Fel

Tolerancia-babák az óvodai csoportokban

Tolerancia-babák az óvodai csoportokban

Más külső, más családi háttér, más bőrszín, más nemzetiség – mind-mind a gyermekek számára nehezen érthető-kezelhető témák. A Persona Doll módszer által alkalmazott babák az óvodai csoportokba látogatva, új lehetőségeket nyújtanak az óvodapedagógusoknak a tolerancia fejlesztésére és a konfliktus kezelésre. Az Ec-Pec Alapítvány 2008 óta szervez képzéseket hazánkban.

 

Persona Doll

 

A Persona Doll módszer segítségével hatékonyan, félelem nélkül és játékosan dolgozható fel a sztereotípia és az esélyegyenlőség témája. Babette Brown óvónő által Angliában kidolgozott módszer célcsoportja az óvodás és alsó tagozatos gyerekek.

 

A kézzel készített babákkal való történet feldolgozás szórakoztató metódust nyújt ahhoz, hogy az egyenlőség, sztereotípiák és a diszkrimináció körüli gondolkodást indítsanak el a gyerekekkel. A babák segítenek a gyerekeknek kifejezni érzelmeiket, gondolataikat, és ahhoz is támpontot nyújtanak, hogy kritikusan gondolkodjanak, megkérdőjelezzék a kirekesztést. Ugyanakkor a pedagógusoknak is segítséget nyújt, hogy a rasszizmus, kulturális különbségek és más, az egyenlőséget érintő kérdésekkel foglalkozzanak az óvodáskorú gyermekekkel.

 

A módszert ma már több országban is alkalmazzák a nemzeti sajátosságok szerint. Így hazánkban a roma kérdés, szegénység is felkerült a megközelítendő témák listájára. A módszer azonban napjainkban már túlmutat a tolerancia kezeléseken. A gyakorlat bebizonyította, hogy a babák nagyon hatásos eszközei az óvodai csoportokon belüli konfliktusok kezelésére is.

 

 

Kik is ezek a babák

 

Minden Persona Doll baba: egyedi, tetőtől talpig kézzel varrott, minőségi és időtálló, kb. 60 cm nagyságú baba. A baba napjainknak és kulturális hátterének megfelelően van felöltöztetve, továbbá a babát személyiségjegyekkel ruházzák fel: családi háttér, jó és rossz tulajdonságok, kedvenc tárgyak stb. A Persona Doll babák másik különlegessége az, hogy ők a pedagógus babái, nem a gyerekeké. Hatékony alkalmazásukhoz a pedagógusnak kötődnie kell hozzájuk, és ki kell alakítania saját egyéni munkamódszerét velük.

 

Bár a babák többsége az adott óvoda gyermekeihez hasonló, ám a készítők arra is törekednek, hogy a lehető legjobban leképezzék a Magyarországon fellelhető kisebbségeket, emberi eltéréseket. A különböző etnikumok képviselőin kívül találhatunk szemüveges, elhízott, tolókocsis vagy akár fogyatékos babát is.

 

 

Új ovis csoporttársak

 

A babák mint kis társak a csoportba látogatva mesélnek az óvónők segítségével magukról, életükről élményeikről és az őket körülvevő világról. A báboktól eltérően a babáknak nincsen hangja, az óvónő segítségével, fülükbe súgva, ölükben ülve mesélnek. Fontos, hogy a történeteik többsége, 70% valamilyen pozitív eseményről szóljon s csak a fennmaradó részben halljanak a gyerekek olyan konfliktusról, kirekesztésről vagy negatív érzelmi megkülönböztetésről, ami vagy a babával vagy a baba által elmesélt esetben történik meg.

 

 

 

 

Hazánkban az EC-PEC Alapítvány 2007 óta foglalkozik a Persona Doll módszerrel, A Magyar Állam által akkreditált képzési programban 30 órás kurzusokon vehetnek részt az érdeklődő óvónők. A képzéseken eddig 500-1000 óvónő vett eddig részt és országosan már 30 körüli azoknak az óvodáknak a száma, ahol alkalmazzák a módszert. A különleges magyar gyártmányú babákat, akiknek 3 dimenziós arcuk van, már több közép európai országban is használják.

 

További információk: http://www.personadoll.eoldal.hu

 

 

 

Szűcs Dóra

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása