Fel

Minisztériumi akció a gyermekek biztonságáért

safe4

Minisztériumi akció a gyermekek biztonságáért

 

Naponta három és fél órán át interneteznek a magyar fiatalok. Az internet biztonságos használata érdekében előadássorozatot indított a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium „Az internet nem felejt!” címmel, köz és szakiskolások számára.

safe1     

A március közepéig tartó előadássorozat célja, hogy felhívják a diákok figyelmét a világháló veszélyeire és megtanítsák őket arra, hogy hogyan védhetik meg magukat. A fiatalok átlagosan naponta 3 és fél órát töltenek a számítógép előtt és minden negyedik gyermeket ért már internetes zaklatás.

Évről évre egyre többet interneteznek a magyar fiatalok – a gyerekek, tinédzserek. Egy nap alatt majdnem három és fél óra hosszat. A legtöbb fiatal eközben úgy gondolja, hogy az internetezés nem veszélyes. Sajnos ez nem igaz. Sok baj ért már gyerekeket a világban és Magyarországon is, mert nem ismerték pontosan a veszélyeket.

Ahhoz, hogy a sok-sok internetezéssel töltött idő alatt a gyerekek biztonságban legyenek, meg kell tanulniuk, hogy milyen szabályokat kell ehhez betartani.  A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium ezért egy olyan programot indított el, melynek során megismerteti a diákokkal az internetezésre vonatkozó törvényeket, és a biztonságos netezés alapvető szabályait.

safe2

A program az „Az Internet nem felejt” címet kapta. A célja, hogy a tudatos internethasználatra tanítsa a fiatalokat. Az előadás alatt a diákok megismerhetik a Polgári Törvénykönyv idevonatkozó rendelkezéseit is, különös tekintettel az internetes felhasználással kapcsolatos személyiségi és adatvédelmi kockázatokra.

„ Az internet nem felejt” program szakmai partnere az L-Tender Consulting Kft. Az előadássorozat 2013. március végéig az ország 30 oktatási intézményének több ezer tanulójához jut el.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium azért is vállalta fel e téma támogatását, mert elkötelezett a gyermeki jogok széles körű érvényesítése és megerősítése mellett. Kiemelt feladatának tartja, hogy a gyermekek mindenek felett álló érdekének elvét az igazságszolgáltatás területén is érvényesítse. Ennek érdekében 2012 a KIM számára a gyermekbarát igazságszolgáltatás éve volt, de a program során olyan alapvető célkitűzéseket fogalmazott meg a Közigazgatási és Igazságszolgáltatási Minisztérium, amelyek csak hosszabb távon érvényesíthetők. Ennek érdekében a 2013-as évet a gyermekáldozatok védelmének szentelte, elsősorban az érintett korcsoportok figyelmének felkeltésével és tájékoztatásával. Ennek során igyekezett elérni, hogy ez a szemlélet, s ennek gyakorlata beépüljön a magyar és az európai jogrendbe. A Gyermekbarát Igazságszolgáltatás kialakítása tehát nem csak egy évre szóló célkitűzés, hanem egy hosszabb folyamat, melynek eredményeként az igazságszolgáltatás folyamatai a gyermekek számára is felfoghatóvá, megismerhetővé és érthetővé válnak.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása