Fel

A jövő közlekedési eszközei

csm_future-mobility2_40b7c82e0f

A jövő közlekedési eszközei

 

 

Több mint száz évvel ezelőtt még Jules Verne, az író elképzelései is igen formabontók voltak. Akkor szinte elképzelni sem tudták az emberek, hogy a vonat sebessége elérheti a 200 km/órát, vagy a víz alatt is lehet majd utazni tengeralattjárókkal. Azóta sok minden változott, viszont így is maradtak bőven futurisztikus ötletek, hogy 20, 30 vagy épp 50 év múlva hogyan fogunk közlekedni.

 

Földön

A földi közlekedésnek muszáj megváltoznia, s nemcsak az ésszerűség elvén érdemes elgondolkozni, hogy mikor, mivel s főleg hányan utazunk, hanem az eszközökön is. Az elektromos autók, buszok már nem a jövő elképzelt járművei, ezek már életünk részei. Viszont a forgalom csökkentésen, a kibocsátott káros anyag visszafogásán még mindig van mit javítani!

Egyes elképzelések szerint az utazást, ha autóval akarjuk megoldani, akkor a föld alá kell helyezni. A városok alatti forgalmak, sokat javíthatnak abban, hogy a felszínen élhetőbb legyen az élet. Viszont a föld alatti forgalmat is úgy képzelik el, hogy egy elektromos autóhordozóra csatlakoznának rá a saját autóink, s egy bizonyos távon tudnak közlekedni. Ez egyfajta megkötést ad a közlekedésnek, s igen nagy költségű a megvalósítása, de ötletnek jó.

A kötött pályán futó autók, buszok megoldásain is gondolkoznak már. Van, aki a földfelszín felett, függő vasútként képzeli el, s vannak olyan tervek is, amikor egy csőben, mintha egy alagútban futnának az autók, több utassal a fedélzeten.

 

 

Orange self-driving passenger drone takeoff from helipad. 3D rendering image.

 

Levegőben

A levegőben való közlekedés egyik úttörője a drónos közlekedés. Hiszen miért ne lehetne  egy nagyobb teljesítményű drónhoz kapcsolni az autót, amelyben elfér egy vagy két ember, s máris gyorsabbá tettük az utazást. Persze a levegőben való utazásnak is megvannak a maga szabályai, a jövő KRESZ kialakításában itt még vannak kihívások.

A másik opció, amelyet még csak filmekben látni, hogy az autók repülnek. A közlekedés az óriás felhőkarcolók között zajlik, a hatalmas házak között repülnek az autók. A ki- és beszállás is a felhőkarcolók egyes emeleteinél történik. Kicsit futurisztikusnak hangzik, de érdekes megoldás lehet.

Talán az egyik legelrugaszkodottabb ötlet, hogy olyan gyors űrhajókkal közlekednénk, természetesen kint az űrben, hogy 30 perc alatt juthatnánk el pl. New Yorkból Londonba. Ennél a megoldásnál az űrutazást egyszerűsítenék le a feltalálók a hétköznapi utazásra.

 

 future_mobility_DLR_rdax_675x450_75s

 

Vízen

A vízen való utazás is egyre jobban fejlődik. Főleg olyan helyen elképzelhető ez a fajta közlekedés, ahol az utazás két végpontjánál megtalálható a víz, a tenger, a folyó, vagy épp egy tó. Itt kétféle elképzelésen gondolkoznak a kutatók. Az egyik a már most létező csalagúthoz hasonlít, amely Anglia és Franciaország között található. Nagyobb távokat a tenger alatti alagutakban lenne érdemes megtenni. A víz felszínén pedig a járművek gyorsaságát kell növelni, illetve energiafogyasztását kell csökkenteni. Erre is vannak már új megoldások, gyorsabb, modernebb hajók. Norvég tervezők napelemek bevonásával oldanák meg a hajók működését, s szintén kötött pályán, azaz a folyón való közlekedésre specializálódnak.

 

csm_21b01612_2020-11-26_schleiboote_highresolution_with_logo_b7b20a8318

 

 

Bármennyire is furcsának és szinte még elképzelhetetlennek tűnnek ezek a megoldások, remélhetőleg egy-egy valóban megvalósítható lesz ezek közül. Fontos, hogy védjük a környezetünket, s ésszerűen használjuk a közlekedési eszközeinket! A jövő közlekedési eszközei már a küszöbünkön vannak, s unokáink már biztos így fognak közlekedni.

 

A cikket a Közlekedésbiztonsági rajzpályázatot  kiíró KÖBE Biztosító támogatta.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása