Fel

Száz szerző egy kötetben: van magyar gyerekirodalom!

navigator

Száz szerző egy kötetben: van magyar gyerekirodalom!

 

Megjelent a Navigátor böngésző és olvasókönyv, a kortárs magyar gyermekirodalom tárháza. Ezzel olyan gyerekirodalmi alapmű született, mely nem hiányozhat az óvodákból, az iskolákból, a könyvtárakból, s egyáltalán onnan, ahol gyermekek növekednek, hiszen nélkülözhetetlen kézikönyve a szakmának, és kedves csemegéje az értékes szellemi táplálékra éhes gyerekeknek.

 

Száz szerzőnek egy a kötete

Mosó Masa, Mazsola, Mirr Murr, Rumini, Kövér Lajos és a többiek. Véget nem érő volna a felsorolás a mesehősökről, akik e kötetben helyet kaptak. Ám nem csak ők, hanem az őket életre hívó alkotóik maguk is, akik élő, eleven, létező emberként mutatkoznak meg, s nem holmi katalóguscédula leltári adatai formájában. Mindannyiuk fényképpel szerepel a kötetben, s a duplaoldalakon megismerhetők az alkotók gondolatai, a róluk, és a műveikről szóló kritikák. Ezek mellett az olvasók ízelítőt kapnak a művekből is. Méghozzá a korábban megjelent részletek mellett számtalan olyan vers, mese is megtalálható a könyvben, mely itt először látott napvilágot. A Navigátor tehát messze több, mint egyszerű lexikon – mint alcímei is mutatják: kortárs gyermekirodalmi lexikon, böngésző és olvasókönyv.

Nyelvében él

A kötet további erénye, hogy nem az alkotás helye, hanem nyelve alapján válogatta a szerzőket. Azaz, az kerülhetett bele, aki magyar nyelven alkotott – függetlenül a születési, avagy lakhelyétől. Megtalálhatók itt Erdélyben, Munkácson, Érsekújvárott született alkotók is, és az ország határain túl megjelent kötetek, melyek szerencsére – például az internetes áruházak révén – immár bárhonnan elérhetők. Az sajnálatos csupán, hogy a szerkesztésnek persze valahol keretet kellett szabni, így a 2010-ben jelent megjelent kötetek már nem kerülhettek bele, s ezzel kimaradt az összeállításból jó pár olyan szerző, akinek ekkor jelent meg az első kötete. Ez azonban előrevetíti, hogy szükség lesz a folytatásra, s a legjobb volna, ha arra nem is kellene tíz évet várni.

 

Közhírré tétetik

A kötet létrehozásáért, megjelentetéséért mindenképpen köszönet és tisztelet jár, a szerkesztő Lovász Andreának, s Nyulas Ágnesnek a Cerkabella kiadó vezetőjének. Olyan művet alkottak, melyre már nagyon nagy szükség volt. Nem kisebb vállalkozásba fogtak, mint a 2000-2009 között eltelt tíz esztendő magyar gyermekirodalmát egy reprezentatív kiállítású, gyermekeknek is szóló kötetben összegyűjteni. Ez szinte a lehetetlennel ér fel, hiszen nincs átfogó információ a területről. Hiányoznak az adatok, hiányoznak az összefoglaló kutatások, miközben – általános eladási adatok alapján – évente tíz milliárd forintot megközelítő összegért vásárolnak gyermek és ifjúsági köteteket Magyarországon, ami hozzávetőleg ötmillió könyvet jelent évente. Ezek között pedig mind nagyobb arányban lelhetők fel az értéket hordozó, magas irodalmi és vizuális művészi igénnyel elkészített kötetek.

Az elmúlt évtizedben – különösen a második felében – korábban nem látott lendületet vett Magyarországon a gyerekkönyvkiadás. Sorra jelentek meg gyerekkönyvre specializált kiadók, megjelentek gyermekkönyves szakboltok, s szerzők, illusztrátorok sokasága fordult a korosztály felé. A Navigátor ezen a tengeren segít eligazodni. Mint Lovász Andrea, a kötet szerkesztője a bevezetőben írja: „túlélő felszerelése lehet mindannak, aki napjaink gyermekirodalmi rengetegében kíván eligazodni”. Egy dolog kell csak hozzá: tudni róla. S ebben szerez múlhatatlan érdemeket e kötet. Már csak egy hiányzik: magáról a Navigátorról tudni. A feladat tehát adott: továbbadni a hírét minél szélesebb körben.

 

Szűcs Dóra

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása