm                                                               Molnár Gusztáv

Bruckner Szigfrid                                                      Kokics Péter

Nagy Zoárd                                                               Kincses Károly

Maminti                                                                     Péva Ibolya

Zordonbordon, Dr. Zirr-Zurr fog és agyarbarát        Fritz Attila

Virág                                                                         Gyöngy Zsuzsi

 

Zongorán közreműködik: NAGY NÁNDOR

 

Díszlet- jelmeztervező:          Juhász Katalin

Dramaturg:                             Perczel Enikő

Zenei vezető:                          Regős Zsolt

Korrepetítor:                            Nagy Nándor

Koreográfus:                           Gyöngy Zsuzsi

Ügyelő:                                     Lichtenstein Pál

Súgó:                                       Fekete Zsolt

Rendezőasszisztens:               Kriston Szabolcs

Rendező:

Szabó Máté

 

Bemutató előadás: 2013. szeptember 21. 17 óra – Kamaraszínház

Kedves fiatal barátunk, ha a Te szobád ablaka előtt is sötét fellegek ólálkodnak, ha Tehozzád is becsönget a szomorúság, és csíp és mardos és megsavanyít, pattanj talpra, szedd a lábad szaporán, és fuss el hozzánk, a négyszögletű kerek erdőbe! Itt lakik Mikkamakka, Ló Szerafin, Bruckner Szigfrid, Szörnyeteg Lajos, Dömdödöm, Aromo, Vacskamati, Maminti és Nagy Zoárd. A félelem itt kacagásba fullad, a csúnya megszépül, az öreg visszafiatalodik, a nemből igen lesz, a hidegből meleg, a spenótból palacsinta. A négyszögletű kerek erdőben csupa bukfenc és nevetés vár Rád!

 

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása