Fel

Elhunyt Békés Pál

Elhunyt Békés Pál

A gyerekirodalom egyik megkerülhetetlen személyisége távozott, immár örökre. Sokat tett a jövendő olvasónemzedékekért nemcsak mint gyerekkönyvszerző, hanem mint az IBBY (International Board on Books for Young People Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) magyarországi elnöke is, amelynek 2000-től volt vezetője.

 

Egyik fő hivatásának tekintette a minőségi magyar gyerekkönyv írók, -illusztrátorok, a magyar kiadók népszerűsítését.

 

Elkötelezetten támogatott minden olyan kezdeményezést, amely a gyerekkultúrában az értékteremtést, értékőrzést szolgálta.

 

Ezért is vállalt részt – kuratóriumi tagként – az Egyszervolt a Magyar Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány munkájában, támogatta civil kezdeményezéseit, többek között az Évtized legjobb Gyerekkönyve mozgalmat.

 

A 54 évesen elhunyt író szeretnivaló hősöket írt meg az ifjúsági könyveiben – idézi az origo.hu Závada Pált. A felnőtteknek szóló műveiben pedig saját és családi történetein keresztül, a valóság köré szőtt fikció segítségével jellegzetes XX. századi hősöket alkotott.

 

Tanulmányait a budapesti Radnóti Miklós Gimnáziumban, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán magyar – angol összehasonlító irodalomtörténet szakon (1975–80) végezte. Közben az érettségi után kérdezőbiztosként is dolgozott.

 

1980–81-ben magyar- és angolszakos tanárként dolgozott. 1994 és 1996 között a Magyar Televízió Irodalmi, Képzőművészeti, Színházi Stúdióját (IKSZ) vezette, majd 1997-től 2000-ig mint színházért és irodalomért felelős szerkesztője volt.

 

2004-ben a nagy-britanniai magyar kulturális évad, a Magyar Magic művészeti kurátoraként dolgozott.

 

2005-ben A Nagy Könyv olvasásnépszerűsítő mozgalom ötletgazdája.

 

 

 

Az Egyszervolt.hu szerkesztősége

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása