Fel

Százhatvan-szögletű mesemondó verseny

Százhatvan-szögletű mesemondó verseny

Az ország százhatvan iskolájában mondtak mesét a gyerekek a Nemzeti Tankönyvkiadó Lázár Ervin Prózamondó Versenyén, melynek fő célja a gyerekek olvasásra nevelése, az olvasás megszerettetése. A döntőbe jutott kisdiákok a Katona József Színházban is felléphettek, egy gálaműsor keretében.

 

Bab Bercitől Bruckner Szigfridig

 

Negyedik alkalommal rendezte meg a Nemzeti Tankönyvkiadó a Magyar Tankönyvért Alapítvánnyal közösen az országos Lázár Ervin Prózamondó Versenyt. A versenyzők idén Lázár Ervin művei mellett Fekete István alkotásai közül válogathattak, ám a tapasztalat szerint a legtöbben a névadó meseíró műveit részesítették előnyben. Sokan választották a Négyszögletű kerekerdő részleteit, a Csodapatikát Bab Berci kalandjaiból, Sárga meg a kék tintafolt meséjét. Népszerű volt a Nyúl, mint tolmács, a Soványító palacsinta, és persze a fájós fogú oroszlán, Bruckner Szigfrid története is.

 

 

Az előadás öröme

 

A neves szakmai zsűri több szempontot figyelembe véve választotta ki az általa legjobbnak ítélt prózamondó diákokat. Többek között figyelték, hogy a választott mű mennyire illik a diákok személyiségéhez, mennyire értették meg a szöveget és hogyan adják elő azt. Négy elődöntő során alakult ki a május 6-i döntő mezőnye, s a zsűri úgy látta, a versengés legnagyobb erénye a játékosság volt. Hangsúlyozták, hogy minden előkelő helyezésnél többet ér, ha a gyerekek előadásuk közben jól érzik magukat, ha élményekben gazdagon térnek haza.

 

 

Gálaműsor nagy színpadon

 

A döntő résztvevői pedig egytől egyig nyertesek voltak, mi több, a verseny szervezői nem csak őket, hanem az iskolájukat is megjutalmazták. Iskolájuk tíz diákja kapott lehetőséget, hogy ellátogassanak a prózamondó versenysorozat gálaműsorára, a fővárosi Katona József Színházba. Meghallgathatták Pápai Erika előadását, a Sebő együttes műsorát, s természetesen színpadra lépett minden döntőbe jutott, nyertes és különdíjas kisdiák is. Az előadások meghallgatása után pedig a diáktársakból, kísérőtanárokból, szülőkből álló közönség is megszavazhatta a maga kedvencét. A közönségdíjjal pedig az első osztályos berettyóújfalusi Kiss Boglárka Emmát jutalmazták közönségdíjjal.

 

 

 

Lesz jövőre is

 

A prózamondó verseny minden bizonnyal elérte célját, hogy a diákokkal megszerettessék az olvasást, mivel ez fontos része a tanítás-tanulás folyamatának. Lázár Ervin és Fekete István alkotásaiban olyan értékek találhatók meg, mint a természetvédelem fontossága, egymás kölcsönös tisztelete, megértése, továbbá a saját környezetünk iránti felelősség, mindezek pedig a tanulók személyiségét is fejlesztik. A sorozat pedig folytatódik, jövőre újra lesz Lázár Ervin prózamondó verseny.

 

 

A győztesek névsora:

 

Az alsó tagozatosok, Pápai Erika színművésznő vezette zsűrijének véleménye alapján:

1. helyezett: Bezerédi Bendegúz 3. osztályos tanuló

Budapest, VI. kerület Bajza Utcai Általános Iskola (Felkészítő tanára: Nagy Ernőné)

2. helyezett: Kiss Boglárka Emma 1. osztályos tanuló

Berettyóújfalu, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola (Felkészítő tanára: Dobai Imréné)

3. helyezett: Tóth Hanna 2. osztályos tanuló

Budapest, XIII. kerület, Gárdonyi Géza Általános Iskola (Felkészítő tanára: Tóth Lívia)

 

 

A felső tagozatosok, Őze Áron színművész vezette zsűrijének véleménye alapján:

1. helyezett: Hencz András 6. osztályos tanuló

Siófok, Beszédes József Általános Iskola

(Felkészítő tanára: Hegedűsné Torma Angelika és Karancz Katalin)

2. helyezett: Ignácz Dániel 8. osztályos tanuló

Budapest, IV. kerület, Babits Mihály Gimnázium (Felkészítő tanára: Honti Mária)

3. helyezett: Schöck Gyula Csanád 5. osztályos tanuló

Szekszárd, Dienes Valéria Általános Iskola (Felkészítő tanára: Müller Ingrid)

 

A nyertesek:
Bezerédi Bendegúz és Schock Gyula
Kiss Boglárka és Tóth Hanna

Ignácz Dániel és Hencz András

 

 

Nyulász Péter

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása