Fel

Gyere ki a rétre! – Egyszervolt a gyereknapon

Gyere ki a rétre! – Egyszervolt a gyereknapon

A gyereknapon a netről a gyepre települ az Egyszervolt! A Városligeti Napozóréten felállított Biztonságos Internet Sátorban kezet foghatsz Egérkével, együtt fényképezkedhetsz Mese.tv-vel, megismerheted Bitet és Bájtot, a Microsulit, ImrE8-at – azaz, az Egyszervolt és a Microsoft közös gyerekprodukcióit!

 

Internet a jókedv és a biztonság jegyében

 

A világháló igazán olyan, mint egy mesebeli varázserdő, melyben kincsekre lelhetsz, ám könnyen el is tévedhetsz! Célszerű ezért a kitaposott ösvényen haladni, s a kifejezetten gyerekbarát weboldalakat felkeresni! Szerencsére számos ilyen van, közöttük az Egyszervolt, Magyarország legnagyobb családi internetes portálja, mely a Városligeti Gyereknap internetes sátrában különleges eszközökön különleges bemutatókkal várja a látogatókat. Megismerhetők és a Microsoft és az Egyszervolt közös fejlesztésű programjai, a biztonságos internetezést szolgáló Helló Háló, a számítógép használatát bemutató Microsuli, kipróbálható a Classmate PC, az Xbox, és egy kicsiknek fejlesztett óvodai berendezés, a Digiboard is.

 

 

Helló Háló – Bit és Bájt

 

Az internetezés során mindig szem előtt kell tartani a biztonságot! A Microsoft és az Egyszervolt.hu Helló Háló elnevezésű programja azt célozza, hogy Magyarországon minden gyermek nyugodtan böngészhessen a világhálón. A Helló Háló oldalon két kedves srác, Bit és Bájt kalandjain keresztül, valamint multimédiás bemutató és oktató segédanyagok segítségével, szakszerű illetve játékos formában ismerhetik meg a szülők, a pedagógusok és természetesen a gyerekek az alapvető tudnivalókat a biztonságos internetezésről.

 

 

Microsuli – suligépen


A számítógép használata – ahogyan korábban még nem láttad. A Microsuli formabontó, korszerű és egyszersmind szórakoztató formában, élménypedagógiai megközelítésben mutatja meg a számítógépes programok használatát. Az Egyszervolt elsődleges, gyerek közönségéhez alkalmazkodva – lépésről-lépésre leírt receptek, illetve képernyő-videofilmek, úgynevezett „tutorialok” mutatják be. Ezek az egyszerű és részletes bemutatók mindenki, köztük a teljesen laikusok számára is érthetővé és elérhetővé teszik a digitális írástudás egy magasabb fokozatát. Mindezt ezúttal az iskolai használatra kifejlesztett Classmate PC-n lehet megismerni.

 

 

ImrE8


ImrE8 – a legkisebb családtag az Egyszervolt Réten. Ő egy kedves képregényhős, egy Intelligens Marskutató Robotegység, aki bemutatja az eddigieknél gyorsabb kényelmesebb – s mindenekelőtt biztonságosabb, Egyszervoltos tartalmakkal feltöltött IE 8 böngészőprogramot. Ez a böngésző nem csupán a számítógépnek, hanem az internetezőknek is védelmet nyújt. Segítségével ki lehet zárni a nemkívánatos betolakodókat, és el lehet kerülni az ártalmas oldalakat. Ráadásként gyorsabb és kényelmesebb, hiszen a kezelőfelületén minden kéznél van, amire internetezés közben szükség lehet.

 

 

Ovisoknak – Digiboard

 

A ma születő gyerekeket már digitális bennszülöttnek is tekinthetjük, hiszen elektronikus eszközök, digitális berendezések veszik körül őket az élet minden területén. Azok azonban jellemzően felnőttek számára készültek, s a rajtuk található tartalom is az idősebb korosztály igényeinek megfelelő. Az városligeti gyereknap internetes sátrában viszont megismerhető a Digiboard, ami egy kifejezetten az óvodás korosztály számára megépített gyerekbútor, ami egy érintőképernyős számítógépet tartalmaz. Az ergonómiai kialakítás mellett a készülék digitális tartalma is kifejezetten ennek a korosztálynak készült, az Egyszervolt szerkesztőségében: speciálisan erre a célra fejlesztett, gyerekbarát böngészőprogrammal, korlátozott, biztonságos interneteléréssel, Egyszervoltos gyerektartalmakkal.

 

 

Digitális majális

 

A digitális eszközök, berendezések internetes tartalmak bemutatója mellett megtalálhatod a sátorban az Egyszervolt kedves figuráit is. Óriásbáb formában jelen lesz az Egyszervolt Rétről Egérke és Mese.tv, sőt, a mókás fényképező fal segítségével akár te magad is az Egyszervolt Rét lakója lehetsz egy fotó erejéig!

 

Keresd az Egyszervolt és a Microsoft biztonságos és gyerekbarát internetes programjait a Városligeti Gyereknapon, a Napozóréten, a Biztonságos Internet Sátorban!

 

 

Felmérés a gyerekek biztonságáról

 

A biztonságos internetezés előmozdításában a tanároktól a kormányokig mindenkinek nagy felelőssége van. A gyerekeket fel kell készíteni arra, hogy az internet hasznos és szórakoztató oldala mellett számos veszélyt is rejt magában. Egy a Microsoft megbízásából elvégzett, Európa tíz országára kiterjedő kutatás eredménye szerint az európai szülők közel kétharmada egyáltalán nem követi rendszeresen figyelemmel gyermeke internetezési szokásait. Nagyjából ugyanennyien gondolják úgy, hogy gyermekük biztonságosan osztja meg személyes adatait a neten, miközben egyharmaduk a megfelelő tudás hiányában képtelen arra, hogy megfelelő internetes védelmet biztosítson gyermekének.

 

A felmérés megállapította, hogy a tizenévesek közel 80%-a használ rendszeresen valamilyen közösségi portált. Megdöbbentő adat, miszerint több mint 43%-uk gondolja azt, hogy a személyes információk megosztása nem jár semmiféle veszéllyel – ennek következtében a tinik közel fele még a lakcímét is tudatja az oldal látogatóival. Szintén riasztó adat, hogy a fiatal felhasználók 63%-a lépett már kapcsolatba idegenekkel az interneten keresztül, 45%-uk úgy, hogy semmiféle előzetes információval nem rendelkezett az illetőről.

 

Szilágyi Bernadette, a Microsoft Korlátlan Lehetőségek programjának menedzsere hozzátette: „Az internet olyan, mint egy dzsungel: habár számos kincset rejt a gyermekek számára, ugyanakkor veszélyek is leselkednek ott rájuk. A legfontosabb az, hogy a szülők beszélgessenek gyermekeikkel, legyenek tisztában internetezési szokásaikkal, legyenek nyitottak rájuk, hogy a csemeték érezzék, bármit megoszthatnak édesapjukkal vagy édesanyjukkal. A Microsoft szoftverei beállíthatók úgy, hogy védjék a gyermekeket is a nem megfelelő tartalmaktól, de a tiltás önmagában sosem jelent megoldást – például ha a gyermek egy barátja számítógépét használja, már könnyen lehet, hogy nem védi semmi. Ezért különösen fontos az, hogy a szülők és a gyermekek egyaránt tisztában legyenek a különféle veszélyekkel, és azt is tudják, hogyan kell védekezni ellenük.”

 

 

 

Nyulász Péter

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása