Fel

“Szívünk rajta” – könyvajánló program az Uniceffel

olvas2

“Szívünk rajta” – könyvajánló program az Uniceffel

 

A “Szívünk rajta” egy olyan kezdeményezés, ami abban igyekszik segítséget nyújtani szülőknek és gyerekeknek, hogy könnyebben eligazodjanak a könyvesboltokban és a könyvtárakban. Fontos, hogy azok a könyvek, amik a gyerekek könyvespolcaira kerülnek, valódi élményt nyújtsanak, és igazi értéket képviseljenek.
pixel

pixel

A „Szívünk rajta” egy olyan könyvajánló program, amely a szülők eligazodását segíti a gyerekkönyvek piacán, de nem felejti el, hogy a szülő is olvas, ezért a gyermekneveléssel kapcsolatos kiadványok közötti választást is megkönnyíti.

 

olvas2

Mi a Szívünk rajta program lényege?

A program részeként egy szakmai csapat négy kategóriában ítélheti oda azt a megkülönböztető jelzést, egy virtuális matricát, ami a programot elindító Bookline és UNICEF Magyar Bizottság elképzelései szerint a jövőben megkönnyíti majd a könyvet vásárló szülők és gyermekek dolgát.

 

 

Mi a program célja?

Célunk, hogy segítsünk a tájékozódásban, melyik könyv nyújt minőségi és tartalmas szórakozást gyermeknek és szülőnek egyaránt. Nem szándékunk semmilyen kiadványt negatívan minősíteni, szándékunk mindössze az, hogy kiemeljük a szakmai csapat szerint kiváló tartalmakat, és ezeknek kiemelt kommunikációs felületeket biztosítsunk. Szubjektív listáinkat a kereskedelmi sikerlistáktól függetlenül, egy szakmai csapat által összeállított minősítési rendszer mentén állítjuk össze, négy kategóriában.

 

konyvtar-kiemelt

Miért viseljük a szívünkön, hogy mit olvasnak a gyerekek?

Mindannyian, akik szívünkön viseljük gyermekeink jövőjét, tudjuk, hogy a mesék, a közös olvasások, verselések életre szóló élményt jelenthetnek. Néha az olvasás, a könyvek szeretetének átadása a cél. Máskor elég annyi is, hogy a gyerek hozzánk bújik, és mi a fülébe súghatjuk, hogy “egyszer volt, hol nem volt…”. Sokan szeretnék megélni azt is, ahogy évek múltán egymás mellett ülve bújja a családban mindenki a maga könyvét. Ha a szülőnek nem fontos az olvasás, a gyerek még nehezebb helyzetben van, hiszen kevés segítséget kap ahhoz, hogy mit és hogyan, mikor olvasson el. Sokunknak van olyan élménye, hogy egy idejekorán kezünkbe akadt könyvet érdektelenül ledobtunk, majd évek múltán egy ültő helyünkben faljuk fel elejétől a végig. (Nekem például a Winnetou volt ilyen 🙂 De sokunknak van olyan élménye is, amikor valaki (egy szülő, tanár vagy barát) odaad egy könyvet, hogy olvassuk el, és a végén ebből a mozdulatból kötelék vagy éppen barátság születik.

A könyv teremtő erő. Fontos azonban, hogy ki és hogyan használja ezt az erőt. Ma a szülők és a gyerekek legtöbbször magányosan és tanácstalanul néznek szét a könyvesboltok roskadozó polcai között. Milyen könyvet vegyenek le? Amit a szülő is olvasott gyerekként? Aminek szép, színes a borítója? Aminek a szereplőjét a gyerek a tévében is láthatja? Nehéz döntés.

 

unicef-konyv1

Mondják, hogy csak az ember olvas. Nem mindegy azonban, hogy mit! A “Szívünk rajta” egy olyan kezdeményezés, ami abban igyekszik segítséget nyújtani szülőknek és gyerekeknek, hogy könnyebben eligazodjanak a könyvesboltokban és a könyvtárakban. Célunk, hogy azok a könyvek, amik a gyerekek könyvespolcaira kerülnek, valódi élményt nyújtsanak, és igazi értéket képviseljenek. Célunk, hogy segítsük az eligazodást – de nem csak azt. A “Szívünk rajta” program arra is igyekszik felhívni a figyelmet, hogy a könyvek az olvasáson kívül olyan hasznos segítséget is jelenthetnek, amelyek egy-egy nehéz élethelyzetben megkönnyítik a gyerek és a szülő közötti párbeszédet. Egy jó könyv a szerettünk halálát, a szülők válását vagy éppen a testünk működését is segíthet megérteni, feldolgozni. Vannak könyvek, amelyeken generációk nőnek fel. Ez azonban nem jelenti automatikusan, hogy az a könyv még mindig ugyanazt mondja ma, mint évtizedekkel ezelőtt. Ahogy nem jelenti azt sem, hogy ne lenne olyan új kiadvány, ami jobban, a mai kor gyerekei számára érthetőbb nyelven mondaná el például, hogy hogyan születik a kisbaba.

 

A program részeként egy szakmai zsűri négy kategóriában ítélheti oda azt a megkülönböztető jelzést, egy virtuális matricát, ami a programot elindító Bookline és UNICEF Magyar Bizottság elképzelései szerint a jövőben megkönnyíti majd a könyvet vásárló szülők és gyermekek helyzetét.

A különleges módon mesélő (mesél), a gyermekek készségeit, tudását fejlesztő (fejleszt), a nehéz élethelyzetek megértését támogató (segít neki) kategóriák mellett a program magukhoz a szülőkhöz is szólni szeretne. A “segít neked” kategóriában olyan könyvek kaphatják meg a szakmai zsűri értékelése alapján a megkülönböztető jelzést, amelyek abban segítik a szülőket, hogy elég jó szülővé váljanak, és gyermekükkel, önmagukkal, családjukkal harmóniában élhessék meg szülői szerepüket.

 

Kategóriák:

 • „Mesél”:
  Olyan könyvek kaphatnak matricát ebben a kategóriában, amelyeket egyedi, különleges módon írtak meg, illusztráltak, és ezért olyan élményt nyújtanak, ami gyereknek, felnőttnek egyaránt életre szóló, meghatározó élményt jelenthet. Szeretjük ezeket a könyveket, mert saját képzeletünk határait feszegetik, és olyan világokba vezetnek minket, amiknek létezését korábban még csak nem is sejtettük.
 • „Segít neki”:
  Ebben a kategóriában azokat a kiemelkedő könyveket díjazzuk, melyek segítenek megérteni a gyerekek számára a különleges vagy nehéz élethelyzeteket. Például ha a szülők válnak, ha testvér születik, vagy ha egy szerettünket elveszítjük. Szeretjük ezeket a könyveket, mert nem didaktikusak, mert úgy segítenek, hogy szinte észre sem veszi a gyerek. S mert a szülőt legalább annyira segítik, mint a gyereket.
 • ”Fejleszt”:
  Ide kerülnek azok a kiadványok, amelyek az olvasást, a készségeket, a szókincset, a speciális nevelési igényt és egyéb készségeket támogatják. Szeretjük ezeket a könyveket, mert hisszük, hogy az olvasás erre is jó. A rigmusok és mondókák előkészítik az olvasást, vannak versek, amik segítik a diszlexiás gyerekeket, vannak könyvek, amik intenzíven támogatják a szókincs fejlődését.
 • „Segít neked”:
  Hogyan neveld jól a gyereked? Hogyan reagálj jól a gyerek szükségletére? Nem könnyű, de egy jó könyv segíthet megérteni mi zajlik bennünk, és mi zajlik a gyerek és a szülő között. Szülőnek lenni – bármennyire szeretjük is a gyerekünket -, nem csak móka és kacagás. Ráadásul a szülőség tanulható: ide azok a könyvek kerülnek, amiket ezért szeretünk.

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása