Fel

Szobrot állítanak Fésűs Évának Kaposváron

51838

Szobrot állítanak Fésűs Évának Kaposváron

A Kossuth-díjas meseíró, költő nevét viseli mostantól a kaposvári Bajcsy-Zsilinszky Utcai Központi Óvoda is.

Az intézményvezető kezdeményezésére a névfelvétel mellett az óvoda előkertjében elhelyezik Fésűs Éva 48 centiméter magas mellszobrát, amely Gáspár András tervei alapján Spanics Katalin keramikusművész munkáját dicséri. Az óvoda új logót is kap, ezt a címjelző domborművön tüntetik fel, elkészítésére Kurdi Csilla textilszobrász kapott megbízást.

Fésűs Éva 1926. május 14-én született Cegléden, 1950-től nyugdíjba vonulásáig Kaposváron élt és gyors- és gépírónőként dolgozott.

Tízéves kora óta írt verseket, meseírói pályafutása rádiójátékokkal kezdődött az ’50-es években.

Húsz éven keresztül volt a Magyar Rádió Gyermekosztályának külső munkatársa, 353 műsora és 28 hangjátéka került adásba.

Az ő nevéhez fűződik a Nyúl a cilinderben, a Tapsikáné fülönfüggője, illetve az Aranypofácska.

1969-től a Magyar Televíziónak is dolgozott, ő írta A palacsintás király és a Csaló az üveghegyen forgatókönyvét. Mellette 24 mesekönyvet jegyez, utolsó kötete 2016-ban jelent meg A furfangos nyuszi címmel. A versírástól sem szakadt el, a mesekönyvvel egy időben jelent meg a felnőtteknek szóló Csepp víz.

 

729827_5

 

Alkotásai a műmesék és a népmesei hagyományok sajátos ötvözetei, hősei ügyesek, furfangosak.

Munkásságát számos díjjal ismerték el: a Magyar Rádió és a Magyar Televízió Nívódíjjal jutalmazta, 1989-ben Somogy Megye Művészeti díját vehette át, 2001-ben a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) Magyarországi Egyesületének életműdíjával tüntették ki, 2004-ben Kaposvár díszpolgárává avatták.

2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2014-ben a Stephanus-díjat, 2017-ben pedig a Kossuth-díjat, utóbbit a magyar gyerek- és ifjúsági irodalmat gazdagító kiemelkedő életműve, tiszta és szép nyelvi eszközökkel megalkotott, örök érvényű emberi értékeket közvetítő meséi, televíziós és rádiós gyermekműsorai elismeréseként.

92 éves korában, 2019-ben érte a halál.

forrás: fidelio.hu

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása