Fel

Légy te is tudatos környezetvédő ! – 6 ötlet, hogy miképp tudod védeni a Földet

shutterstock1700454622-scaled

Légy te is tudatos környezetvédő ! – 6 ötlet, hogy miképp tudod védeni a Földet

Légy te is tudatos környezetvédő ! – 6 ötlet, hogy miképp tudod védeni a Földet

 

A tudatos közlekedés mellett fontos, hogy a környezetünket is védjük. Ehhez gyűjtöttünk össze tippeket, ötleteket, hogy te mit tehetsz a szűk környezetedben, hogy megvédd a Földet!

 

Szelektáld hulladékaidat!

Talán már a legkisebbek is tudják, hogy a hulladékot külön kell gyűjteni! A műanyagot, a papírt, az üveget és még a fémet is külön szemetesbe kell kidobni! Szerencsére már a legtöbb lakóhelyen vannak szelektív gyűjtők, s így már valóban gyerekjáték a szemét szétválasztása. Ha pedig komposztálható szemét gyűlik össze a konyhában pl. krumplihéj, kávézacc, almahéj, akkor azokat akár a saját komposztunkba, akár a közösségi komposztba szórjuk!

 

337702_02_zoldseges-zsak-15x20cm

 

Vásárolj hulladék nélkül!

Ezt a szokásunkat talán a legnehezebb megváltoztatni, azaz tudatosan vinni mindegyik bevásárlásra zacskókat, táskákat. S akkor még nem beszéltem a zöldséges és a kenyeres tasakokról, amelyeket akár meg is varrhatunk, vagy a boltokban megvehetjük. Ezekbe érdemes külön-külön tenni a zöldségeket, s a pékárukat. Bonyolultnak tűnhet, de egy idő után már rutin lesz, hogy minden bevásárlás előtt elővesszük a saját szatyrainkat!

 

 

lead-swappis-640x430

 

Ne használj annyi vizet!

A víz fogyasztása szintén óriási probléma a Földön! Sokat pazarolunk, pedig egy- két egyszerű trükkel mi is elkezdhetnénk a spórolást. Fogmosás során ne folyassuk a vizet, hanem zárjuk el, s csak a végén nyissuk ki a csapot. Fürdésnél sem kell folyamatosan folyatni a vizet! A mosogatásnál érdemes egy edénybe felfogni a sok vizet, s abban elmosni az edényeket, majd egy másikban öblíteni. Az úgynevezett szürke vizet, amely a fürdésnél fent marad, azt is újra lehet hasznosítani. Akár wc leöblítésnél, akár felmosásnál. A legjobb megoldás persze az lenne, ha mindenhol az eső vizet használnánk wc öblítésre, s mosásra. Ha ez nem megoldható, akkor legalább a növények öntözésére gyűjtsük össze az esővizet.

 

Ültess fát!

A fenntarthatóság jegyében, ne romboljunk, ne vágjunk ki feleslegesen fákat! Ha lehet, ültessünk minél több fát. De csak akkor, ha valóban tudjuk is gondozni őket! A fa ültetésnél mindig elővigyázatosan, odafigyelve válasszuk ki a helyét. Gondoljuk végig, hogy ha megnő az a fa, valóban el fog férni a kertünkben vagy ott, ahová ültetjük?

 

letöltés (9)

 

Ne szemetelj!

Ezt a mondatot talán már nem is kell elmondani senkinek, ám ha körbenézünk erdőszéleken, belvárosi utcákon, akkor egyáltalán nem így gondoljuk. A felelőtlen szemetelés még mindig „divatos”, hiszen könnyebb eldobálni a papírt, a kis üvegeket, csomagolóanyagokat, mint elvinni a legközelebbi szemeteshez. A közös szemétgyűjtés jópofa elfoglaltság, de sajnos elég szomorú, hogy még mindig mások után kell összeszedni a szemetet a jóérzésű embereknek.

 

 letöltés (10)

Nem kell mindig új ruha!

Érdemes körülnézni a szekrényünkben, szelektálni a ruháinkat. Sokszor ilyenkor vesszük észre, hogy a szekrény alján megtalált ruhákat soha nem vesszük fel. Ekkor jön a kérdés, kell ez nekünk? A használt ruhákat sok üzletbe le lehet adni kuponokért cserébe, vagy támogathatjuk a szegényebb embereket is a már megunt ruháinkkal. Kimondottan jópofa közösségi élmény, ha a ruha csereberét tartunk.

 

Vigyázzunk a Földünkre! Óvjuk, védjük!

 

A cikket a Közlekedésbiztonsági rajzpályázatot  kiíró KÖBE Biztosító támogatta.

 

 

 

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása