Fel

Mit nézz az élelmiszerek címkéjén?

shoping1

Mit nézz az élelmiszerek címkéjén?

Gondot okoz, hogy az élelmiszerek közül hogyan tudod gyorsan megtalálni a számodra legegészségesebbet? Segítünk neked, hogy egy-egy bevásárlás alkalmával (akár egyedül, akár a szüleiddel), hogyan válassz a széles kínálatból helyesen, az egészséges táplálkozás ajánlásainak megfelelően.

 

shoping4

Hogyan válassz?

A boltokban vásárolt élelmiszerek címkéjén a gyártó általában feltünteti az adott élelmiszerben található összetevőket. Ez nagy segítség neked ahhoz, hogy ki tudd választani a számodra leginkább megfelelő terméket. Ha egészségesen szeretnél táplálkozni, időt kell fordítanod egy-egy bevásárlás alkalmával arra, hogy a termékek címkéjét megnézd, és így később könnyebben és gyorsabban menjen a választás.

 

Lássuk, mi a legfontosabb 5 szempont, amiket figyelj a termékek címkéjén!

 

1. A kevesebb só, mindig jobb!

Válaszd azokat a termékeket, amelyek minél kevesebb sót (nátriumot) tartalmaznak, ezzel is védve az egészségedet! A túl sok só magas vérnyomáshoz vezethet azáltal, hogy vízvisszatartó hatása révén megnövekszik a vérmennyiséged és az ereid falára egyre nagyobb nyomást fejt ki. A magas vérnyomás előbb-utóbb (többnyire hosszú évek alatt) az érfal sérüléséhez és további problémákhoz is vezethet, amire gyógyszert kell szedni és orvoshoz kell vele járni. Mivel ez még távoli jövőnek tűnhet számodra, sokkal fontosabb most, hogy a túl sok só miatt vizesedhet, bedagadhat a lábad, karod, és lehet, hogy nem férsz majd bele a kedvenc cipőidbe. Ez nem hangzik túl jól, igaz?

 

shoping2

2. Keresd a nagy rosttartalmú terméket!

A nagy rosttartalmú élelmiszerek segíthetnek neked az alakod, egészséged megőrzésében. A zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák hüvelyesek (rozskenyér, barna kenyér, Graham kenyér, barna rizs, hajdina), száraz hüvelyesek (bab, borsó, lencse stb.) sok rostot tartalmaznak, és ha ezeket eszed, hosszabb távon is jóllakottnak érezheted magad, vagy segíthet, ha nem tudsz mindennap WC-re menni. Ráadásul a zöldségek, gyümölcsök rengeteg vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak, ami jó hatással van bőröd, hajad, körmöd (sz)épségének megőrzésében is.

 

shoping6

3. Vitaminmustra…

Néhány termék csomagolásán megtalálható, hogy az adott termék, milyen vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz. Legjobb, ha minél több ilyen összetevőt találsz rajta! Azért mert egy-egy terméken ezt az információt nem találod meg, még nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem tartalmaz vitamint vagy ásványi anyagot! (Nem minden terméken sorolnak fel minden tápanyagot, többnyire csak a fehérjét, zsírt, szénhidrátot.) Persze az is előfordulhat, hogy egy gyengébb minőségű vagy feldolgozott terméket utólag vitaminokkal, ásványi anyagokkal dúsítottak, de ezt is köteles a gyártó feltüntetni. A vitaminok legnagyobb mennyiségben a zöldségekben és gyümölcsökben fordulnak elő, többek között a szervezet védekező képességének erősítésében vesznek részt, ezáltal javítják közérzetedet is.

 

4. Csökkentsd a cukrot!

A termékek címkéjén a hozzáadott cukrot a szénhidráttartalomnál tüntetik fel. Ha megnézed a kiválasztott termék összetevőit, és a felsoroltak között első helyen találod a cukrot, a glükózt, a fruktóz(szirupo)t vagy a glükóz-fruktóz szirupot, akkor az azt jelenti, hogy annak a terméknek igen magas a cukortartalma. Ha meg akarod őrizni fogaid egészségét és elkerülnéd a felesleges hízást, az a leghelyesebb döntés, ha azokat a termékeket választod, amelyeknél ez a szám alacsony (vagy akár nulla), tehát minél kevesebb a hozzáadott cukortartalom. A hozzáadott, úgynevezett egyszerű cukrok gyakori, rendszeres fogyasztása elősegíti a fogszuvasodás kialakulását, aminek lyukas fog és rossz lehelet lesz a következménye. Ugye nem akarod a délutánjaidat a fogorvosnál tölteni, ahelyett hogy a barátaiddal, a hobbiddal vagy egyéb hasznos módon (például tanulással) töltenéd el ezt az időt

 

shoping5

5. „Light”= zsírszegény? Figyelj a mértékre!

Sokszor találkozhatsz a „light” felirattal, ha vásárolni mész, de vigyázz, ez nem minden esetben a zsírszegény terméket jelöli! Előfordul, hogy a cukormentes vagy csökkentett cukortartalmú termékre helyezik rá ezt a feliratot. A megfelelő zsírbevitel ugyanúgy fontos egészséges táplálkozásod szempontjából, mint a többi tápanyag. Figyelj arra, hogy ne billentsd el a mérleg nyelvét egyik irányba sem, helyette inkább az arányokra összpontosíts! A túl kevés zsírfogyasztás is ugyanolyan ártalmas egészséged szempontjából, mint a túlzásba vitt fogyasztása.

 

 

+ 1 Vigyázz, mit vásárolsz!

Ha úgy döntesz, hogy a kiválasztott élelmiszert egyenesen a pénztárhoz viszed, mindig vizsgáld meg annak minőség megőrzési idejét! Főként olyan élelmiszereknél fontos szempont ez, amiknek rövid a minőség megőrzési/fogyaszthatósági ideje.

 

(Minőség megőrzési idő = Az élelmiszereken feltüntetett azon időpont, vagy időtartam, ameddig az élelmiszer – megfelelően tárolva – eredeti minőségüket megőrzi.

Fogyaszthatósági idő = Az, a gyorsan romló élelmiszereken feltüntetett időpont, ameddig – megfelelően tárolva – elfogyaszthatók.)
Ilyenek például tej és tejtermékek, a pékáruk, fagyasztott élelmiszerek, számos felvágott. Ha lejárt terméket vásárolsz, és esetleg azt el is fogyasztod, azzal árthatsz egészségednek. Szánj rá egy kis időt, hogy fizetés előtt rápillants a csomagoláson feltüntetett minőség megőrzési vagy fogyaszthatósági időre!

Az élelmiszerek címkéje hamarosan még nagyobb segítségedre lesz abban, hogy tudatosan válassz egy-egy bevásárlás alkalmával. Az élelmiszerek pontos összetételéről részletesebben olvashatsz majd a címkéken, sőt, ha táplálékallergiával küzdesz, az allergén összetevők külön is jelölve lesznek majd a csomagolásokon.

Szánj egy kis időt a bevásárlásra és tartsd szem előtt tanácsainkat! Ezek betartásával a (nagy)bevásárlások során könnyen ki tudod majd választani azt, ami egészséged megtartásának szempontjából a legjobb választás lehet számodra. Jó vásárlást kívánunk!

 

Irodalom:

Szerző: Juhász Flóra | Lektor: Dr. Biró Lajos, Dr. Palik Éva
Publikálás dátuma: 2015-07-08

* A cikk a TÁMOP-6.1.2/A-09/1-KMR-2010-0426 projekt támogatásával, a projekt keretén belül elvégzett szakértői munka részeként készült el. *

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása