Fel

Bigyoo.hu – megújult honlap a biztonságos internetezésért

00003

Bigyoo.hu – megújult honlap a biztonságos internetezésért

2012-ben február 7-e a Biztonságos Internetezés Napja, s ettől a naptól új külsővel és felfrissült tartalommal működik tovább a Bigyoo.hu. Az oldalra játékos feladatok kerültek fel, melyek akár az iskolában is felhasználhatók, hiszen szakszerű módszertani ismertetők egészítik ki. A honlapon továbbra is működik a biztonságos gyermekoldalak és online tartalmak minősítő rendszere, a Bigyoo.

 Biztonságban az Online Térben

Az internet több, mint számítógép, hiszen a világháló elérésére már számos más eszköz is képes – mobiltelefonok, a táblagépek, a játékkonzolok, a legújabb televíziós készülékek, s lassan már a hűtőszekrény is. Ráadásul az internet ma már nem csupán különféle tartalmak elérését jelenti, hanem az egymás közötti kapcsolattartás színterévé vált. Sokszor tudomást sem veszünk róla, hogy mindeközben internetet használunk. Érdemesebb is már nem „internetről”, hanem az online kapcsolatok rendszeréről beszélni, és arra törekedni, hogy a biztonság ennek egészére kiterjedjen. Ebben nyújt segítséget szülőknek, pedagógusoknak, s nem utolsó sorban a gyerekeknek információkkal, gyakorlati útmutatókkal, és a gyerekbarát online tartalmak minősítő rendszerével – a BIGYOO.HU

 

Gyerekeknek, szülőknek

Az internet használatára különösen fogékonyak a gyerekek. Viharos gyorsasággal ismerik meg a digitális eszközök használatát, ám ez a virtuozitás még nem párosul annyi élettapasztalattal, ami az online tér biztonságos használatához szükséges. A gyerekek érdekében a szülőknek is meg kell ismerniük az online világ nyújtotta lehetőségek tárházát – s azzal együtt a viselkedési normákat is, hogy harmonikus legyen az együttélés e lehetőségekkel. A Bigyoo.hu oldalon ezért a gyerekeket játékos tartalmak várják, a szülők pedig életkori szakaszokra bontva is megtalálhatják, mikor mire kell és érdemes felkészülni.

 

„Tananyag” a hasznos időtöltés jegyében

Az óvodai csoportszobában, az osztályteremben nem biztos, hogy van internet. De nincs autóbusz, nincs táncterem és nincs bankautomata sem. Ez utóbbiak esetében nem is kérdés, hogy a foglalkozásokon, tanórákon a gyerekekkel átbeszélik ezek használatát. Ám szükségszerű ugyanezt az online világ esetében is megtenni, hiszen az internet ma már szoros része a mindennapi életnek, és a szociális kapcsolatok rendszerére is hatással van. A Bigyoo.hu oldal ezért olyan játékos feladatokkal – pl. társasjáték, memóriakártyák – bővült, melyeket ki lehet nyomtatni, s akár tanórákon, akár szabadidős foglalkozásokon is fel lehet használni, hiszen szakszerű módszertani ismertetők és leírások egészítik ki azokat.

  Bigyoo ’Bot – a gyermekbarát tartalom védjegye

Amelyik honlapon Bigyoo ’Bot mosolyog, az az internet barátságos területe. Azt jelzi, hogy azon a honlapon nyugodtan böngészhetnek a gyerekek, s bárhova is kattintanak, nem kerül a szemük elé felnőtteknek szóló tartalom. Ezen a helyen Biztonságban vannak az Online Térben.

A Biztonságos Gyermekoldal és Online Tartalom minősítő rendszer célja, hogy:

• csökkentse a gyerekek internethasználatának kockázatait

• bővítse a gyereknek szóló minőségi online tartalmak körét

• a gyerekeknek szóló honlapok megfeleljenek az online biztonság kritériumrendszerének

• támpontot adjon a gyerekeknek, a szülőknek valamint pedagógusoknak az interneten található online tartalmak biztonságosságáról

• a már meglevő és minősített honlapok mellett, új, a gyermekbarát követelményeknek minden tekintetben megfelelő tartalmak létrehozását ösztönözze

• egy helyről elérhetővé tegye a Bigyoo által minősített “gyermekbarát” oldalakat

Ezt igyekszik elérni a Bigyoo -, azaz a BIztonságos GYermekOldalak és Online tartalmak” minősítési rendszere, amit a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete és az Egyszervolt a Magyar Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány üzemeltet, az Internetszolgáltatók Tanácsának támogatásával.

Bigyoo ’Bot robotfigura ezért csak olyan honlapon jelenhet meg, amelyik átesett a minősítésen, és megfelel a feltételrendszernek.

 

-nyp-

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása