Fel

Tíz fontos szabály, mielőtt biciklire pattansz a gyerekkel

children-with-helmets-riding-bikes-iStock-508726663-web-ready-1024x495

Tíz fontos szabály, mielőtt biciklire pattansz a gyerekkel

 

 

Mire kell odafigyelni, ha a gyerekkel együtt biciklizel az utakon? Fontos-e ismerni a Kresz ide vonatkozó szabályait? S egyáltalán mi legyen a gyereken? A fontos információkat 10 pontban szedtük össze.

 

  1. Kresz a bicikliutakon – A bicikliutakon ugyanúgy érvényesek a Kresz szabályai, mint bárhol máshol. Azaz 12 év alatti gyerek főútvonalon nem kerékpározhat, csak az útvonallal párhuzamos járdán, maximum 10 km/óra sebességgel!
  2. Technikai felszerelések – azaz minden indulás előtt ellenőrizzétek a fékberendezéseket. Fontos, hogy az első és a hátsó kerékhez is tartozzon fék! A biciklik kerekeit se hagyjátok ki, hiszen nincs is annál bosszantóbb, mint menetközben megállni, s kereket fújni!
  3. Lámpa, hogy láthassanak – a bicikli egyik fontos felszerelése a lámpa, amelyet nemcsak előre, hanem hátra is fel kell szerelni! A hátsó lámpa legyen piros, mely folyamatos, villogó fényt biztosít!letöltés (1)
  4. Figyelj a ruhádra! – a biciklisek ruhája is fontos. Érdemes fényvisszaverő mellényt, vagy bármilyen fényvisszaverő ruházatot felvenni, akár egy karkötőt, vagy bokavédőt! Így már messziről észrevesznek az autósok! Mindig legyetek láthatóak!
  5. Csengő – a csengő fontossága ugyanolyan jelentős, mint az autóknál a duda. Ez lehet duda, kürt, amely helyettesítheti a csengőt. Ezzel a jelzéssel tudnak jelezni a gyerekek, hogy elférjenek a járdán, vagy ha utat szeretnének kérni! Az viszont fontos, hogy tanítsuk meg nekik, hogy mindig okkal használják a csengőt!
  6. Sisak – a bukósisak viselete nem kötelező, de ajánlott. Egy –egy esésnél megvédi a gyerekeket, főleg a fejüket. A másik fontos szempont, hogy erre is lehet fényvisszaverőt szerelni, hogy még jobban láthatóak legyetek az utakon.bike1
  7. Jobbra, vagy balra – fontos, hogy tanítsuk meg a kicsiknek, hogy ha kanyarodni szeretnének, akkor azt mindenképp jelezniük kell. Ilyenkor a karjukat tegyék ki, mindig abba az irányba, amerre haladni szeretnének. Ezt az autósok is észreveszik, hisz ismerik a jelzést, s jobban fognak figyelni a gyerekre!
  8. Zebrán való átkelés – a Kresz szabályai szerint, a zebránál le kell szállni a bicikliről. Soha ne tekerjetek át a zebrán! Ha közösen toljátok át a biciklit, az autósok is jobban észrevesznek, előnyt adnak!
  9. Kulacsok a biciklin – érdemes kulacstartót is felszerelni a gyerkőcök biciklijére, hiszen mikor hosszabb utakra mentek, akkor mindig lesz náluk frissítő. Arra viszont különösen figyeljetek, hogy csak akkor igyanak, mikor megálltatok! Menetközben inni, s enni életveszélyes!letöltés (2)
  10. Libasorban haladjatok – tanítsátok meg a gyerekeket, hogy mindig egy sorban haladjanak, egymás után. 3-4 bicikli egymás mellett haladva veszélyes lehet. Ha egy autó érkezik mögéjük, nehezen tudja kikerülni őket, s balesetveszélyes is lehet! Egymás mögött haladva viszont biztonságos lesz a közlekedés!

 

Biztonságos biciklizést kívánunk mindenkinek!

 

A cikket a Közlekedésbiztonsági rajzpályázatot  kiíró KÖBE Biztosító támogatta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása