Fel

Nyitott nap a Beszédjavítóban

gyerekek betű

Nyitott nap a Beszédjavítóban

A legtöbb tanulási, illetve nyelvi és beszédzavar hátterében specifikus nyelvi zavar húzódik meg. A Logopédia Európai Napján erre kívánja felhívni a figyelmet a 119 éves Fővárosi Beszédjavító Intézet, amely Magyarország vezető beszéd és nyelvi zavarokkal foglalkozó központja. A március 6-i nyitott nap programjain a specifikus nyelvi zavar tüneteire (SLI), és annak a beszélt, írott és olvasott nyelvhasználatra gyakorolt hatására, következményeire, továbbá a zavar okozta problémákat feloldó terápiás eljárásokra helyezik a hangsúlyt.

A jeles nap tiszteletére tartott sajtótájékoztatón Mosányi Emőke, a Fővárosi Beszédjavító Intézet igazgatója elmondta, fontosnak tartja a speciális nyelvi zavar korai felismerését, mivel a legtöbb beszéd és nyelvi zavar, illetve tanulási zavar hátterében is ez húzódik. Terápiás logopédiai segítség nélkül a probléma nem rendeződik, ellenben az olvasás, írás, tanulás folyamatát a tünetegyüttessel küzdő gyermek és környezete számára komolyan megnehezíti.

A specifikus nyelvi zavar megtévesztő lehet, mivel beszédbeli tünetei gyakran nincsenek. A gyermek sokat és látszólag jól beszél, megérteti magát, szívesen kommunikál, ezért csak az iskolai megfelelés nehezítettsége irányítja rá a figyelmet a problémára/probléma meglétére. Mosányi Emőke kiemelte: a szakember által időben felfedett nyelvi, nyelvtani természetű nyelvi zavar, és a célirányos logopédiai terápia a későbbi küzdelmektől kíméli meg a gyermeket és családját, így igen nagy az időben nyújtott terápiás segítség tétje: eredményesek lesznek-e a gyermek első évei az iskolában, megszereti-e a tanulást?

– A Beszédjavító Intézetben különös figyelmet fordítunk a speciális nyelvi zavarral küzdők ellátására az intézetünkbe kerülő gyermekek 80%-a speciális nyelvfejlődési zavarral küzd, számuk évről évre érezhetően nő – mondta az igazgató asszony. Hozzátette: felismerve ezt, erre a problémára fókuszálva, speciális terápiákkal egészítettük ki munkánkat, amelyekkel sikeresen végezzük az SLI-jos gyermekek terápiáját.

A Fővárosi Beszédjavító Intézet március 6-án nyitott nap keretében várja az érdeklődőket a témához kapcsolódó terápiás bemutatókkal. Az egész napos eseménysorozattal modellezni próbálják a specifikus nyelvi zavar felismerését, a kezdő korai lépéseket, a folyamatterápiát és azt, hogy mindez milyen eredményeket ígér. Az intézetben ingyenes tanácsadás és szűrővizsgálat keretében várják mindazok jelentkezését, akik nyelvhasználatukkal, beszédükkel kapcsolatban segítséget szeretnének.

Az esemény részletes programja megtalálható az intézet honlapján, ahol a nyitott nap eseményei élő videó közvetítésen követhetők lesznek ezen a webhelyen.

– nyp –

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása