Fel

Súlyos beteg a gyermekem – lelki segítségek

Young Girl Lying In Hospital Bed With Teddy Bear

Súlyos beteg a gyermekem – lelki segítségek

Beteg a gyerekem! Ez a hír lesokkolja az embert. Mi felnőttek, annyi de annyi történettel a hátunk mögött összeomlunk, pánikba esünk és sokszor elvesztjük az önkontrollunkat is. Igen, ezek is mi vagyunk, a mi érzéseink, de most első körben a gyerekekkel fogunk foglalkozni, az ő érzéseit járjuk körbe, és nekik keresünk segítséget a Bach-virágok háza tájáról. Cikkünk folytatásában a mi érzéseinket járjuk körbe, és azokra keresünk eszenciákat.
pixel

pixel

A gyerekek gyakran jól viselik, ha egy izgalomra okot adó diagnózisra derül fény. Ez annak köszönhető, hogy nekik még nincs tapasztalatuk, nem tudják, hogy bizonyos eredmények mögött mik húzódnak, nem úgy, mint nekünk felnőtteknek. Általánosságban elmondható, hogy a gyerekek sokkal bátrabbak. Ők boldogan másznak fára, anélkül, hogy attól félnének, hogy leesnek, vagy attól tartanának, hogy valamilyen veszélyes dolog fog velük történni. Simán ugrálnak a magas falakon, vagy gurulnak le a hegyoldalról, anélkül, hogy aggódnának. Amiről mi felnőttek úgy gondoljuk, hogy meggondolatlan dolog, azt a gyerekek izgalmas kihívásként élik meg.

Amikor betegek, akkor betegségükhöz is félelem nélkül állnak hozzá, és talán ez lehet az oka, hogy sokkal könnyebben működnek együtt, illetve jobban viselik a megpróbáltatásokat, mint a családtagok vagy a barátok.

Beteg a gyerekem és nagyon elesett

Kép:workingmomsagainstguilt.com

Mindezek ellenére vannak olyan pillanatok, amikor félnek, szoronganak, szomorúak és gondolataik tele vannak aggódással. A Bach-virágeszenciák, segíthetnek nekik boldogulni az érzelmi hullámvölgyekkel, hogy a pozitív gondolatok ismét előtérbe kerüljenek. A gyerekek egyénisége nagyon fontos szerepet játszik a megfelelő eszencia kiválasztásában, mert a saját belső egyensúlyukhoz kell, hogy visszataláljanak. Ez a kulcsa a harmónia visszaállításának. És ma már tudjuk, hogy a lelkiállapot jelentősen meghatározza a gyógyulás tempóját, minőségét. Összeválogattam néhány eszenciát, ami a beteg gyerekek kezelése során a leggyakrabban használunk, ismerkedjünk meg velük:

Félelem és nyugtalanság

Tudja mitől fél – MIMULUS  (Bohócvirág) eszencia azokon segít, akik idegesek és félnek valamitől. Ez a félelem kialakulhat vizsgálatoktól, beavatkozásoktól, kórháztól, orvosoktól, fájdalomtól és betegségektől. A Mimulus az a gyógyír, amely segít, hogy minden ismert félelmen átgördüljünk. Szégyenlős és félénk gyerekek orvossága is egyben, olyanoké, akik félnek az idegenektől és idegen helyektől,  megijednek, ha egymaguk hagyják őket, vagy épp félnek, ha a szüleik nincsenek velük.

Szorong – ASPEN (Nyárfa) azon a gyermeken segít, aki nyugtalan, megmagyarázhatatlan félelemtől szenved, retteg, de nem igazán tudni az okát miért.

Elfolytja magában – AGRIMONY (Apró bojtorján) azon a gyermeken segít, aki mosolygósnak és barátságosnak tűnik, de valójában nem érzi magát olyan magabiztosnak, mint ahogy mutatja. Az Agrimony segít megszabadulni a magában elfojtott legbelső fájdalomtól és szorongástól, amiről nem beszél.

Hisztis – CHERRY PLUM (Cseresznye szilva) azon a gyermeken segít, aki pánikkal és hisztériával reagál, vagy akár dühkitörések is jellemzőek rá.  Így vezeti le feszültségét. Elfojtja a félelmeit és egy ponton túl már nem képes kontrollálni magát, és mint egy vulkán kitör. A Cherry Plumot és a ROCK ROSE cseppet együtt is használhatjuk, amely a dermedt félelem ellenszere, vagy a RESCUE Elsősegély keverék is adható ezekben a helyzetekben, amely már tartalmazza a két előző eszenciát és további hármat: IMPATIENS (Nebáncsvirág) – türelmetlenségre, STAR OF BETHLEHEM (Ernyős madártej) – a sokk oldására, CLEMATIS (Iszalag) – az ájulás megelőzésre.

Érezheti ezt is

Bűntudat  – PINE  (Erdei fenyő) annak a gyermeknek javasolt, aki bűnösnek érzi magát azért mert beteg, magát hibáztatja azért, mert beteg, vagy úgy gondolja, mindenkinek túl sok problémát okoz azzal, hogy ő rossz állapotban van. A Pine típusú, betegségben szenvedő gyermek bocsánatot kér, azért ha beteg, ha az ágya rendetlen, még azért is bocsánatot kér, ami egyáltalán nem az ő hibája.

Sokk és bánat – SATR OF BETHLEHEM (Ernyős madártej) annak a gyermeknek ajánlott, akit valamilyen sokk ért- ezt okozhatja egy rossz hír, műtét, kellemetlen orvosi eljárások, vagy fájdalmas kezelések. Ez az eszencia szomorúságra is gyógyír. Az a gyermek, aki tudja, hogy súlyos vagy halálos beteg, azon gyötrődhet, hogy miért is él, szívszaggató fájdalmat érez. A Star of Bethlehem enyhíti kínjait, és segíti begyógyítani a szomorúság sebeit a szívén.

Nehéz az alkalmazkodás  – WALNUT (Dió) annak a gyermeknek való, aki nem tud megbékélni  életminőségét megváltoztató betegségével. Nem tudja elképzelni, hogy egy mankóval, vagy kerekesszékben kell leélnie életét. A Walnut segít elfogadnia megváltoztathatatlan helyzetét, és segít, hogy az előtte álló életet pozitívan élje meg.

Túlzott betegségtudat – CRAB APPLE- (Vadalma) Segít azon a gyermeken, akit a betegségtudat kerít hatalmába, állandóan figyeli önmagát, esetleg diagnosztizálja is tüneteit. A Crab Apple megszabadítja a betegsége körül forgó gondolataitól.

Beteg a gyerekem, és tiszta hipochonder.

Kép: Gleneagles Kuala Lumpur

Személyisége is fontos

Erős egyéniség– SZŐLŐ (Szőlő) annak a gyermeknek ajánlott, aki nagyon erős akaratú, aki irányítani akarja a körülötte lévőket, makacsul visszautasítja, ha valamire kérik, nem engedi meg szüleinek/orvosainak/ a nővéreknek, hogy ápolják.
Ez a hozzáállás sok feszültséget okozhat, amely csak akkor csillapodhat, ha a gyerek felgyógyul. A Vine hatására megnyugszik, jobban elfogadja azoknak a segítségét, akiknek a gondjaira van bízva.

Magányos farkas – WATER VIOLET (Békaliliom) segít azoknak, akik keveset beszélnek a problémáikról, vagy betegségeikről. Magányosak, akik elrejtik érzelmeiket. Az ilyen gyerekek egyedül akarnak lenni, mikor betegek, nem akarják, hogy szaladgáljanak körülöttük, nem szeretik, ha vizsgálják vagy ápolják őket, és megpróbálnak elrejtőzni, „ők ott sincsenek”.  A Water Violett eszencia segít a gyermekeknek, a maguk köré épített védőpajzsot lebontani, amögé beengedni másokat.

Rendíthetetlen harcos – OAK (Tölgy) azon a gyermeken segít, aki nem tetteti, hogy bátor, mint ahogy azt az AGRIMONY gyermek teszi,- hanem tényleg igazi hős. Mindegy mi áll az útjába, soha nem adja fel. Éppen ezért kimerülhet és lehangolttá válhat egy idő után. De ennek ellenére tovább küzd és mindent megtesz gyógyulása érdekében.

Érdeklődés hiánya és visszahúzódás

Feladta – GORSE (Sülzanót) – Azon a gyermeken segít, akiben már nincs meg a küzdés, az akarás, feladta a reményt. Ez segít neki, hogy átfordítsa negatív gondolatait, így visszatér a pozitívabb és optimistább életszemlélethez.

Elhagyatott tanácstalan – SWEET CHESTNUT (Szelíd gesztenye) azon a gyereken segít, aki úgy érzi tanácstalan, nem tudja hogyan tovább. Teljesen elhagyatottnak érzi magát, nincs miért élnie. Az Sweet Chestnut segít megnyugtatni lelkét, és segít, hogy a remény szikrája újra megcsillanjon.

Közönyös lett – WILDROSE (Vadrózsa) annak a gyermeknek gyógyíre, aki meghátrál betegségétől, és közönyössé válik a közérzetét javító lehetőségekkel szemben. Lelkesítő és motiváló hatása van, felébreszti benne a tettvágyat, hogy megtegyen mindet azért, hogy jobban legyen.

Sajnálja magát – WILLOW (Fűzfa) azon a gyermeken segít, aki sajnálatot érez maga iránt, másokat hibáztat betegségéért, durcássá és mogorvává válik, és önsajnálatra hajlamos. Az eszencia segít neki, hogy valami másra is gondoljon a boldogtalanságán kívül, hogy az életről általában véve optimistábban gondolkozzon, és hogy az energiáját inkább arra fordítsa, hogy felvegye a betegségével a harcot, minthogy szembe szegüljön azokkal, akik segíteni próbálnak neki.

Valahol máshol jár – CLEMATIS (Iszalag) annak a gyermeknek segít, akit nem érdekel a jelen, mert mindig elkalandozik. Nem megfontolt, álmodozik, sokat alszik, koncentrációja hiányos, és mindig csak a jövőre gondol, a fantáziálással tölti idejét. A Clematis segít, hogy képes legyen a jelenre koncentrálni, a jelenben éljen, és hogy az élet fontossá váljon számára.

Kimerült – OLIVE (Olajfa) a fáradt és kimerült gyermeken segít, akár náthával, akár súlyosabb betegséggel küzd, mert a betegség önmagában is fárasztó. Segít neki legyőzni a fáradékonyságát a betegség alatt, és az azt követő felépülési szakaszban is.

Fásult, és nincs motivációja – HORNBEAM (Gyertyán) annak a gyermeknek segít, aki fásultnak, nehézkesnek érzi magát, nincs motivációja, hogy reggelente felkeljen, felöltözzön, vagy hogy előre tervezze napját. A Hornbeam lelkessé teszi, és segít abban, hogy visszaszerezze küzdeni akarását, új lendületet kap a mindennapokhoz.

Beteg a gyerekem, nagyon kedvetlen

Kép: verywell.com

Gyors segítség

Bach doktor készített egy elsősegély keveréket, amit RESCUE keveréknek hívnak, hogy jobban boldoguljunk mindennapos krízisekkel és kihívásokkal, amikor nincs időnk vagy lehetőségünk saját magunknak személyes keveréket készíteni.  Ebben a kombinációban benne van a STAR OF BETHLEHEM (Ernyős madártej) sokkra és traumára, CLEMATIS (Iszalag) a gyengeségérzésre és összpontosításra, IMPATIENS (Nebáncsvirág) a nyugtalanságra, türelmetlenségre, ROCK ROSE (Molyhos napvirág) a terror, pánik érzésére, a CHERY PLUM (Cseresznyeszilva) pedig segít megőrizni a magunk feletti mentális önkontrollt.

A RESCUE Elsősegély keverék nem csodaszer! Minden esetben szerencsésebb az alap érzelmi állapotot egyéni eszenciákkal kezelni. De természetesen a legjobb, ha mindig kéznél van ez a keverék az autóban, a táskánkban, hogy amikor szükség van rá, velünk legyen. Négy csepp egy pohár innivalóba vagy 4 csepp közvetlenül a nyelvre.

Gyerekjáték az alkalmazása

Felmerülhet a kérdés, hogy jó jó, de hogy kezdjek neki? Hidd el sokkal egyszerűbb, mint gondolnád! Figyeld meg, hogy hogy viselkedik, hogy reagál, kérdezd meg, hogy mi érez. Ha ez megvan, akkor válaszd ki az ahhoz az érzéshez passzoló Bach-virágot. Jó most a következő kérdés, hogy hol vegyem meg? Megvásárolhatod nálunk is a webáruházunkban, de néhány patikában és bioboltban is. Ha már megvannak a cseppek, akkor két módon használhatjátok. Az egyik a pohár módszer, amikor 2-2 cseppet csöpögtetsz bármilyen folyadékba. Igen, igen teába és gyümölcslébe is. Vagy pedig készítesz egy keverék üveget és abból adsz 4 cseppet egyszerre.

Fontos, hogy 6-7 eszenciánál ne válassz többet egyszerre, és bármelyik módszert is választod naponta legalább négyszer adj neki egy adagot. Olvasd el a használati sorvezetőnket, abban mindent megtalálsz.

Felhasznált irodalom: HOWARD, Judy (1994), Growing up with Bach Flower Remedies

 

forrás: http://bachvirageszencia.hu/sulyos-beteg-gyerekem/

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása