Fel

Mitől lehet környezetbarát egy közlekedési eszköz? – Környezetkímélő eszközök az elektromos autótól a rolleren át a gyaloglásig.

qfs-1-1200x480

Mitől lehet környezetbarát egy közlekedési eszköz? – Környezetkímélő eszközök az elektromos autótól a rolleren át a gyaloglásig.

 

 

Elektromos roller vagy metró? Hibrid autó vagy városi autóbusz? Nem könnyű eldönteni, melyik közlekedési forma a legzöldebb. Szerencsére már sokféle megoldás közül válogathatunk. Vegyük is sorba őket!

 

 

Autó minden mennyiségben

 

A legkényelmesebb utazás, ha saját autóval közlekedünk. Ám érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen környezetbarát autók vannak forgalomban, s melyek közül választhatunk.

Hibrid autók: ezeknek az autóknak a lényege, hogy benzinnel és elektromos árammal is működnek. Ez eggyel jobb megoldás, mint a teljesen benzines autó, viszont ezeknél a típusoknál sokszor az akkumulátorok újrahasznosítása a probléma, ami sajnos még nincs megoldva.

Elektromos autó: manapság már egyre több zöld színű rendszámú autót láthatunk az utakon, ezek mind – mind elektromos autók. Működésükhöz nincs szükség sem benzinre, vagy gázolajra, hanem kizárólag akkumulátorral működnek. Igazán környezetkímélő ez a fajta, egyetlen hátránya, hogy egy töltéssel körülbelül 100-150 km-t bír ki, s emellett az akkumulátor feltöltése is igen időigényes.

Napelemes autó: ez a fajta autó még teljesen új a sokféle környezetbarát autók közül, igazából még nincsenek forgalomban. Csak kísérleteznek vele. Talán ez a fajta lesz a legkörnyezetkímélőbb, de mivel még nagyon új, valószínűleg nagyon drága is lesz, amikor megjelenik a piacon!

 

1_800w

 
Környezetkímélő tömegközlekedés

 

A tömegközlekedésben egyre nagyobb az igény, hogy „zöldebb” legyen a busz, a villamos, vagy épp a vonat.

Busz: ma már sok elektromos busszal találkozhatunk az utakon, ezek a buszok nagyon halkak, s egyáltalán nem eresztenek ki káros gázokat. Emellett az útfelület használatuk is jóval kevesebb, s ha minél többen közlekedünk busszal, akkor ezzel arányosan kevesebben utazunk autóval is. Viszont ehhez jó buszhálózat, kiváló menetrend szükséges, ami valljuk be, sokszor hiányos még.

Villamos: ami biztos mellette szól, hogy jóval kevesebb energiát fogyaszt, mint egy autó. Ez a közlekedési eszköz, mivel kötött pályán halad, gyors, kikerüli a forgalmi dugókat, s viszonylag jól tartja a menetrendjét. Érdemes megfigyelni, hogy sok helyen már a villamos sínek közti részt is befüvesítik, ezzel téve még zöldebbé a várost.

Trolibusz: szintén hozzájárul a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez, hiszen elektromos jármű. Kötött pályája van, viszont nem tudja kikerülni a forgalmi dugókat.

Vonat: talán ez a legkörnyezetkímélőbb és leggyorsabb közlekedési eszköz. Nagy távokat képes megtenni, rengeteg utassal. Káros gázokat nem bocsát ki, s kikerüli a forgalmi dugókat is. Viszont kötött a pályája, s aki a vonattól messze lakik, annak nehéz megközelítenie az állomást, s így más közlekedési eszközt választ inkább.

 

jarmuvek

 

Legegészségesebb közlekedési eszközök

 

Most, hogy sorba vettük azokat a közlekedési eszközöket, amelyeket nap, mint nap használunk, nézzük meg azokat is, amelyek a legegészségesebbek. Ezekhez nincs szükség semmilyen üzemanyagra, csak az emberi erőforrás kell!

 

Kerékpár: ma már egyáltalán nem meglepő a városi közlekedésben a biciklizés. Rengeteg bicikliút áll a rendelkezésünkre, s igen nagy távok is könnyedén megtehetőek vele. Ha nincs saját kerékpárunk, akkor érdemes bérelni is akár, egy-egy távot sokkal gyorsabban eljuthatunk a célállomásunkig a sűrű forgalmú városban, mint más eszközzel. S nemcsak a környezetünket védjük így, hanem az egészségünknek is jót teszünk vele, hiszen mozgunk.

Roller: a két kerék eme fajtája egyre népszerűbb, legyen az elektromos vagy lábbal hajtható roller. A bicikli utakon ugyanúgy használhatjuk, ha nincs saját rollerunk, akkor bérelhetünk is. Azt viszont fontos tudni, hogy a rollerrel közlekedőknek ugyanúgy be kell tartaniuk a KRESZ szabályait, mint a biciklizőknek, vagy az autósoknak! Még egy plusz pont a rollernek, hogy könnyen szállítható és kis helyen elfér!

 

elektromos-roller

 

Gyaloglás: Igen, jól olvastad, a klasszikus közlekedési eszközt sem hagyhatjuk ki a sorból! Gyalogoljunk! Ez a legkörnyezetkímélőbb megoldás, mert nem kell hozzá semmi más, csak a két lábunk, s az akaraterőnk. Napi fél óra gyaloglás alapvetően ajánlott mozgás, hogy megóvjuk egészségünket, s egyben jó érzéssel tölthet el bennünket, hogy a gyaloglásunkkal mi is hozzátettünk egy kicsit a környezetünk védelméhez.

 

Jó, környezetkímélő, és egészséges közlekedést kívánunk mindenkinek!

 

A cikket a Közlekedésbiztonsági rajzpályázatot  kiíró KÖBE Biztosító támogatta.

 

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása