Megértjük, ha nem várod az iskolakezdéssel járó tanszerbeszerzési körutat. Különösen akkor, ha több gyerkőcöt indítasz útnak szeptembertől, mert ha nem tervezel tudatosan, a pénztárnál elkerekedhet a szemed a fizetendő összeg láttán. Éppen ezért most olyan tippeket osztunk meg veled, amivel sikerülhet kordában tartanod a költségeket.

Nézz szét otthon, mielőtt útnak indulsz

Nagyon fontos, hogy időben szedd össze fejben (vagy egy papíron), mire lesz szükségetek idén. A füzetektől kezdve a ceruzákon át egészen a tornafelszerelésig és az uzsonnásdobozig szinte mindenre gondolnod kell. Ha készen vagy a listával, még ne indulj sehova: előbb nézz szét otthon.

Talán van olyan füzet, ami megmaradt tavalyról és olyan eszközök, amelyek most is jó szolgálatot tehetnek. Felesleges lehet például új ollót vagy festékkészletet venni (ha nem száradt be), sőt az is elképzelhető, hogy csomagolópapírból is kevesebbet kell venned, mert az egyik fiók mélyén erre is rábukkansz.

Ezt a viszonylag minimális időbefektetést igénylő kutatást azért is érdemes megejtened, mert amire már nincs szükségetek, azt odaadhatod annak az ismerősödnek, akinek a csemetéje éppen abba a korba lépett vagy eladhatod őket az interneten.

Így válasszatok táskát

Mielőtt felvennéd a cipőd, hogy elindulj bevásárolni, azt javasoljuk kutass egy kicsit az interneten, és mérd fel a kínálatot. Lehet, hogy találsz olyan online felület, ahol jó áron szinte mindent be tudsz szerezni – így a cipekedéstől is megkímélheted magad.

Persze vannak olyan kiegészítők, amelyek kiválasztásánál jobb, ha a gyerkőc is veled megy. Tipikusan ilyen az iskolatáska, amit érdemes felpróbálnia. A döntésnél igyekezz racionális maradni (pláne akkor, ha boci szemekkel néz, mert talált olyat, amin a kedvenc mesehősei vannak). A külcsín helyet a praktikumot vedd alapul.

A sok zseb és az elegendő hely mellett nagyon lényeges a hátrész ergonómiája. Az ideális, ha a táska nem szélesebb a gyermeknél, az alsó része a csípője felett végződik, és a teteje nem ér túl a tarkóján. A hátfal pedig igazodjon a gerincoszlopához: ha minden oldalról megtámasztja a gerincét, az megakadályozza, hogy görnyedjen.

Rossz üzlet is lehet az előre összeállított szett

Az osztályok szerint összeállított csomagok kényelmesnek tűnnek, de ebben az esetben a látszat csal, mert valószínűleg lesznek benne felesleges dolgok, illetve maradnak olyanok, amelyeket külön kell beszerezned.

Hasonló a helyzet az előre feltöltött tolltartókkal, bár ennél azért kell résen lenni, mert gyakran rosszabb minőségű tanszerek kerülnek bele, amit később cserélned kell. Persze nem azt mondjuk, hogy minden ilyen megoldás rossz, de ha ebben gondolkodsz, alaposan vedd szemügyre a minőséget – és matekozd ki, hogy tényleg megéri-e az árát.