Fel

Szépkorú lett a gyerekünnep

Szépkorú lett a gyerekünnep

Egyesek szerint kilencven éves a gyerekek ünneplése, Magyarországon viszont idén lesz hatvan éve, hogy május utolsó vasárnapját hivatalosan is Gyereknappá nyilvánították. Az immáron nagypapa korabeli ünnepet idén is számos program kíséri. Bodzafesztivál, gyerekvasutazás, jó idő esetében fürdőzés, koncertek és nyitott lovardák programjával várják a kicsiket ezen a hétvégén a szervezők. Néhány érdekesség a kínálatból.

 

Pécs – Gyerekkultúra

 

Idén a pécsi gyereknapi forgatag tűnik a legnagyobbnak, márcsak azért is, mert Pécsett idén minden a kultúráról szól. Így a mostani gyereknapi program is nagyon látványos és tartalmas lesz. A hétvégén bemutatkoznak a helyi tánccsoportok, énekesek. Szombaton grundfoci bajnokságot tartanak, a helyi városrészek csapatainak a részvételével. A Mecseki Kisvasút ezen a hétvégén folyamatosan szállítja utasait a Vidámpark és az Állatkert között. A sok játék és szórakozás mellett a gyerekek a mostani hétvégén játszva megtanulhatják a KRESZ alapjait, a három napos program során a Kresz Parkban próbálhatják ki a kicsik a tudásukat.

 

 

Lovak szerelmeseinek

 

Igazi gyereknapi program a Nyitott Lovardák programban való részvétel is, amelyet igaz nem a mostani gyereknapi rendezvényekre esik főként, hanem már április közepétől tart az esemény. Viszont a lovakat szerető gyerekeknek semmi sem okozhat nagyobb élményt, mint az igazi lovak simogatása, etetése, esetleg lovaglás, ismerkedés a lovaskultúrával. A Nyitott Lovarda akcióban az ország számos lovardája, számszerint hetven, vesz részt. A 2010-ben hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Nyitott Lovardák program lényege, hogy a résztvevő lovardák előre meghirdetett időpontokban, előzetes bejelentkezés után ingyenes lovaglási lehetőséget biztosítanak. Egy-egy helyen nem csupán lóra vagy fogatra ültetik a vendégeket, hanem bemutatják az istállókat, lovakat. Az egymásért és az állatokért való felelősségvállalás jegyében a szervezők arra bíztatják a programsorozatra látogatókat, hogy fejenként 100 forintos jelképes adománnyal járuljanak hozzá a rászoruló gyermekek terápiás lovagoltatásához. A lovaknak pedig – ha tehetik – vigyenek köszönetképpen egy-egy répát, almát.

 

 

Bodzafesztivál

 

Május 30-án, gyermeknapon kezdetét veszi az I. Velencei-tavi Bodzaünnep, hagyományteremtő szándékkal.

A rendkívül sokrétű programkínálat igazi családi időtöltésre teremt lehetőséget. Fellépnek a Langaléta Garabonciások, lesz odúkihelyezés a Templomkertben, elhangzanak a Lábita Színház meséi, élvezhetjük Szabó Tánya és a Bran (ír-kelta) bodzamesés játékait zenével és tánccal, “Ki mit tud?”-on vehetnek részt a gyerekek, lesz gyermek táncház is, a Görömbő Kompánia pedig pünkösdi mesejátékot ad elő. 18 órától a Csík Zenekar koncertezik, este fél nyolctól pedig Vajda Levente felnőtt táncháza zárja a napot.

 

 

A Városliget örök

 

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Fővárosi Önkormányzattal közösen immár 20. alkalommal rendezi meg kétnapos, ingyenes gyermeknapi rendezvénysorozatát a budapesti Városligetben.

 

 

Miért pont ekkor?

 

A Gyermeknap a világ sok országában ünnepnap. A Nemzetközi Gyermeknap (általában június 1.) megünneplése Törökországból ered (1920. április 23.) és különösen a volt kommunista országokban vált népszerűvé. Ehhez hasonló az ENSZ által létesített Egyetemes Gyermeknap (Universal Children’s Day) intézménye.

Magyarországon 1931-től ünneplik (akkor még Gyermek Hétnek hívták), 1950 óta már csak egy nap és május utolsó vasárnapján tartják.

 

 

 

 

Almásy Katalin

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása