Fel

A biciklizés egészségügyi hatásai – 10 ok, amiért már ma pattanj kétkerékre!

Happy family is riding bikes outdoors and smiling, full length

A biciklizés egészségügyi hatásai – 10 ok, amiért már ma pattanj kétkerékre!

 

 

Mint minden mozgásnak, így a biciklizésnek is fontos egészségügyi hatásai vannak. Összegyűjtöttünk 10 egészségügyi és mentális okot, hogy miért fontos a családnak közösen bicikliznie. Milyen képességeket fejleszt, s miért van jótékony hatással az egészségünkre?

 

  1. Közlekedés – az első praktikus ok talán az lehetne, hogy ha a városban használjuk, nem kell várni a buszra, villamosra, metróra. Nem kell a dugóban ülnünk, hiszen így könnyedén eljuthatunk egyik helyről a másikra, egyben időt és energiát megspórolva magunknak.

 

  1. Egészség – az egészségünkre is jótékony hatással van ez a mozgásforma, főleg az emésztőrendszerünkre, a tüdőnkre és a szívünkre. A rendszeres fizikai mozgásnak köszönhetően felgyorsul az emésztésünk, növekszik a tüdőnk kapacitása is, ezáltal még több oxigént tudunk felvenni. A szív és érrendszeri problémák megelőzésére is kiváló a kerékpározás, és emellett ne feledkezzünk meg arról, hogy a felesleges kilóktól is szép lassan megszabadulhatunk.

 

  1. Jókedva szabadban töltött idő mindig jó hatással van a szervezetünkre, a hangulatunkra. A biciklizés is e mozgások közé sorolható, amely erősíti az immunrendszerünket, ellenállóbbak leszünk a stresszel szemben. Ha tehetik, biciklivel menjenek a gyerekek az iskolába. Már a kedvük is jobb lesz, hiszen korán reggel testmozgással kezdték a napot!

 

  1. Egyensúly a kisgyerekeknek kimondottan javasolt ez a mozgásfajta, segíti az egyensúlyérzék kialakulását, s egyben koordinálását is. Ez más mozgás- tevékenységeknél is hasznos lehet, például a tornaórákon, vagy a közös játékoknál a játszótéren, s egyéb sportoknál.

 

  1. Reakció időa biciklizés során gyorsul a gyerekek reakció ideje is, hiszen egy-egy helyzetben hamar kell dönteniük – például: fékezés, kanyarodás, esés, megállás. Amellett, hogy gyorsabban tudnak dönteni, segíti őket abban is, hogy más feladatokban is hamarabb vegyenek észre egy-egy összefüggést. Ez a fajta koncentráció segíti a kicsiket a tanulásban, akár az óvodában, akár az iskolában.

 

  1. Memórianem is gondolnánk, de a memória is fejlődik a biciklizés, rollerezés során, hiszen egy-egy utat – például az iskoláig, óvodáig, – ha naponta megtesz a gyerek, sokféle inger éri. Emlékeznie kell az útra, oda kell figyelnie, hogy mikor kell megállnia, hol kell bekanyarodnia, milyen szabályok fontosak az úttesten. Ez a fajta memória nem csak a közlekedésben lesz hatékony, hanem a tanulásban, a játékok során is.

 

 

  1. Alvás javítása rendszeres mozgás, valljuk be, napjainkban egyre kevesebb. Egy-egy biciklitúra, vagy napi 15-20 perces tekerés is kiváló testmozgás, melynek hatása még az alvásra is pozitívan hathat. Sokkal könnyebben alszanak el azok a gyerekek, akik naponta bicikliznek, s könnyebben is kelnek fel reggelente, hiszen az alvás minősége is javulni fog.

 

  1. Izomfejlesztés – a rollerezés vagy a biciklizés főleg az alsó végtagokat mozgatja meg. Erősíti a vádlit, a combokat, de a felső testünket is megmozgatja. A folyamatos tekerés megtanítja a koordinált mozgást. A kisgyerekeknek, akik most tanulnak biciklizni, kimondottan segít, hogy koordinálva használják a lábaikat. A jobb és a bal agyfélteke összehangolását is segíti, amely később a tanulásnál lesz elengedhetetlen fontosságú!

 

  1. Kresz ismereteaz utakon való közlekedés során sokkal hamarabb és könnyebben tanulják meg a gyerekek a Kresz táblákat, hiszen egy-egy útszakasznál akár el is magyarázhatjuk nekik, hogy mit jelent pl. a behajtani tilos tábla, vagy éppen a stop tábla. Megtaníthatjuk nekik, hogy miért fontos megállni a zebránál, leszállva a bicikliről, áttolni az úttesten, és hogyan közlekedjenek balesetmentesen, miképp figyeljenek oda a közlekedésben résztvevőkre, köztük a gyalogosokra.

 

  1. Közösségi élmény – végül, de nem utolsó sorban a közös biciklizés mindig egy jó program, ahol a család együtt mozoghat. Közösen fedezik fel egy-egy túra során a táj szépségeit. Az együtt töltött idő is sokkal minőségibb lesz, hiszen mozgással töltik el a friss levegőn. Érdemes a gyerekekkel együtt megtervezni a túrát, a kis pihenőkön közösen elfogyasztani az uzsonnát. Nincs is annál jobb pihenés, mint mikor este egy-egy túra után anya, apa és a gyerekek megbeszélhetik, hogy merre jártak, mit láttak, nem beszélve a másnapi izomlázról, amely szintén közös élmény lesz.

 

Egészséges, örömteli biciklizést kívánunk mindenkinek! J

 

.

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása