Fel

Parksarok – baba-mama oázis a kőrengetegben

parksarok

Parksarok – baba-mama oázis a kőrengetegben

 

2010 őszén nyitottak a hangulatos Szent István park közvetlen közelében. Egy civil szervezetre, a LARES Alapítványra támaszkodva indultak, és az eredeti elképzelést jócskán fölülmúlva, mára igazi baba-mama oázist teremtettek az újlipótvárosi kőrengetegben.

Másfél évesek vagytok, épp mint a „célcsoport” egy része. Hogyan indultatok és milyen tapasztalatok vannak mögöttetek?

Eredetileg egy óvoda létrehozása volt az elképzelésünk, majd amikor rátaláltunk erre a térre, módosult a terv – mondja Sárdi Annamária, a Parksarok lelke és motorja. Úgy láttuk, hogy a hely és a helyiség inkább alkalmas egy családi klubnak, mint óvodának. A hely (a Szent István parkot délről határoló ház a Pozsonyi úton) vonzó és könnyen megközelíthető a környékbeli fiatal családoknak, de nagyobb programjainkra a város távolabbi részeiből is jönnek vendégek.

A programjaitok a gyermekkultúra szinte egészét képviselik, nem tudnék olyan területet mondani, ami hiányozna az itteni „repertoárból”.

Valóban, a kulturális sokféleség, vagy általánosabban: a gyermekek testi-lelki fejlesztése az egyik célunk. Népszerűek a bábműsoraink, zenés-verses-mondókás foglalkozásaink és a vizuális fejlesztést is nagyon fontosnak tarjuk. Már egy 6 hetes babával is el lehet kezdeni nálunk a baba-mama jógát, ez az idegrendszer és az izomzat fejlődésére bizonyítottan jó hatással van. De van tornafoglalkozás nagyobbaknak is.

 

Mi a célcsoport? Milyen korosztályok látogatnak hozzátok?

A célcsoportunk az óvodáskor előtti apróságok, aztán az 5-6 évesek. De vannak olyan programjaink, amelyben „komoly” iskolások, fiatal szülők és nagyszülők is részt vehetnek, és együtt törhetik a fejüket. Ilyen volt nemrég a „Nagycsalád – kis lábnyom” c. rendezvényünk.

„Nagycsalád – kis lábnyom” – a cím alapján ítélve a környezettudatosságra hívja fel a figyelmet. Ezzel a kezdeményezéssel, azt hiszem, úttörők vagytok a budapesti gyerekprogram-kínálatban.

Nagyon fontosnak tartjuk a zöld-szemlélet terjesztését, ezt sem lehet elég korán kezdeni! A mi feladatunk kitalálni, hogyan lehet egy ilyen elvont problémát megfogalmazni és játékos tevékenység keretébe foglalni úgy, hogy a gyerekek érdeklődését felkeltse.

A művészeti programokra visszatérve: kik a „sztárjaitok”?

Szerencsére többen is vannak. A rendszeresen foglalkozást tartók közül kiemelnénk pl. Kárász Eszter színész-énekest. Az ő „Dalolka” c. műsorában van minden: dalok, mondókák, barkácsolás, hangszersimogatás – imádják a gyerekek. Sz.Nagy Mária, – a gyerekeknek Mariska – sokoldalú bábművész, az ő “Mariska bábszínháza” c. programja is „interaktív”. A gyerekek nem csak passzív szemlélői az előadásnak, hanem maguk is kipróbálhatják az animációt, ami a kicsik számára maga a varázslat. Februárban (19-én) a legközelebbi Parksarok Színház előadása egy másik neves bábművész, Érsek-Csanádi Gyöngyi produkciója Csodakút címmel, erre a legkisebbeket (0-5 korig) is várjuk. A közeljövőben a Szamárfül projekt a Brémai muzsikusokat mutatja be nálunk, egészen eredeti megközelítésben, ami igazán szórakoztatónak ígérkezik. Ezeket a remek előadásokat Takács Vera segítségével hozzuk létre, aki a gyermekszínház internetes portál főszerkesztője, tehát teljes rálátása van erre a területre.

Mindez messze meghaladja egy hagyományos óvoda tevékenységét, létrejött hát a családi klub?

Igen, ezen dolgozunk. Ez a nagy tér sokféle tevékenységet befogad, pl. születésnapi zsúrokat, farsangi bálokat is rendezünk itt. De nem csak gyerekeknek. Egyre több felnőtt családi rendezvénynek is otthont adunk, hiszen nálunk a legkönnyebb egy igazi családi programot lebonyolítani, és a gyerekekkel itt biztos nincs gond. A nagyobb rendezvényeink délután vagy hétvégén vannak, így délelőtt a Parkovi várja a kicsiket, szakképzett óvónővel, zenepedagógussal. A Pozsonyi Pagony gyermekkönyvkiadó – mint „testvérintézmény” – gyakran itt tartja a könyvbemutatóit, mert csak pár méterre van tőlünk, itt a Pozsonyi úton. De örülünk annak is, ha a kismamák leülnek nálunk, és miközben a gyerekek egy másik zugban játszanak, ők egy pohár tea vagy kávé mellett megbeszélik világ dolgait.

 

-efem-

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása