Fel

Szerelmesekönyv kicsiknek és nagyoknak

00003

Szerelmesekönyv kicsiknek és nagyoknak

 

Ha azt a feladatot kapnám, hogy Valentin napra egy mesekönyvet ajánljak, sokáig kéne gondolkoznom. Egészen mostanáig, mert nemrég megjelent egy nagyon kedves, őszinte könyv a Szerelmesekönyv, Csernus Ági Figurkáival és Hídvégi András szövegével. Különleges könyv a szerelemről, az elfogadásról, kicsiknek, nagyoknak, ahogy a szerzők ajánlják.

Valentin napi meglepetés

A Szerelmesekönyv nem egy könnyű olvasmány, pedig első ránézésre azt gondolnánk. Hopp itt egy kis könyv, teli képekkel, kis szövegekkel, hamar átolvassuk és kész. Hát nem! Először is, ahogy az ajánlóban írja Szegedi Kata, valóban a képek mellett szíven ütnek a fehér lapon elhelyezkedő egyszerű szavak, mondatok. Mert ezek a mondatok olyan igazak, olyan hitelesek. Bármelyikünk mondhatná ezeket, sőt mondja is, vagy talán mondta, s valahogy elfelejtettük. Mert ezeket az igaz, őszinte beszélgetéseket egymás között manapság mintha elfelejtenénk. Pedig milyen jó érzés is, mikor valaki megkérdezi tőled: Miért vagy szomorú? Vagy jössz-e játszani? A kis Figurkáknak pont ez a varázsa, hogy őszintén beszélgetnek, egyszerű dolgokról, érzésekről, s ez az egyszerűség teszi játékossá a könyvet. A szerzők őszintesége tükröződik a könyvben, ahogy Hídvégi András írja: „Két ember két éves életének ez a két köbméternyi könyv lett az eredménye. A végtelen, csodálatos és befejezetlen univerzumhoz mi ketten ennyi idő alatt ezt tudtunk hozzátenni. Szélesre tártuk a lelkünket, és ez jött ki belőle. Igaz, hogy már nem hajszoljuk a tökéletes boldogság és a kifogástalan élet illúzióját, de megtanultuk, hogy a harmónia apró momentumai kézzelfoghatóak. És megtanultuk, hogy hogyan hozzunk létre ilyen momentumokat – időben és térben. A családjainknak. A barátainknak. Az Olvasóinknak.”

Főszerepben a Figurka

Akik rendszeresen járnak a Wamp művész piacra, vagy más forrásokból jutottak hozzá Ági babáihoz, azoknak ismerősek lehetnek a könyv főszereplői. Csernus Ági a Figurkadesign játékkészítő manufaktura megálmodója, fenntartója, működtetője. Az ő kezemunkája alól születnek meg ezek a kedves pöttyös, csíkos, terepszínű, vagy épp újrahasznosított anyagokból a babák, nyulak, cicák. Minden darab különleges, ahogy az egyedi készítésű babák mindegyike. Ezekben benne van a készítők szíve, lelke, egy kis varázs, hogy miért néz így vagy úgy az a baba. S valljuk be pont ez a babák varázsa. Pont ezért választják olyan egyszerűen, magától érthetően a gyerekek ki a saját kedvencüket. S pont ez a báj tükröződik a Szerelmesekönyvben is. A Figurkák játékossága, vagy inkább játék a Figurkákkal, ahogy a két szerző játszott velük, fotózta őket különleges beállításokban, hátterek előtt.

Egyszerű mesekönyv ez a pár oldalas kis könyv, mégis lélekemelő, s elgondolkodtató. Kíváncsiságból gyerekeim kezébe is odaadtam, hogy olvassák el, s mondják el mit szólnak hozzá. Nem voltak bőbeszédűek, csak húzogatták a vállukat, hát így, meg úgy, tetszik. Nem szóltak semmit, de láttam rajtuk, hogy elgondolkodtak, valami megmozdult bennük. Mondhatnánk, hogy most Valentin nap táján aktuális ez a kis könyv, de ez így nem igaz, mert ez a könyv bármikor aktuális lehet. Jó olvasgatást!

www.figurkadesign.com
www.andrashidvegi.com

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása