Fel

Nyári olvasmányok a Pagonyból

Nyári olvasmányok a Pagonyból

Igazi meseremekművek kerültek ki a Pagony műhelyéből. Öt mesekönyv, öt különböző világ, öt remekmű. Borongós nyári estékre, napos nyári napokra és persze csak úgy, ajánljuk kicsiknek és nagyobbaknak, mindazoknak, akik szeretik a jó meséket, kalandokat és a mai írók mesés világát.

 

Galléros Fecó – a sztár

 

Ha Ruminiról van szó, akkor egyértelműen őt nevezném sztárnak, hiszen már évek óta birtokolja a gyerekkönyv toplista elejét. A kisiskolások szinte aludni sem mennek el Rumini kalandjai nélkül, vele kelnek, róla beszélgetnek, sőt több suliban már tananyagként is visszaköszönnek a kisegér kalandjai. Az idei Ünnepi Könyvhétre a regény másik belevaló fickója, Galléros Fecó adta ki naplóját – Berg Judit segítségével. A vagány egérmatróz titkos jegyzeteiből megtudhatjuk, hogy mit is csinált a száműzetésben, milyen életveszélyes kalandokon ment keresztül. A könyvben Galléros Fecó saját rajzait is megismerhetik a gyerekek – Kálmán Anna segítségével, valamint eredeti tengerészballadákat is olvashatnak Tóth Krisztina tolmácsolásában.

 

 

 

Mai mesemondók

 

Fiúknak, kicsiknek és nagyobbaknak érdemes elolvasniuk az Autósmesék című könyvet, amely szép csendben meghúzódik a sok-sok remekmű mellett. Pedig emellett nem lehet szó nélkül elmenni. Igazi kuriózum a kötet, hiszen a kortárs meseírók mesélnek autókról, játékautókról, igazi autókról és kukás autókról. A könyv témája mellett fontos megemlíteni, hogy a nemrég elhunyt Békés Pál író meséjét is olvashatjuk itt. A könyvet Rubik Anna illusztrálta, s a sok-sok szerző közül csak egy párat sorolnék fel: Berg Judit, Czigány Zoltán, Kiss Ottó, Lackfi János, Mosonyi Alíz, Nógrádi Gábor.

 

 

 

“Ügy” könyvek

 

Finy Petra meséi, az úgynevezett „ügy” könyv sorozat is folytatódik. Ezúttal a Doki-ügy című kötet jelent meg, melyből megtudhatjuk, hogy mi mindennel lehet a dokihoz menni. Az egyik szereplő bárányhimlős lesz, a másik szemüveget kap, a harmadik eltöri a kezét. S hogy a „félelmetes orvosi ellátás” vidám legyen, és amikor a valóságban is netán odajutunk, hogy a gyerekkel orvoshoz kell menni, mindenképp ajánlott, hogy legyen kéznél ez a kis könyv. A könyv erőssége még a mérete is, akár egy kis zsebben is elfér, de kiváló utazáshoz is, amikor a rövid szövegek és a kitűnő illusztrációk – Tommaso Levente Tani – elvarázsolják a kicsiket.

 

 

 

Volt egyszer a mese

 

A könyvheti Pagony ajánlatok közül itt a végén két gyönyörű mesekönyvet szeretnék még bemutatni. A Jeli Viktória – Tasnádi István írta, Kun Fruzsina illusztrálta Rozi az égen című mese igazi különlegesség. Már csak a témája miatt is, amelyből a gyerekek játszva megismerhetik a csillagképeket, s közben megkereshetik Rozi elveszett szülinapját is, másrészt azért mert ezt a mesét a Budapesti Bábszínházban is megtekinthetjük, és a rádiójáték formájában is hallgathatjuk az MR1 Kossuth rádió adásában. Így tehát könyv és bábelőadás és rádiójáték születését ünnepelhetjük együtt Rozi „elveszett” születésnapjával.

 

 

A másik mesekönyv Máté Angi Volt egyszer egy című kötete, amelyben egy különleges mesevilágot tár elénk. Kis etűdökben mesél a körülöttünk lévő világról, a nyárról, a virágról, az alagútról, a sötétségről, a csendről. Költői mese ez, gyönyörű rajzokkal – Sulyovszky Sarolta illusztrációi – amelyeket nemcsak kicsiknek ajánlunk. (képet ld. a címoldalon)

 

 

 

 

Almásy Katalin

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása