Fel

Séta honfoglaló eleink között

Séta honfoglaló eleink között

Turistacsalogató látványelemekkel bővül idén az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, ahol szinte mindig történik valami. Az üvegsétány már elkészült, mely révén soha nem látott közelségbe kerülhetünk Feszty Árpád alkotásához, a hétvégén Károly Róberttel vacsorázhat együtt a látogató, Szent István ünnepén pedig öt új állandó kiállítás nyílik.

 

Séta a múltban

 

– Úgy érezhetjük, mintha a panorámaképbe, ezáltal a honfoglalás korába “sétálnánk” be. Mintha magunk is ott sétálnánk a Kárpátok ösvényein – ecseteli Kisházi Gábor, kommunikációs munkatárs az Feszty körképet bemutató Rotunda újdonsága, az üvegösvény által nyújtott élményt. Az üveg járólapokból épült függőfolyosó a terepasztal fölött vezet, egészen közel Feszty Árpád festményéhez. Ez az új látványelem a múlt év decemberében kezdődött megújítás keretében készült, s április óta járható végig. A munkálatok során már megtisztították magát a festményt, illetve az alkotás részét képező terepasztal tárgyait is, melyek között két új szilikonfigura is helyet kapott.

 

– Ezek két elesett szláv harcost formálnak, annak az eredeti tervnek megfelelően, mely még a honfoglalás millenniumának budapesti ünnepére készült – mondja Kisházi Gábor, s hozzátette: – az Emlékparkban zajló látványfejlesztés részeként Szent István ünnepére öt új, többségében tárgyi emlékeket bemutató állandó kiállítás készül el. Egyedülálló lesz ezek között az „Őseink arcai” antropológiai kiállítás, mely bemutatja a legkorszerűbb arcrekonstrukciós eljárás munkafázisait is. A csengelei kunok ura és népe tárlat egy ritka régészeti felfedezés, az első hitelesen feltárt kun vezéri sír ismerhető meg. A további három kiállítás a honfoglaló magyarokat övező legendákat és tényeket, az Árpád-kori Magyarországot, valamint Szer monostorát és települését mutatja be.

 

 

Virtuális varázslat, interaktív múlt

 

Az új látványelemeknek köszönhetően a Feszty-körkép azok számára is új és maradandó élményt nyújt, akik már látták korábban élőben, ám a számítástechnika vívmányainak köszönhetően maga a festmény immár olyan felbontásban is tanulmányozható, mely korábban csak magának a festőnek – avagy a restaurátoroknak adatott meg. A virtuális körkép az Emlékpark honlapján – egy kis segédprogram letöltését követően – a legapróbb részletekig tanulmányozható. Ám az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark a Körképen túl is kínál folyamatos látnivalókat. A nomád parkban minden nap megtekinthetők a lovas és íjászbemutatók, a Skanzenben bele lehet kóstolni az egykori hétköznapok életébe, kipróbálni a kenyérsütést, a házkörüli munkákat, melyben korhű ruhába öltözött falusi gazdák segítenek. Száz év előtti kínálatával működik a Szatócsbolt, az utcát pedig csendőr járja, aki olykor igazoltat, máskor „megízlelteti a tömlöcöt a rossz gyerekkel”.

 

 

Hétszáz éves időutazás két nap alatt

 

Az állandó kiállítások mellett rendszeresen szerveznek különleges eseményeket is. A következő hétvégén, július 24-25-én, az Anjou-kori Magyarország életébe és ételeibe kóstolhatnak bele – szó szerint is – a Nemzeti Emlékpark látogatói. Annak emlékére, hogy Károly Róbert – hivatalosabb nevén I. Károly királyunk – 1318-ban kíséretével meglátogatta Szer monostorát, két napos fesztivált rendeznek Ópusztaszeren – hagyományteremtő szándékkal. A jeles eseményre emlékezve az Anjou-kori Magyarország vitézi és étkezési hagyományait elevenítik fel. A rendezvényre ellátogatók bepillanthatnak a királyi udvar míves- és ünnepnapjaiba. Hódolatukat fejezhetik ki az uralkodónak és díszes kíséretének, megtekinthetik udvarhölgyek hímes viseletét, vitézek csillogó vértjeit, félelmetes fegyvereit. A gyerekek saját képességeiket is próbára tehetik a kézműves foglalkoztatókon, a Zsoldosok táborában, az Igricképzőben, az Apród tanodában, a kovács, fanyűvő, teknővájó műhelyben, és így tovább. A szerencsések a király asztalánál is helyet foglalhatnak, s vele közösen költhetik el a lakomát.

 

 

További információk: www.opusztaszer.hu

 

 

 

Nyulász Péter

 

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása