Fel

Októbertől újra Bonbon Matiné

Októbertől újra Bonbon Matiné

A Bonbon Matinék sorozata több évtizedes hagyománnyal bír a kulturált gyerekszórakoztatás terén. A legjobb énekesek, szóló hangszeresek, kamaraegyüttesek, zenekarok és táncművészek lépnek fel ezeken az előadásokon, ahol gyerekek ezrei tapsolhatnak nekik Budapesten és az ország tíz városában – Nagykanizsától Tatán át Gyöngyösig.

Mesés zene és játék gyerekeknek és szüleiknek

Aki ismeri Leonard Bernsteint, s netán emlékszik a „Hangversenyek fiataloknak” című televíziós sorozatra, tudja hova tenni Lukácsházi Győző zeneszerző, előadóművész, rádiós műsorvezetőnek, a Bonbon matiné életre hívójának munkásságát. Aki nem, az nézzen meg egy Bobon Matiné előadást – s tudni fogja, mit csinált Bernstein: gyerekek ezreivel szerettette meg a zenét. A Bonbon matinén együtt szórakozhat felnőtt és gyerek, miközben szól a zene, vagy éppen mesét mondanak-, táncolnak kitűnő előadóművészek.

 

A hárfa nem virágzik

A vidám előadások során aztán sok-sok fontos ismeret kerül gyerek buksikba, melyek azután tartósan meghatározhatja muzsikához fűződő viszonyukat, elsajátítják a színházba- és koncertterembe járás legelemibb szabályait. A gyerekek észrevétlenül ismerkednek meg hangszerekkel, zenei stílusokkal, előadóművészekkel. A tubáról kiderülhet, hogy nem nagytrombita, a bőgőről az, hogy inkább kacagni tud, mint sírni, a hárfa nem virágzik tavasszal, az ütőhangszeresek, pedig nagyon békés emberek!

 

Varázsfuvolától Csinnadrattáig

Természetesen nem szóló műfajról van szó, az előadásokon más-más zenei stílusokból kaphat ízelítőt a közönség a gyerekdaloktól szimfonikus műveken át zenés mesejátékokig. Mindezt pedig a gyermekek nyelvén is értő előadóművészek szakavatott tolmácsolásában. Olyan előadók kalauzolják a hangszerek- és a zene csodálatos birodalmába a közönséget, mint maga Lukácsházi Győző, Kobzos Kis Tamás, a Kaláka együttes, az Alma zenekar, vagy a Magyar Rádió Gyermekkórusa, és még hosszan folytatható az előadások sora Varázsfuvola operamesétől a Csinnadratta együttes Aranyszőrű bárányáig.

 

Kezdés októberben

A Bonbon Matiné idei évadja októberben veszi kezdetét, az IBS színpadon például már 3-án lesz előadás, ahol Gryllus Vilmossal dalolhat együtt a közönség. Az egyes helyszíneken, rendszeres bérleti előadások keretében művelődési- és színház termekben, de megjelennek alkalmi rendezvényeke is, akár egy-egy város-, falunap-, vagy fesztivál szabadtéri színpadán is.

Az előadások időpontja, tartalma, részletesen megismerhető a www.bonbonmatine.hu honlapon.

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása