Fel

Mit hallgatnak a mai ovis gyerekek?

00005

Mit hallgatnak a mai ovis gyerekek?

 

Minden anyuka ismeri még az ő gyerekkorából a kis mondókákat, gyerekdalokat. Hogy elmélyedhessünk ebben a rétegzenében, illetve újakat tanuljunk, nos ebben egyre több kiadó, lelkes énekes, zenész segíti a kezdő, gyakorló szülőket, ám az néha ez már a minőség rovására megy. Most két új kiadvány került a boltokba. Döntsék el, melyik segíti jobban közös énekléseinket gyerekeinkkel!

 

Magyarország kedvenc gyerekdalai

Ezzel a címmel jelent meg az Universal kiadó gondozásában a lemez. A kissé hivalkodó cím sokat sejtet, s máris felmerül a hallgatóban a kérdés, hogy vajon melyek is – ezek talán? – a mai magyar gyerekeknek a kedvenc dalai. A produkciók között megtalálhatóak Weöres Sándor megzenésített versei – Csiribiri, Sándor napján, Zelk Zoltán altatója az Este jó c. vers, Devecseri Gábor Állatkerti útmutatója, József Attila Kertész leszek c. verse, Szabó Lőrinc verse és a 100 folk Celsius egyik régi opusza a Miért piros a majom feneke c. dal. A hanganyag többi darabja népdalok, mondókák, illetve a zenészek egy-egy saját költeményei. Az előadók gyerekek, illetve a Napocska zenekar tagjai énekelnek rajta.

 

A listát végignézve, s a dalokat végighallgatva, első benyomásom az volt, hogy milyen jópofa ötlet, hogy gyerekek énekelnek gyerekeknek, amely már máskor is bejött és sikere volt, tehát melléfogni nem igazán lehet. Külön dicséretet érdemel a hangszerelés is, mert végre egy lemez, ahol nem egy szintetizátor mellett énekelnek a gyerekek, hanem valódi hangszerek is megszólalnak. Ám még mindig nem tudtam elszakadni a kiadvány címétől, mely sokkal több ígéretet rejtett magában, mint amit kaptam. Hiszen ki és mi alapján dönti el, hogy mi Magyarország kedvenc gyerekdalai? Miért került erre a válogatásra a Kertész leszek c. József Attila vers, amely valóban gyönyörű, de lehet, hogy inkább egy másik válogatáson lenne a helye. Vagy ezzel az erővel a Rejtelmek c. vers is itt lehetne.

Hallgatva a lemezt egy kicsit az volt az érzésem, hogy a lemez zenei szerkesztői inkább a saját gyerekkoruk kedvenc, hallgatott, ismert gyerekdalait szedték össze, s nem a mai gyerekek kedvenceit. Hiszen sok gyereknek Gryllus Vilmos dalai vagy a Kaláka zenekar, Alma zenekar dallamai – és még sorolhatnám – a kedvencek, melyek valóban maiak. Lehet, hogy a címen kellett volna elgondolkozni, s mondjuk egy egyszerű Gyerekdalok is megállta volna a helyét, s akkor nem érezném ezt a visszásságot.

 

Tipegő kedvenceink

Ez a kiadvány immár a második ebben a sorozatban, az elsőben Csillaglepte c. lemezen álomba ringató bölcső dalokat énekelt a hallgatóknak Szmirnov Krisztina, most viszont egy rakás mondókát énekelt fel. A Tipegő lemez viszont már a sokadik abban a zenei kiadvány-dömpingben, amely a mondókákkal foglalkozik. Igaz az eddig megjelent mondókás foglalkoztatók inkább könyvek voltak, kivéve a Ringatót, amelyhez CD is párosult. Személy szerint a kiadó első lemezét, az altatósat én jobban kedveltem, az egy kicsit különleges volt számomra, főleg az operabetétek miatt. Ez az új lemez viszont nagyon zsúfolt. Bár nagyon jók a mondókák, a dalok, s valóban a gyerekek is imádják, s mi szülők is ismerjük. A szerkesztés is ötletes, hogy többször elismételve, elmondva hallgathatjuk meg a rigmusokat, amely a kisgyereknek kiváló. Ami miatt mégis azt mondom: „a kevesebb több lett volna” az a rengeteg – szám szerint 64 darab produkció. Tovább “súlyosbitja” a helyzetet, hogy az egyes mondókákat többször is elismételik. Persze értem én a szándékot, hogy a többszöri ismétlés során még jobban megtanulja a gyerek és az anyuka is, de így háttér zenének hallgatva, miközben a napi dolgunkat végezzük a lakásban már túlmegy a tűréshatáron.

Érdemesebb úgy hallgatni a lemezt, hogy egy párat kiválasztva, leülve a gyerek mellé és velük együtt mondókázva, eljátszva, elmutogatva énekeljük – lehet, hogy ez volt a készítők célja is, ám a zsúfoltsággal agyonütötték ezt a szándékot.

Almásy Katalin

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása