Fel

Minek örül(né)nek a gyerekeink?

apr1normal

Minek örül(né)nek a gyerekeink?

Gyereknap táján különösen aktuális a kérdés. Biztosan a pénznek – illetve, amit érte lehet venni –, gondoljuk mi felnőttek, hiszen a mai világban minden a pénzről szól. De Hallgassuk csak meg, mit mondanak a gyerekek: van-e fontosabb, mint a pénz?

 

Ha nyernénk a lottón

A telitalálatos lottó hatalmas nyereményéről még azok is ábrándoznak, akiknek lottószelvényük sincs. S az is igaz, hogy 18 év alatt szóba se jöhet a nyereményjáték, de a mesés összeg lehetséges felhasználásáról azért van elképzelése a kis iskolásoknak is.

 

mindig töltünk ki lottót és mindig nyerünk – sajnos csak képzeletben, és akkor csak ülünk a fotelban és jó van nekünk

Van-e fontosabb, mint a pénz? – kérdeztem, és jöttek az „elvárt” válaszok: Ha az anyuka, meg a gyerek szeretik egymást, az öröm, a boldogság (s a boldogsághoz nem kell pénz) és a szívből jövő kérés, amit a lottó ötös se tud teljesíteni: „újra éljen a nagymamám, ne haljon meg senki”.

 

Mint a mesében

Az óvodások – mint minden mást is –, a játékon, a mesén keresztül ismerik meg a jó, rossz, szegény, gazdag fogalmát, bár iskolásként már néha „túllátnak” a mesén.

 

 

Aladinnak azért jó, mert szegény, nem kell az ennivalóért fizetni, és lehet jókat lopkodni.

Hófehérke szegény, a gonosz mostoha gazdag – Aladin szegény utcafiú, Dzsafar gonosz és gazdag. A mesében mindig a szegény a jó, aki végül „győz” a gonosz felett. De az elsősök túllépve a mesei „előítéleteken” a mai valóságot is beleszövik, a történetekbe – megváltoztatva a tanulságot. Hamupipőke azért nem szegény, mert királyi családból származik, Aladinnak azért jó, mert szegény, nem kell az ennivalóért fizetni, és lehet jókat lopkodni.

 

Elvarázsolt pénz

A hat éves Misu megszüntetné a pénzt. Egy (többnapos) varázslattal elintézné, hogy ne kelljen a boltban semmiért fizetni, vagyis minden ingyen legyen. Így egy csapásra illetve egy varázsigére megszűnne a szegénység.

 

: …azt akarnám, hogy minden ingyen legyen…megcsinálnám azt a csodát, hogy nem lenne pénz

Az óvodás Misu megoldása: többnapos varázsigéjével megszüntetné a pénzt és a szegénységet, az egész földkerekségen, magában hordozza „magként” azt a felismerést, hogy: „pénzért csak a kérgét kapod meg mindennek, nem a magvát”

 

Amit nem lehet pénzért kapni

Egy kínai tanítás:

„Vehetsz házat, de otthont nem,Vehetsz ágyat, de álmot nem,Vehetsz órát, de időt nem,Vehetsz könyvet, de tudást nem,Megfizetheted az orvost, de az egészséget nem,

Megveheted a lelket, de az életet nem,

Megveheted a szexet, de a szerelmet nem”

 

van, amit vehetünk pénzért,… van amit nem. Pénzért csak a kérgét kapod meg mindennek nem, a magvát.

Ezt a nekünk, felnőtteknek szóló mondást kiegészíteném: vehetsz ajándékot, de örömöt nem. A pénzen kívül sok együttes élmény, figyelem, ötlet, türelem, idő és szeretet kell!

Nem könnyű kitalálni, minek örülnének a gyerekek Gyakran „sikerül” csalódást okozni a drága pénzen vett ajándékkal, a rosszul választott programmal. Ilyenkor gyerek és felnőtt is „duplán” szomorú, dühös a másikra, pedig a gyerekek üzennek, jeleznek, csak… értjük is az üzenetet?

Egy gyermek üzenete szüleihezNe vegyél nekem dolgokat, amelyekre Te hiába vágytál! Ne érezz bűntudatot, ha nem tudsz megadni nekem mindent, amire fáj a fogam. Néha csak azért kérek valamit, hogy láthassam, hol a határ.Add nekem az idődet!Kérdezd meg, mi történt az óvodában, az iskolában! Beszélgess velem arról, hogy mit gondolok. Érdeklődj afelől, hogyan oldom meg a feladataimat! Taníts engem a jóra, és mondd el, mi a rossz! Vitassuk meg a terveinket! Bátoríts választásaimban! Dicsérj, ha megérdemlem! Terelj jó útra, ha tévedtem!

 

Higgy nekem, bízz bennem!

Irányításoddal jó utat fogok választani. Ha magam mellett tudlak, nem csatlakozom bandákhoz, távol tartom magam az alkoholtól és a drogoktól. Magyarázd meg nekem a gyógyszerhasználat szabályait és figyelmeztess a droghasználat veszélyeire.

 

Szeress, és hagyd, hogy szeresselek!

Szeress akkor is, ha rossz vagyok! Mutasd ki szereteted még abban az esetben is, ha nem tetszik neked a viselkedésem!

 

Bocsáss meg nekem!

Fejezd ki megértésedet tévedéseimkor! Add értésemre, hogy mindig van esély az újrakezdésre! Engedd meg, hogy tetteimért én vállaljam a felelősséget. Javíts ki, mondd el, ha tévedtem, de sose tedd ezt mások előtt!

Kérlek, sose hasonlíts másokhoz, különösen ne a testvéreimhez!

Ismerd el, ha jót cselekszem! Büntess meg, ha rosszat teszek! Ne parancsolj nekem, kérj tőlem! Ez összetartozásunk érzését jelenti számomra. Ha megkérsz valamire, boldogan megteszem majd.

Figyelj rám, ha szeretnék megbeszélni veled valamit! Bánj úgy velem, mint a legjobb barátaiddal! Még csak gyerek vagyok, de nekem is vannak gondjaim, aggodalmaim. Tiszteld bánatomat, fájdalmamat!

Mondd sokszor, hogy szeretsz engem!

Erősíts meg abban a tudatban, hogy különleges vagyok, és mindig szeretni fogsz, bármi történjen is. Részed vagyok, valami különös dolog, a szerelem teremtett.

Megígérem, hogy megtanulok viselkedni, mondani fogom, hogy „Bocsáss meg!”, „Kérek szépen…”, „Köszönöm”, „Sajnálom a történteket” – szóval mindent, amit elképzeltél, amikor beszélni tanítottál. Mondani fogok majd mást is, pl. hogy „Szeretlek benneteket!”

Mindenekelőtt tanítsatok szeretetre, hitre és az emberek, az országunk tiszteletére!

Gáspár Sarolta

 

 

* A cikk a TÁMOP-6.1.2/A-09/1-KMR-2010-0426 projekt támogatásával, a projekt keretén belül elvégzett szakértői munka részeként készült el. *

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása