Fel

Szülinapos Amadeus

mozart3

Szülinapos Amadeus

Ha január vége, akkor Mozart születésnapja, s ha Mozart, akkor koncertek sorozata. Így van ez minden évben Salzburgban is, ahol már elkezdődött a Salzburgi Komolyzenei Téli Fesztivál. 

mozart1

Szülinapos Mozart

1756. január 27-e a nevezetes nap, amikor Mozart meglátta a napvilágot. Salzburg vezetői nem is tudták, hogy az ifjú Mozart városuk jelképe lesz. Jóval később – 1842-ben létrehoztak a salzburgi polgárok egy alapítványt, mely Mozart örökségét ápolja. Ennek a korai törekvésnek köszönhető a mostani esemény is, amely azóta virágzik.

 

Mozart itthon

Számos rendezvényen találkozhattok Mozart műveivel. Legutóbb a nemrég felújított Zeneakadémián mutatták be Mozart talán leghíresebb operáját a Varázsfuvolát. A híres opera másik érdekessége, hogy a Zeneakadémia Kistermében mutatták be, 2013 telén. A terem 1964-ben veszítette el az operai képességeit, amikor a fokozódó helyhiány miatt megszűntették a zsinórpadlást, s az átalakítás államszocialista hevében felszámolták a zenekari árkot is. Ötven évnek kellett eltelnie, hogy a Liszt Ferenc téri épület rekonstrukciójának részeként az ugyancsak varázslatos akusztikájú és atmoszférájú terem visszanyerje eredeti formáját és funkcióját. Mozart Varázsfuvolája az egyetemes operatörténet talán legtökéletesebb remekéről van szó, amely sokértelmű – de alapvonalaiban egyszerű – meséjével, a művészi és populáris elemek mesteri keverésével máig méltán számít a legnépszerűbb daljátékok egyikének.

mozart2

Tudtad? 

A Tirolban dolgozó egyetemi docens –Hildegard Herrmann-Schneider- új Mozart kottára bukkant, amely a feltételezések szerint 1780 körül keletkezett. A mű kéziratán “Wolfgango Mozart” az aláírás, ez erősíti meg a darab eredetét. Nem ez az első felfedezett alkotás az elmúlt években: 2006-ban a salzburgi érsekség archívumában és 2009-ben a Mozarteum Alapítvány levéltárában is találtak addig ismeretlen műveket.

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása