Fel

Japán csodavilág a Művész moziban

Japán csodavilág a Művész moziban

Az ünnepek alatt igazán különleges élményben lehet része a mozilátogatóknak: a Művész mozi számos filmet műsorra tűz a Ghibli Stúdiótól, amely – főként az alapító, Hayao Miyazaki művein keresztül – megismertette az animét a nyugati világgal. Varázslatos utazás vár ránk, ha végigülünk pár művet – a helyár ráadásul kedvezményes, és még DVD-ket is nyerhetünk.

A Művész mozi az úgynevezett Ghibli-sorozat tizenkét filmjéből tizenegyet lead december 19. és január 3. között, köztük – három kivételével – a rajzfilmcég legismertebb alkotójának, Hayao Miyazakinak az összes művét. Az olyan klasszikusok mellett, mint az Oscar-jelölt Vándorló palota vagy a Totoro – A varázserdő, néhány kevésbé ismert, ám hasonlóképp lenyűgöző filmmel is találkozhatunk.

A rajzfilmek tényleg nem mindennapi élményt kínálnak, hisz az amerikai történetvezetéssel ellentétben mindig számíthatunk valamilyen fordulatra, számos különös lény és helyszín megjelenésére. A 15.30-kor kezdődő vetítésekre egységesen 500 Ft a helyár, ráadásul minden előadás előtt kisorsolnak két DVD-t – öt jegy összegyűjtésével pedig még a tizenkét részes Ghibli-sorozat díszdobozos kiadását is megnyerhetjük. A Művész mozi az alábbi rendben adja a filmeket:

December 19.: Nauszika – A szél harcosai

Miyazaki 1984-es filmje, amely a mester egyik kedvelt témáját, a világvégét állítja a középpontba. A hétnapos tűz az emberiség nagy részét elemésztette, a maradékot pedig óriásrovarok és mérgező fák gyilkolják – egyedül a Szelek Völgye hercegnője, Nauszika próbálja őrizni a békét.

December 20.: Laputa – Az égi palota

Miyazaki két évvel későbbi filmjének szintén egy kislány a főszereplője, aki egy rejtélyes medál birtokában egyedüliként juthat be a címbeli Laputába, a felhők közt rejtőző szigetre. A kincsre persze többeknek fáj a foga, így egy kalózbanda és titkosügynökök csapata is a kislány nyomába ered, aki egy fiúval az oldalán menekül.

December 25.: Totoro – A varázserdő titka

Miyazaki talán legaranyosabb filmje, telis-tele különös és roppant szeretnivaló lényekkel. A történet egyébként két kislányról szól, akik apjukkal vidékre költöznek, és a különleges táj (a címbeli varázserdő) mellett az ott lakó furcsa lényekkel, házi és erdei szellemekkel is összeismerkednek, akikkel aztán számos kalandot élnek át együtt.

December 26.: Kiki – A boszorkányfutár

Kiki, a kis boszorkány tizenhárom éves lett, a hagyomány szerint itt az ideje, hogy saját lábára álljon. Elköltözik hát egy messzi városba, ahol futárszolgálatot alapít – mivel semmi máshoz nem ért, csak ahhoz, hogy seprűn repkedjen ide-oda. Egy nap azonban a seprű eltörik, Kikinek pedig új foglalatosság után kellene néznie.

December 27.: A Yamada család

A Ghibli Stúdió másik alkotójának, Isao Takahatának a munkásságába is betekinthetünk három film erejéig. Elsőként A Yamada család kerül vászonra, amely egy átlagos japán család mindennapjait mutatja be kisebb epizódokban, életképekben. Az anime szépen rajzolt világától eléggé elüt Takahata ezen alkotása, a művész itt ugyanis jobbára skiccekkel, karikatúraszerű figurákkal dolgozott.

December 28.: Porco Rosso – A mesterpilóta

Különös mese egy olasz pilótáról, aki disznóvá változott, így kénytelen visszavonultan élni – ám arra így is jut energiája, hogy móresre tanítsa az Adriai-tenger felett nyüzsgő légikalózokat. Egy nap aztán megjelenik Curtis kapitány, aki nemcsak a légicsatákban, de szerelmi téren is borsot tör Porco Rosso orra alá.

December 29.: A vándorló palota

Oscar-díjra jelölt, gyönyörű történet Miyazakitól, a középpontban a címbeli épülettel, vagyis a vándorló palotával. Itt él tanoncával és a Tűzdémonnal Howl, az ifjú varázsló, amikor az öreg nénivé változott kamaszlány beáll hozzájuk takarítónak. Sophie átvitt értelemben is lesöpri a port sok mindenről, így számos, régóta húzódó titokra derít fényt.

December 29. (18.30-tól): A könyvek hercege 

Yoshifumi Kondo filmje egy álmodozó kamaszlányról, aki a könyvtárban tölti a legtöbb idejét. Egy idő után – az olvasójegyeket böngészve – felfigyel arra, hogy valaki az összes általa olvasott könyvet kikölcsönözte már előtte. Shizuku kíváncsi lesz a titokzatos olvasóra, akiről természetesen kiderül, hogy egy vele egykorú fiú.

December 30.: Yesterday – Vissza a gyerekkorba

Takahata egy másik filmje, immár a megszokott animevilággal, csak épp sokkal borúsabban, finom pasztellszínekkel. A Ghibli-sorozat legfelnőttebb filmje egy huszonéves nőről szól, akinek egy vidéki utazás visszahozza a gyerekkori emlékeit. Gondolkodni kezd, és gyakorlatilag egész életét átértékeli.

Január 2.: Pom Poko – A mosómedvék birodalma

Egy film, amit szintén Takahata készített, mégis Miyazakit idézi, mind stílusában, mind témájában. A film főhősei a japán mondavilágban nagy szerepet játszó (és az európai mosómedvékhez hasonló) tanukik, akik az ember pusztítása miatt egyre kisebb területre szorulnak vissza. Tanulságos mese a környezet pusztulásáról, ember és természet viszonyáról.

Január 3.: Földtenger varázslója

Hayao Miyazaki fia, Goro Miyazaki apja nyomdokába lépett, és elkészítette ezt a mesés történetet. A film három vándorról (egy varázslóról, egy száműzött hercegről és egy fiatal lányról) szól, akik azért vágnak neki egy veszélyekkel teli útnak, hogy megmentsék a pusztulás szélén álló Földtengert.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása