Fel

Mozizzz…! új Versfilmekkel

mozizzz könyv

Mozizzz…! új Versfilmekkel

Nyolc új animációs filmmel és a Mozizzz…! gyermekverses könyv bemutatójával csatlakozik az animációs filmek világünnepéhez az Egyszervolt.hu szerkesztősége október 30-án, a Tabán Artmoziban. Ezzel újabb fordulópontjához érkezett az Egyszervolt.hu és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animációs tanszékének közös produkciója, az immár harminchat részessé bővült Versfilmek sorozat.

 

Friss gyermekvers antológia

A mesék, versek hallatán képek peregnek, filmek forognak képzeletünkben, s amikor az ember még csak kisgyerek, ezek a képek határtalan fantáziával jelennek meg. Nem véletlen, hogy a gyerekek különösen kedvelik az animációs filmeket, hiszen ezekben is szabadon szárnyalhat a képi fantázia. Éppen ezért kifejezetten alkalmas ez a műfaj a kortárs gyerekirodalom megismertetésére, megszerettetésére. E gondolatok mentén fogott össze a gyermekkultúra ápolására hivatott Egyszervolt.hu internetes portál és a jövő rajzfilmrendezőit képző Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Animációs tanszéke. A honlap szerkesztősége ismert szerzők verseiből, valamint verses gyerekdalokból készített bővebb összeállítást, s abból választottak a leendő filmrendezők, akik Fülöp József, illetve M. Tóth Géza szakmai felügyelete alatt – önálló alkotásokat hozhattak létre az egyetemi gyakorlati képzésük során. A közös munka a „Versfilmek” összefoglaló elnevezést kapta. Ennek során – 2008-ban illetve 2010-ben – huszonnyolc animáció készült, melyek a Mese.tv internetoldalon a Versfilmek és Versfilmek Új évad rovatokban folyamatosan láthatók, s ebbe a munkába enged betekintést a Mozizzz…! című antológia is – a filmekből kiemelt képekkel, s a hozzájuk tartozó versekkel.

 

 Dalokból születtek az új versfilmek

A verses antológia válogatása azonban nem lehet teljes. Nem csupán terjedelmi okok miatt, hanem mert dalokból is születtek „Versfilmek”. Mi több, a legfrissebb – a Mozizzz…! versantológiával párhuzamosan elkészült harmadik filmsorozat, melynek munkálatait Gacs Réka felügyelte – kizárólag ilyenekből áll. Ezek révén a Versfilmek produkció nyolc újabb alkotással bővült Palya Bea, Gryllus Vilmos, Szalóki Ági, illetve a Makám és a Misztrál együttesek szerzeményei alapján.

 

Mozizz élőben!

Az Animáció Világnapján ritka alkalom kínálkozik, hiszen nagy méretben, mozivásznon is meg lehet tekinteni a Versfilmeket. A kötet és az új filmek bemutatója a Tabán Artmoziban lesz (Budapest I., Krisztina krt 87-89.) október 30-án, vasárnap, 13:30-kor, ahol természetesen azok a filmek is megnézhetők, amelyek versei a Mozizzz…! antológiában is olvashatók.

Az Animációs Világnap (2011. október 29-30.)  részletes programja

 

 Junior Prima Díjas az Egyszervolt.hu

Az Egyszervolt.hu honlap a száz százalékosan magyar tulajdonú 4Kids Meseportál kft. saját fejlesztése. Tíz évvel ezelőtti alapítása óta a szórakoztatva oktatást, kultúraközvetítést, értékteremtést tekinti feladatának a gyerekek, családok és pedagógusok számára. E munka elismerésként a honlap szerkesztősége 2011-ben elnyerte a Junior Prima Díjat a Magyar oktatás és köznevelés kategóriában.

 

Legújabb Versfilmek – dalok ősbemutatója (2011)
Tóth Luca – Szalóki Ági: Libegő 1.38”Felvidéki Miklós – Juhász Márk – Bárány Dani – Toma Borbála – Szalóki Ági: Pista bácsi 2.06”Felvidéki Miklós – Juhász Márk – Bárány Dani – Misztrál együttes: Csellengők 2.17”

Jurik Kristóf – Klungl Mátyás – Misztrál együttes : Béka-tangó 2.43”

Szabó Máté – Gryllus Vilmos: Kis kece lányom 2.05”

Sára Petra – Makám együttes: Bogárbál 1.48”

Klement Csaba – Makám együttes : Ebihal 1.45”

Mózes Anna – Palya Bea: Mamo Csitté 3.34”

A Mozizzz…! – versantológia tartalmát adó Versfilmek (2008 – 2010)
Antali Gabriella – Finy Petra: Becsinált leves 2.33”Bakos Barbara – Kiss Ottó: Bárányok 2.00”Bányai Zsuzsanna – Kiss Ottó: Jó kövér királyfi 2.31”

Bárdos Attila – Nyulász Péter: Szaloncukor lányok 1.32”

Bárdos Attila – Nyulász Péter: Csokinyuszi úrfik 1.25”

Bognár Éva Katinka – Kukorelly Endre: Vanamit 2.10”

Gellár Csaba – Kántor Péter: Béka parti 2.46”

Horvát- Molnár Panna – Kiss Ottó: Csillagszedő Márió, részletek 2.03”

Kreif Zsuzsanna – Kukorelly Endre: Hajmosás – Nyulász Péter : Buborék 2.24”

Kuizs Lilla – Lackfi János: Odalenn 2.05”

Ringeisen Dávid – Finy Petra: Leandervölgyi ősember 2.50”

Ruska László – Miklya Zsolt: Egy műveletlen kispók balladája 2.06”

Takács Anikó – Nyulász Péter: Farsang 2.04”

Tompa Borbála – Demény Péter: Ágóbágó álma 2.50”

Vácz Péter – Miklya Zsolt: Patakiskola 2.26”

Végső Ágota – Fekete Vince: Négy nyulak 1.50”

 

A Mozizzz…! – versantológia versei
Demény Péter:Ágóbágó álmaFekete Vince:

Négy nyulak

Finy Petra:

Becsinált leves ;

Leandervölgyi ősember

Kántor Péter:

Béka parti

Kiss Ottó:

Bárányok ;

Csillagszedő Márió, részletek

Jó kövér királyfi

Kukorelly Endre:Vanamit;Hajmosás

Lackfi János:

Odalenn

Miklya Zsolt:

Egy műveletlen kispók balladája

Patakiskola

Nyulász Péter:

Szaloncukor lányok – Csokinyuszi úrfik

Farsang

 

 

 

A kötet megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

 

 

 

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása