Fel

Vízió, vagy víziló?

media smart

Vízió, vagy víziló?

Bő száz évvel ezelőtt a mozgókép olyannyira meglepte a felnőtt nézőközönséget, hogy a szemből filmezett, robogó mozdony képe elől kiszaladtak a moziból. A mai gyerekek már a tenyerükben tartott „zsebtévén” néznek filmet, sőt video telefonálnak a barátaikkal. A készülékekből érkező képek – hangok – információk megértése, feldolgozása azonban ma sem mindig magától értetődő. Sőt, olykor kifejezetten nehéz. Ebben segít a médiaismeretek átadását célzó Médiatudor program – immár öt éve – például az emlékezetes Házi víziló filmecskével.

Öt éves a Médiatudor

A gyerekek és a média kapcsolata, annak lehetőségei és az abban rejlő veszélyek sora egyre nagyobb körben kap nyilvánosságot. A család és a társadalom felelőssége fokozott, a folyamatosan bővülő médiafelületek elodázhatatlanná teszik a médiaismeretek átadását, terjesztését. Az öt évvel ezelőtt elindult Médiatudor kezdeményezés célja, hogy elősegítse a kisiskolások médiaértésre nevelését, s hogy mind szélesebb körben hívja fel a figyelmet a médiatudatosság fontosságára.

  Médiaismeret immár NAT-ban is

A Médiatudor alapja az Egyesült Királyságban megszületett Media Smart program, mely jelenleg Belgiumban, Finnországban, Németországban, Hollandiában, Svédországban és az Egyesült Királyságban is sikerrel működik. Számos kutatás támasztja alá, hogy a gyerekek a különböző kulturális, gazdasági és társadalmi körülmények között eltérő ütemben fejlődnek és sajátítják el a kritikus vizsgálódás képességét. A Médiatudor program segítséget nyújt a szülőknek és a pedagógusoknak abban, hogy a gyerekek képességeit ezen a téren gyorsan és hatékonyan fejlesszék. A Médiatudor ötéves munkájának létjogosultságát igazolja, hogy a Nemzeti Alaptanterv 2012-es vitaanyagában önálló fejezetet kapott a médiaismeret. Ehhez igazodik a Médiatudor különböző iskolai órákon is alkalmazható tananyaga is, ami a kiegészítő elemekkel együtt, digitális formában is elérhető, megtekinthető és szabadon letölthető minden pedagógus számára a program honlapján – csupán regisztrálni kell. A 18 feladatlapról készült bemutató órák szintén a tananyag részét képezik. A feladatlapok kreatív felhasználását segíti a Tanári kézikönyv, amely részletes felvilágosítást nyújt a programról, az egyes feladatlapok tanulási céljairól, útmutatást ad az alkalmazási módokhoz, valamint a feladatlapok adaptálásához. A program az Út a médiaértéshez címet viselő akkreditált pedagógus-továbbképzési programmal is kiegészült, mely tanítóknak segít az oktatási segédanyag értelmezésében, alkalmazásában. Ismeretanyaga felöleli a kommunikáció, a médiával kapcsolatos alapismeretek, a média és a gyermek, a reklám – mint speciális médiaüzenet témaköreit és módszertani útmutatót ad.

 Médiatudor és a Digitális világ

A hazai felmérések adatai szerint a gyerekek intenzíven használják a médiumokat. Naponta átlagosan több mint három órát tévéznek, videóznak, egyre többen és egyre több órán át interneteznek, számítógépes játékokat játszanak; emellett könyvet, újságot, magazinokat, képregényeket olvasnak, zenét hallgatnak, használják a mobiltelefont. Az interaktivitás, az on-line környezet, az on-line közösségek működése a Web 2.0 világában már széles körben elterjedt. Az internet mobil telefonokról is elérhető, az internet szerepe a kiskorúak körében fokozatosan nő. A gyorsan változó médiakörnyezet okos és értő használatához elengedhetetlen a médiával kapcsolatos kritikus és értékelő gondolkodás elsajátítása. Ezért a Médiatudor elindította Digitális világ elnevezésű projektjét, melynek célja a médiaértés fejlesztése, azaz olyan készségek, ismeretek és értelmezési képességek fejlesztése, amelyek alapján a gyerekek és a fiatalok nemcsak hatékonyan tudják használni a médiát és megértik a tartalom és a szolgáltatás jellegét, de képesek kritikusan elemezni a média által alkalmazott technikákat és a közvetített üzeneteket.

A Digitális világ célja, hogy a kisiskolások körében hozzájáruljon a médiaértés, a médiatudatosság valamint a digitális írástudás kialakulásához és fejlesztéséhez, hogy a gyerekek képesek legyenek a kéretlen, támadó vagy ártó szándékú médiatartalmak és szolgáltatások felismerésére, s meg is tudják védeni magukat azoktól.

Médiatudor honlap: http://www.mediatudor.hu/

Házi víziló film: http://www.mediatudor.hu/reklamfilm.php

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása