Fel

Népmese napja – programok, mesék, játékok

benedekelek

Népmese napja – programok, mesék, játékok

A Népmese napja most már a Jeles napok közé tartozik, s minden év szeptember 30-án – Benedek Elek születésnapján – ünneplik országszerte. Az ünnep kezdeményezése még 2005 tavaszán indult. A Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása,  csatlakozzon a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30.  legyen a Népmese napja.

 

nepmese1

 

A nap célja

A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

 

nepmese3

 

Ünnepek és események

A népmese napjára emlékeznek most szombaton is, az immár 5 éves Mesemúzeumban. Egész napos ingyenes programra várják a kicsiket, nagyokat, és főleg a meseszeretőket. Lesz bábszínházi előadás, koncertek, találkozhattok írókkal, mesélőkkel, és persze sok-sok mese vár rátok, ha ellátogattok a Mesemúzeumban. A részletes program itt található: http://www.mesemuzeum.hu/esemenyek

 

A Sárkányos Gyerekkönyvtár (FSzEK, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, 1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.) 2017. szeptember 30. (szombat) 10.00- 16.00 között kiállítást és mesehallgatást rendez. A FSzEK egy másik könyvtárában (1126 Budapest, Ugocsa u. 10.) a sárkányokat állítja a meseünnep középpontjába. A fővároson kívül is számos helyen (Nyíregyházán, Pápán stb.) tartanak még rendezvényeket a meseszerető családoknak. Siófokon Gryllus Vilmos lép fel ez alkalomból (szombaton, a Kálmán Imre Kulturális Központban).

 

nepmese2

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása