Fel

Ráadás a nagycirkuszban

Ráadás a nagycirkuszban

120 éves a Fővárosi Nagycirkusz: a nyári jubileumi gála újabb számokkal bővült, és így tért vissza október 3-án.

Színes program a gálán

 

A Fővárosi Nagycirkusz számos modern (vagy legalábbis nem szokványos) kezdeményezés után visszatér a klasszikus cirkuszművészethez, jubileumi műsorukban bohóc, állatidomár és akrobaták tömege lép fel. A gála nagyobb részt a sokoldalú bohócra, Henry Ayalára épít, aki három számot is előad a közönségnek, és a plakáton is az ő arca virít – ráadásul a magasdróton is bemutatkozik, apjával és testvérével együtt.

 

Új elem a műsorban az orosz idomár, Garaginján, aki két, egymástól eléggé eltérő állatszámmal készül a gálára: elsőként egy keleties képet idéz meg majommal és kígyóval, utána pedig zebrát, tevét, lámát és kengurut egzecíroztat. Az első számához hasonló keleti vonalat képviseli a mongol Otgontsetseg csoport, melynek hihetetlenül hajlékony lányai impozáns látványt nyújtanak.

 

Csinos hölgyek a továbbiakban is szerepelnek: Kiss Kata hullahopp-tudományát mutatja be a közönségnek, a neves cirkuszdinasztiából származó, több díjjal kitüntetett Axt Elizabeth pedig kézen egyensúlyozik és a trapézon produkálja magát – utóbbi szám különlegessége, hogy biztosítás nélkül adja elő, ami ma már nagyon ritka a cirkusz világában.

 

A gálát – a nyáron látotthoz hasonlóan – a Hungária Csoport ugródeszkaszáma foglalja keretbe, hagyományosan magyar jelleggel fűszerezve a jubileumi rendezvényt. A Duo Orlóczy néven futó testvérpár rúdegyensúlyozó számot mutat be, Spindler afrikai elefántokat idomít, a cirkuszigazgató, Kristóf István fia, Krisztián pedig „gentleman zsonglőrként” áll ki a porondra.

 

Új ülések, könyv, Liget Kártya

 

A cirkusz nemcsak jubileumi műsorral, de számos változtatással ünnepli a 120. évfordulót, a vezetőség a modern követelményeknek megfelelővé varázsolta Közép-Európa egyetlen kőcirkusz-épületét. A műsorokat immár új fény-és hangtechnikával, kényelmes, párnázott székekből élvezhetjük – igaz, a lehetséges nézőszám így mintegy százötvennel csökkent, de a fotelek a multiplex mozik üléseivel is felvehetik a versenyt, és már légkondicionáló is működik a teremben.

 

Az évfordulóra egy könyv is megjelent a cirkusz történetéről (Dohi Tamás: A ligeti porond – 120 év története), amely azonban nem kerül kereskedelmi forgalomba, a közelgő Cirkuszfesztiválon viszont beszerezhető. Ősztől a Fővárosi Nagycirkusz már nem csak cirkuszi produkcióknak biztosít helyet, más művészeti ágak felé is nyit: a kezdeményezés első lépése a november 13-i koncert lesz, ahol Feke Pál, A Társulat István királya mutatja be lemezét.

 

Már a Városliget fennállásának 200. évfordulójára (amely 2011-ben esedékes) készült el továbbá a Liget kártya, melynek megvásárlásával öt intézmény – a cirkusz mellett az Állatkert, a Vidámpark, a Széchenyi fürdő és a Széchenyi étterem – szolgáltatásait vehetjük igénybe kedvezményesen. További információk a www.ligetkartya.hu, illetve a www.ligetcard.eu oldalakon olvashatók.

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása