Fel

Nézd meg a körmeidet és megtudhatod mi a baj!

korom

Nézd meg a körmeidet és megtudhatod mi a baj!

 

Szervezetünk elég trükkös, ott jelez nekünk ahol csak tud, ha baj van. Kérdés, hogy felismerjük-e a jeleket?

pixel

pixel

korom1

Gyenge, törékeny, rugalmas

Ez lehet a kor előrehaladásának egyik mellékhatása, vagy pedig a rosszul alkalmazott géllakk vagy műköröm eredménye. Egyéb esetekben pedig A vitamin esetleg B és C vitamin hiányt jelenthet.

Tipp: Ha gyermeked, párod vagy a saját körmöd kezd el felrepedezni, hajlíthatóvá válik vagy csak egyszerűen gyenge és törékeny, használj olyan krémeket, melyek nem engedik a kéz kiszáradását, így a körmökét sem. Ha ez nem segít, látogass el orvosodhoz, aki felméri milyen vitaminhiány állhat még a dolog hátterében.

 

Sárguló körmök

Ennek számos oka lehet, például dohányzás, pikkelysömör vagy köröm gomba. De akár egy sötét színű körömlakk is okozhatja, amely sokáig volt körmünkön, s megfogta azt. Ha a sárga körmök fájdalommal is párosulnak, akkor valószínűleg köröm gombáról van szó.

Ne aggódjunk, sokan küzdenek ezzel a problémával, ez nem a higiénia hiányának következménye, ám mindenképpen orvosi konzultációt igényel.

 

korom2

Fehér pöttyök a köröm felszínén

Úgy tűnik mintha a köröm felszínén lenne, de hiába próbáljuk lesikálni, nem tűnik el. Kisebb trauma, sérülés, komolyabb oka nem sűrűn van. Adjunk egy kis időt, hogy lenőjön az adott körömrész, mert általában nem újul ki. Ám ha mégis, akkor kérjünk orvosi segítséget, mert ebben az esetben nem egy kis helyi sérülésről van szó.

 

Sötét, függőleges vonalak

Fentről lefelé futó sötét vonalak jelennek meg a köröm felszínén. A sötétebb bőrű emberek körében ez gyakran megjelenhet, ám előfordulhat, hogy egy rosszindulatú melanóma eredménye. Ha nem enyhül, sőt egyre erősödik akkor mindenképpen vizsgáltassuk meg.

 

Horizontális

Hosszanti mélyedések a körömágyon. Okozhatja trauma, például ha odacsuktuk egy ajtóval. Ám ha nem érte semmi ehhez hasonló trauma, akkor ez komoly probléma előjele is lehet. Beau vonalaknak nevezik őket, melyek kezeletlen cukorbetegség, keringési betegségek és még sok egyéb betegség társulása is lehet. Minél előbb nézessük meg, nem szabad vele várni.

 

Hogyan előzzük meg a körömbetegségeket?

 • Mosogatás kesztyűben

  korom33

  Senki nem boldog a gondolattól, pedig nagyon hasznos. Igaz, a gumikesztyű kényelmetlen, de megvédi körmünket a vízben ázás és a mosogatószer okozta kiszáradástól, repedezéstől.

  Kezdetben nehéz megszokni, de később rutinszerűvé válik és megőrzi körmünk szépségét.

 • Próbáljuk ki a biotint

  korom44

  Változatos táplálkozás esetén nincs szükség táplálékkiegészítőkre, ám azok számára, kiknek ez nem sikerül, érdemes B vitamint szedni a biotin tartalma miatt, amely orvosilag kimutatottan segít a körmök erősítésében.

 • Kevesebb lakkozás

  korom55

  Hagyjunk olykor időt a körmünknek a regenerálódáshoz. Néhány hétig ne lakkozzuk, és használjunk gumikesztyűt, ha erős vegyszerekkel dolgozunk, vagy épp a kertet ápoljuk.

  Lehetőség szerint aceton mentes körömlakklemosóval dolgozzunk, ha körömdíszítést készítünk otthon.

 • Óvatosan a manikűrrel

  korom66

  Nem szabad erőszakosan, ész nélkül vágni a körmünket, illetve a ránőtt bőrt sem. Sok esetben ezzel teremtünk helyi fertőzésveszélyt a különböző baktériumok, vírusok és egyéb kórokozók számára. Ez sok esetben bőrpírral, gyulladásszerű fájdalommal jár. Ha sokszor tapasztalunk ilyet, akkor inkább hagyjuk meg ezt a feladatot a profiknak.

 • Tisztítás csak körömkefével

  korom7

  Napközben jövet-menet bekerül valami piszok a körmünk alá, ami zavar minket. Ilyenkor hajlamosak vagyunk mindenféle vékony és hegyes eszközzel neki állni takarítani, ami helytelen, mert ezzel ismét mikrosérüléseket okozhatunk. Ráadásul olyan helyen, ami nem is látszik, tehát a baj teljesen láthatatlanul tud kialakulni. Körömtisztítást csak és kizárólag körömkefével végezzünk.

   

  forrás: kicsisziv.hu

   

   

   

   

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása