Fel

Minden dicséret számít

tukor1

Minden dicséret számít

Az értékelésben – mint egy tükörben – „nézegethetjük” magunkat, és láthatjuk, min kell szépíteni, de ha a tükör csak a hibáinkat mutatja, torz lesz az önképünk, oda az önbizalmunk. Gáspár Sári cikke ma is aktuális. 

 

pixel

pixel

Palika pár hónaposan ismerkedik magával. A három éves Eszter unokám az utcán minden kirakatüvegben jól megnézi magát, de a pocsolyákat is tükörnek „használja” (mielőtt belelép). Minap azt kérte az apjától, hogy a kocsi visszapillantó tükrét úgy állítsa be, hogy ö mindig láthassa magát benne. A magunk megismerésének vágya életünk végéig elkísér, de a legfontosabb időszaka az életünknek -mikor az én képünk, az önbizalmunk kialakul- az a gyerekkorunk.

 

tukor3

 

Még senkit se sikerült jóvá szidni

Számos pszichológiai kutatás is alátámasztja, hogy személyiségünk rendkívül érzékeny minden minősítésre, és minden értékelésben, mint egy tükörben látjuk magunkat jónak, vagy rossznak.
Felnőtt megfogalmazás a „…véleményével tükröt tart elénk” a gyerekeknél a szidást, vagy dicséretet kaptam –ra egyszerűsödik.
A szidás, büntetés, vagy a dicséret, jutalom párt a felnőtt ki tudja egészíteni az „ érted haragszom, nem ellened”, „csak biztatásnak szántam, a hibáid kijavításához a felsorolásukat”, „ami jó az a természetes, a rosszon pedig csak úgy lehet változtatni, ha azt mindig mondjuk” és mindenki tudná sorolni az érveket a büntetés haszna mellett.
(Ismer(sz) olyant, akit sikerült csak szidással megváltoztatni?)
Ha valakit sokat kritizálnak az inkább hajlamos belenyugodni a hibáiba, mint változtatásra. A „Ne csinálj semmit, mert abból jó nem sül ki úgyse” „jóslat” megvalósítja önmagát. A fordítottja, is igaz lehet. A dicséret a pozitív értékelés a biztatás „Te képes vagy rá!” – az önbizalom erősödésével segít a tükörképhez idomulni.
Nagyon sokunknak – még nagyszülő korunkban is- az elismerés, biztatás, dicséret, hiánya a legfájóbb gyerekkori emlék.
Nem a meg nem kapott tárgyak, vagy lehetőségek, hanem a szülők, pedagógusok -csak, rólam, nekem, hozzám- szóló véleménye, elismerése hiányzott.
Az értékelésben – mint egy tükörben – „nézegethetjük” magunkat, és láthatjuk, min kell szépíteni, de ha a tükör csak a hibáinkat mutatja, torz lesz az önképünk, oda az önbizalmunk.

 

tukor2

Az első és legfontosabb tükör az anya

Ancsel Éva úgy fogalmazott: „ A gyerek sorsa az anya”. Hogy milyennek látja, mit tükröz a gyereke felé – meghatározhatja egész jövőjét.
Erre példa Picasso vallomása.
„Anyám mindig azt mondta: Ha katonának mész, tábornok lesz belőled, ha szerzetesnek, egy napon te leszel a pápa. Én inkább festőnek álltam, és Picasso lett belőlem.”
Woody Allen egyik könyvében láttam egy karikatúrát: Egy hatalmas zenekart vezénylő idős karmester hátrafordulva azt kérdezi „figyelsz mama?”
Mert –akár tudjuk, akár nem – ki akarjuk érdemelni a másik figyelmét, meg akarunk felelni, először a szüleinknek, pedagógusainknak, aztán akik figyelnek ránk, értékelnek minket, (hibánkkal együtt) és kíváncsiak ránk és a véleményünkre.

 

Gáspár Sarolta új műsorát a Gubancainkat, minden csütörtökön  13-14 óra között a Rádió Bézsben hallgathatják meg.

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása