Fel

Érted a szöveget?

Érted a szöveget?

A kiskunhalasi Bibó István Gimnáziumban immár 17. alkalommal rendezik meg a dr. Szabó Miklós szövegértési versenyt. A találkozón 7-8. évfolyamos tanulók mérhetik össze tudásukat és rátermettségüket a többi diákkal, akik az ország minden tájáról érkeznek.

Amikor tanulunk, nagyon fontos, hogy pontosan értsük a tankönyv szövegét, amin át kell rágnunk magunkat, de a szövegértés képessége az élet más területén is a hasznunkra válhat. A szövegértési gyakorlatokkal a diákok nemcsak anyanyelvünkhöz kerülhetnek közelebb, de esztétikai tudatosságuk vagy akár kezdeményezőkészségük is fejlődhet.

 

Harminc versenyző, három „versenyszám”

A kiskunhalasi Bibó István Gimnázium (amely egyébként a Nemzeti Tankönyvkiadó referenciaiskolája) immár 17. alkalommal rendezi meg dr. Szabó Miklósról elnevezett szövegértési versenyét, melyre az ország egész területéről várja a jelentkezőket. A versenyen 7-8. évfolyamos diákok vehetnek részt, egy kategórián belül, iskolájukon keresztül nevezve. A jelentkezési határidő 2010. január 11., az iskolánkénti selejtezőkre január 29-én kerül sor.

A március 26-i döntőre a harminc legeredményesebb diák jut tovább, akik egy háromrészes versenyen mérik össze tudásukat: először egy hangzószöveghez, majd egy írott szöveghez kapcsolódó írásbeli feladatsort kell megoldaniuk, végül pedig egy szöveg olvasása és elmondása következik. Az idei verseny témája a szervező gimnázium egykori diákjának, Miklósa Erikának az operaénekesi tevékenysége lesz, de a feladatok megoldásához nem szükséges ismerni az életművet.

 

Rendhagyó divatbemutató színezi a programot

A három legjobban teljesítő diák oklevelet és tárgyjutalmat kap, de aki már a harminc döntős közé került, az biztosan nem távozik üres kézzel. A verseny szervezői öt különdíjat is kiosztanak, amelyek közül egy a legjobb bibós versenyzőt, három a versenyrészek első helyezettjeit, egy pedig a legsikeresebb felkészítő iskolát illeti. A versenyt az ELTE BTK és a Magyar Lapkiadók Egyesülete támogatja.

A döntő napjára más programot is szervez a Bibó István Gimnázium: az iskolában ekkor kap helyet egy rendhagyó divatbemutató, amelyen sajtótermékekből készített ruhákat vonultatnak fel a diákok. Az egyedi kollekciót szintén 7-8. évfolyamos diákok készítik, akik háromfős csapatokban nevezhetnek a bemutatóra, 2010. március 10-ig.

A jelentkezés részletes feltételei – akárcsak a szövegértési versennyel kapcsolatos további információk – a www.bibo.halas.hu vagy a www.vhildi.hu honlapon olvashatók.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása