Fel

Temperamentum és tanulás

tanul1

Temperamentum és tanulás

 

Egy gyermek személyiségének elemzését mindig a temperamentum vizsgálatával kezdi az asztrológus, hiszen ez mutatja meg, hogy milyen alapvető képességek vannak meg benne, vagy mi az a képesség, amit erősíteni vagy hiány esetén, tanulnia kell.

 

 

tanul2

 

Négy temperamentum

Ahogy a pszichológia, úgy a klasszikus asztrológia is négy temperamentumbeli sajátosságot különböztet meg. Mivel az asztrológia szimbólumokkal dolgozik így a temperamentumbeli sajátosságokat a négy elem (Tűz, Föld, Levegő, Víz) szimbolizálja egy születési horoszkópban.

Természetesen csupán a temperamentum nem adja meg a teljes képet arról, hogy milyen tanulási képessége van egy gyermeknek, ehhez még több elemet is vizsgálni kell, erről a későbbi cikkekben még olvashattok.

Most nézzük meg egyenként a sajátosságokat miről informálnak minket.

fireTűz

A Tűz elem megléte szimbolizálja azt, hogy gyermekünk bátor, kezdeményező, önérvényesítő, és energikus. Általában ezek a gyermekek sikerorientáltak, a versenyhelyzetek motiválják. A dicséret, a sikerek adják a hajtóerőt számukra, a túl sok kritika a negatív oldalukat hozza elő, lehetnek az osztály bohócai, de lehetnek agresszívak is. A képesség hiányában lehetnek fáradékonyak, visszahúzódóak, és konfliktuskerülők.

 

earthFöld

A Föld elem által szimbolizált képesség ahhoz szükséges, hogy rendelkezzenek a belső fékkel, elfogadják a szabályokat, a rendszert, legyen bennük kitartás, és ez adja a gyakorlati megvalósítás képességét is. Ennek hiányában nehezen kezelhetők, türelmetlenek és az elsajátított tudást is nehezen tudják gyakorlatba fordítani.

 

airLevegő

A Levegő elem egy személyiségben azért szükséges, mert ez adja, hogy gyermekünk érdeklődő és befogadó legyen a tudás iránt, hogy könnyedén kommunikáljon, és ne ragaszkodjon görcsösen a leírtakhoz, hanem használja saját kreativitását is. Hiányában görcsössé válhatnak, nehezebben tanulnak meg logikára alapuló tananyagokat.

 

waterVíz

Végül a Víz elem által szimbolizált képesség szükséges ahhoz, hogy érzelmi igényeiket ki tudják fejezni, hogy átérezzék azt, ha valakit megbántanak, vagy bántanak, akkor azzal a másiknak milyen fájdalmat okoznak. Hiánya érzéketlenné vagy érzelmileg zárkózottá teheti a gyermeket.

Célirányos gyakorlás

Mivel ezek az adottságok már a születés pillanatában látszanak, ezért akár csecsemőkortól kezdve lehetőség nyílik arra, hogy célirányosan gyakoroltassuk gyermekünkkel azokat az adottságokat, amikkel később meggyűlhet a bajuk. Ezzel természetesen nem csak a tanulási képességüket javíthatjuk, hanem életük minden területéhez segítséget nyújthatunk.

Dudás Mária gyermekasztrológus, nevelési tanácsadó

Tel.: 06/30-4515002

E-mail: astromarcsi@gmail.com

A cikkhez kapcsolódó OKOS DOBOZ feladat: 

http://www.okosdoboz.hu/Pages/Contents/2681

Időjárás télen, nyáron cmű feladat

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása