Fel

Tucatnyi magyar gyerekirodalmi lap

gyereklapok

Tucatnyi magyar gyerekirodalmi lap

 

2011. március 19-én, a Magyar Mese Ünnepén, gigantikus játszószobává alakult a Millenáris Fogadója. A színpadon és a nézőtéren meseszerzők, illusztrátorok és az „olvasó” közönség, a lapolvasó sarokban pedig a Kárpát-medencei magyar gyereklapok adtak találkozót.

gyereklapok

Kárpát-medencei magyar gyereklapok találkozója

Érdekes színfoltja volt a Millenáris fogadójában megrendezett Magyar mese Ünnepének a gyereklap olvasó sarok, ahol a Kárpát-medence több mint egy tucatnyi magyar nyelvű gyermekirodalmi folyóirata mutatkozott be határon túlról, és belülről. A szerkesztőségek az elmúlt fél év lapszámaiból küldtek el 2-3 példányt ízelítőül, s így egy páratlan gyűjtemény volt kézbe vehető, lapozgatható. A közönség közül sokan először találkozhattak így a felvidéki Tücsök, a kárpátaljai Irka, az erdélyi Cimbora, Napsugár és Szivárvány, a vajdasági Jó pajtás és Mézeskalács újságokkal, s persze átlapozhatták az országhatáron belül megjelenő Burgumburg, Dörmögő, Csodaceruza, Kincskereső, Süni és Szitakötő példányait.

 

Múlhatatlan bemutató

A teltházas Magyar Mese Ünnepét követően az elküldött bemutató példányok utóéletét is sikerült méltó módon biztosítani. Kisebb részt a Millenáris gyerekklubjába kerültek, nagyobbrészt pedig a kecskeméti Katona József Megyei Könyvtár fogadta örökbe, s teszi azokat elérhetővé megyeszerte. Az újságok szerkesztőségei egyúttal bemutatkozó írásokat, cikkeket is küldtek a lapokról melyek sorozat formájában jelennek meg a Napocska.hu oldalain. Ezek közül az első, a Szitakötő magazin bemutatása.

Cikksorozatunkban bemutatjuk:

Burgumburg

Cimbora

Csodaceruza

Dörmögő Dömötör

Kincskereső

Süni

Szitakötő 

Irka (Kárpátalja)

Jó pajtás (Vajdaság)

Mézeskalács (Vajdaság)

 

NyP

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása