Fel

Mit jelent a kerek piros?

kresz1

Mit jelent a kerek piros?

Mit jelent a kerek piros? Mikor indulhatsz el a zebrán? S mit jelentenek a táblák az utcán? Mit tanítsunk meg gyerekeinknek, hogy a közlekedés számukra is biztonságos legyen. Táblák, alap KRESZ-szabályok – gyereknyelven.

pixel

pixel

kresz6

 

Ha piros, állj!

Talán a legalapvetőbb ismeret, amit már az ovisok, sőt még a legkisebbek is tudnak, hogy melyik lámpa mit jelent. Ha piros, állj, a sárga a felkészülés, a zöld az indulás, a szabad út! Érdemes a kicsikkel gyakoroltatni, akár közösen figyelni a lámpaváltást, s rájuk bízni, hogy szóljanak, ha indulhatunk. De ugyanúgy fontos, hogy ezt a rendszert a zebrán való átkeléskor is megtanulják!

 

kresz5

 

KRESZ-táblák alapfokon

Kezdjük a legegyszerűbbekkel, amihez valamilyen játék is köthető, vagy nagyon egyszerű megjegyezni. Ilyen a stop tábla, amelynek formája, színe is érdekes, s ha már a betűket is ismerik, akkor élvezettel fogják elolvasni. Ugyanilyen izgalmasak lehetnek a nyilak, hogy merre mehet az autó, illetve a behajtani tilos tábla. Ezeket érdemes elmagyarázni, mesélni róluk, s figyeljük meg, hogy egy idő után már a gyerek fog figyelmeztetni egy-egy táblánál!

 

kresz3

 

A KRESZ szabályai

A KRESZ szabályait nagyon fontos megtanítani, főleg, ha a gyerekekkel rendszeresen biciklizünk. Melyik a kötelező haladási irány,  miért álljunk meg a sarkon. Hogyan kell körülnézni, ha lelépünk a járdáról. Itt nagyon fontos, hogy tisztában legyenek a gyerekek a jobb és a bal irány fogalmával. Egyes óvodákban már lehetőségük van KRESZ-pályán gyakorolni a rollerezést, biciklizést, amely nagyon hasznos lehet, főleg, ha élesben is használhatják utána.

 

kresz2

 

Segítség az úton

A kisgyerekek hamar megtanulják a szabályokat, s sokszor kérhetjük is a segítségüket. Ha elmagyarázzuk nekik a megállni tilos táblákat, akkor már ők fognak szólni, ha helytelen helyen parkolunk. Ugyanúgy kérhetjük a segítségüket egy-egy parkoláskor, mikor nehezen látunk ki. Akkor ők lesznek a kis irányítónk, de természetesen ne teljesen bízzunk meg bennük, fontos, hogy mi is ellenőrizzük az utat, hogy valóban biztonságosan állhassunk ki.

 

Biztonságos utat és közlekedést!

 

A cikket a Közlekedésbiztonsági rajzpályázatot  kiíró KÖBE Biztosító támogatta.

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása