Fel

Magyarország legjobb Földvigyázói – lezárult a Zöldi Ákos és Földvigyázók online verseny szakasza

Magyarország legjobb Földvigyázói – lezárult a Zöldi Ákos és Földvigyázók online verseny szakasza

Hatezer fős környezetbarát társaság szerveződött a Zöldi Ákos és a Földvigyázók, környezettudatossági online vetélkedősorozat köré. A 13 héten át tartó országos versengés során ezerkétszáz iskolából csatlakoztak kisdiákok a játékhoz. A vetélkedő május 30-án délben zárult le, a játéknak hét régióban vannak nyertesei. Névsoruk a továbbra is működő www.zoldiakos.eu oldalon található, ahol a programhoz kapcsolódó nagyrendezvényekről szóló információk is elérhetőek. Az első ilyen 2011 június 4-én, szombaton, Szegeden, a Nagy Sportágválasztóhoz kapcsolódik. A Zöldi Ákos és a Földvigyázók programot az Egyszervolt a Magyar Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány szervezi, a projekt szakmai partnere a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület.

 

Taposs kisebbet!

 

A Zöldi Ákos és a Földvigyázók országos játék a fenntartható fejlődés jegyében és a környezettudatos gondolkodás népszerűsítése érdekében indult – elsősorban kisiskolás korosztály számára. Az akció a szórakoztatva oktatás-tanítás (edutainment) módszerével ismertette meg a játékosokat az alapvető környezetvédelmi fogalmakkal, s a környezetterhelés csökkentéséknek lehetséges eszközeivel. A cél az „ökolábnyomuk” csökkentése volt. A földvigyázó játékosok egy „ifjúsági regény” történetéhez, s annak főszereplőihez csatlakozhattak. Zöldi Ákos és barátai, Recikli Cili és Leveli Béla, minden héten újabb mókás jelentekkel és okos feladatokkal – teszt, gyakorlati feladat, számítógépes mini-játék – fogadták a résztvevőket, akiknek előrehaladását „ökolábnyom mérő” mutatta.

 

 

Földvigyázók országszerte

 

A játék sikerére jellemző, hogy ezerkétszáz iskolából mintegy hatezer kisdiák csatlakozott a játékhoz. A versengés értékes nyereményekért – digitális oktatási eszközökért, sportszerekért folyt, de mindeközben az idevonatkozó általános iskolai tananyaghoz kapcsolódó feladatokat kellett megoldani. A program népszerűsítésében Kovács Patrícia színésznő, Gergely István kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó és Hanga Zoltán, a Fővárosi Állatkert szóvivője is segít. Mindhárman fontosnak tartják a környezetvédelem ügyét, és az ökológiai gondolkodás fejlesztését a fiatalok körében, ezért álltak a Zöldi Ákos és a Földvigyázók program mellé.

 

 

Ezzel nincs vége!

 

A május 30-án lezárult online vetélkedősorozatot novemberig tartó helyszíni Zöld Napok rendezvénysorozat követi az ország régióiban. Az első ezek közül a szegedi Nagy Sportágválasztó rendezvényhez csatlakozik, 2011 június 4-én. Itt a Dél-Alföldi régióban nyertes földvigyázó csapatot látják vendégül s egyúttal várnak minden más gyereket, hogy megismerkedhessenek Zöldi Ákos csapatával, s játékosan ismerkedjenek a környezettudatos magatartással. A későbbi nagyrendezvényekről a www.zoldiakos.eu honlapon lehet információkat szerezni, ahol a pontgyűjtő verseny lezárultával is folyamatosan elérhetők a játékok, hogy akinek csak kedve van, csatlakozhasson Zöldi Ákos földvigyázó csapatához.

 

 

A szervező

 

Az „Egyszervolt” a Magyar Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány 2002-ben alakult. Célja a magyar gyermekkultúra ápolása, s internetes közvetítése. Az Alapítvány a gyerekeknek szóló internetes oldalak folyamatos fejlesztésén túl rendszeresen szervez szabadtéri kulturális rendezvényeket is az egészséges életmód jegyében.

 

 

A szakmai partner

 

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület 1992-ben alakult, sokrétű, közvetlen nevelői és szakértői munkát végez: foglalkozik a környezeti és a fenntarthatóságra nevelés elméleti, gyakorlati és módszertani kérdéseivel, részt vett a szaktárcák felkérésére a Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégia kidolgozásában.” Az Egyesület 1998. óta közhasznú, 1999-ben „Környezetünkért” díjat kapott.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Unió Regionális Fejlesztései Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

 

 

Nyp

 

 

 


Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása