Fel

Mókuskaland újratöltve

00005

Mókuskaland újratöltve

 

A mozikban most futó Alvin-trilógia harmadik része azért lehet a rajongók és új nézők számára egyaránt érdekes – mondják a készítők – mert a mókusoknak most tényleg úgy kell élniük, mint az erdőben élő rokonaiknak. A régi-új környezet pedig olyan élményeket tartogat a mókusok számára, amelyek lelkileg is átformálják őket. „Ebben a filmben rengeteg a kaland”– állítja Mike Mitchell rendező.

 

Rajongók egész generációi nőttek fel az Alvin és mókusok című rajzfilmsorozaton, és hatalmas örömükre négy éve elindult a legendás rajzfilm egész estés, élőszereplős–komputeranimált sikertörténete. A kasszáknál nem bukott, mégsem ért el osztatlan sikert. S, hogy miért? Ennek legfőbb oka, hogy a rajzfilm túlságosan a gyerekek ízlésére van szabva: sokak szerint aranyos, de vannak akik azt állítják, hogy idegesítő a héliumot szívott mókusok hangja. A legtöbb poén is inkább a kicsiket nevetteti meg, de nem akarom elvenni senki kedvét sem, mert nem kevés utalás van a filmben, ami egyértelmű kikacsintás a kicsit idősebb nézők felé.

 

Alvin múltja

2009-ben elkészült a második rész, aminek nagyon rossz kritikai fogadtatása volt. Ennek ellenére a nézők szerették, a bevétel elsöprő volt, s megalapozta a történet trilógiává bővítését. A mostani részben – 2011-ben – a Mókusok már (az előző részekben) megismerték a Mókucikat (egy női mókus együttes) és Dave Seville-t is, a feltörekvő zeneszerzőt, aki az éneklő állatokat szponzorálja. A harmadik felvonás története egy hajón kezdődik, amin a hat mókus utazik. Sajnos a hajó zátonyra fut és egy elhagyatott szigetre vetődnek. Itt viszont nincsenek teljesen egyedül, találnak egy kosárlabdát, amire egy arc van festve (Ismerős? – Számkivetett)

 

Alvin ma

Azért lesz érdekes ez a történet, mert a mókusoknak úgy kell élniük, mint az erdőben élő rokonaiknak. A régi-új környezet pedig olyan élményeket tartogat a mókusok számára, amelyek lelkileg is átformálják őket. „Ebben a filmben rengeteg a kaland”– állítja Mike Mitchell rendező, aki a Shrek a vége, fuss el vége című filmmel, illetve a Szuper felsőtagozattal bizonyította, hogy animációs filmek és élőszereplős vígjátékok rendezőjének egyaránt kiváló. Persze a szigeten mókusaink minden szórakoztató dolgot is kipróbálnak: lesz itt salsázás, sárkányon repülés, szörfözés és temérdek mókus hangon előadott dal. Ám ahhoz azonban, hogy a mókuscsapat hazajuthasson a szigetről, logikusan és felelősségteljesen gondolkodó vezetőre van szükség, és a mindent tudó Simon kiesése után Alvinra, a nagy bajkeverőre hárul ez a szerep. A Mókucik lánytriójának vezetője, Brittany ugyancsak komoly belső átalakuláson megy keresztül, „Brittany az elején kényeskedő kis primadonna – mondja Brittany hangja, Christina Applegate –, aki állandóan a külsejével foglalkozik, és legnagyobb bánata, hogy a páradús trópusi klíma tönkreteszi a frizuráját. Később azonban összekapja magát, és kulcsszerepet vállal a menekülésből. A szigeten rájön, hogy nem csak csinos, hanem esze is van.” Egyszóval a filmben minden karakter egy kicsit megváltozik, ráébred elfeledett tulajdonságaira és megmutatja az igazi „énjét”.

 

Alvin jövője

 

„A film központi témája, hogy a mókusok felnőnek – mondja Mike Mitchell –, és egy szülőnek, jelen esetben Dave-nek ezt pokolian nehéz tudomásul venni. De hát ez az élet rendje: a gyerekek felcseperednek, és a maguk útját akarják járni. A szüleiknek pedig el kell engedniük őket. Olyan üzenet ez, ami minden korosztályt megérint.” „Az Alvin és a mókusok 3. az eddigi leglátványosabb Alvin-mozi – állítja Ross Bagdasarian producer –, de a szereplők lelkéhez is most férkőzünk a legközelebb.” Csodálatos helyszíneken vették fel a film jeleneteit. A stáb forgatott Hawaiin, ahol a lakatlan szigeten játszódó részeket rögzítették; Floridában, ahol a színészek, alkotók és mókusok az óceánjáró luxushajó fedélzetére szálltak, és a kanadai Vancouverben, ahol a belsőket, így többek között a hajó luxuskabinjaiban, illetve a kaszinóban játszódó jeleneteket vették fel.

A zene kulcsfontosságú volt a korábbi két Alvin-filmben, és az Alvin és a mókusok 3.-ban sincs ez másként. A film dalaiból készült album nagy elődök nyomába lép: a korábbi Alvin-filmek hanganyagát tartalmazó albumok hatalmas sikert arattak.

Ezek mind biztató érvek amellett, hogy érdemes lesz karácsony tájékán beülni a moziba gyerekekkel, hogy örömet szerezzünk vele nekik. A szép táj, a zenék és a kedves karakterek pedig csak még kedvelhetőbbé teszik az alkotást.

 

Piligrim

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása