Fel

Túlélni szülők nélkül

sos-gyfalu-1

Túlélni szülők nélkül

 

Az SOS Gyeremekfalvak új kisfilmeket tett nemrég közzé, melyeket a Youtube mese.tv csatornáján is láthattok. Filmek fiatalokról, akik elmesélik történeteiket, miként kerültek a faluba, hogyan élték, élik az életüket. Sorsok, élettörténetek, szülők nélküli túlélők. 
pixel

pixel

Fogasra akasztott gyerek, pótanyaként működő nevelő, kiskorú menekült egyedül az országban.

Hogy élik túl szülők nélkül? Az SOS Gyermekfalvak kampány keretében kisfilmekben mutatja be, milyen a gyermekvédelmi rendszer belülről.

Gábor óvodás korában került állami gondoskodásba. 19 év alatt 70 felnőtt vigyázott rá, alig kötődött valakihez. „9 éves voltam, amikor az egyik nevelő felakasztott a fogasra, és ott hagyott. Le is szakadt, mert nem bírta a súlyomat.” Pár év múlva talált rá egy nevelőre, aki anyja helyett anyja lett.

 

sos-gyfalu-4

Barbi sok testvérével nagyon szegény körülmények között élt, amikor 6 évesen bekerült gyermekvédelmi ellátásba. „Beültettek egy kisbuszba, útközben a testvéremet kitették egycsecsemőotthonban, minket vittek tovább intézetbe. Nem mondtak semmit, hogy hova megyünk.”

Sárának egyetlen szerencséje van: nem szakították el testvéreitől. Most egyetemista Pesten, tele van tervekkel. Zia Afganisztánból jött szülők nélkül, kiskorúként Magyarországra. A hosszú út után ki akarták utasítani az országból, most karnyújtásnyira van a magyar állampolgárságtól.

A négy fiatal történetében két közös pont biztos van: egyedül, szülők nélkül élnek és most kezdnek önálló életet.

 

sos-gyfalu-1

Az SOS Gyermekfalvak kampányának célja, hogy felhívja a figyelmet a gyermekek jogaira. Az alapítvány az Európai Bizottság támogatásával 9 uniós országban folytatott program keretében gyerekjogi képzést indít gyermekvédelmi szakellátásban dolgozóknak. Összesen 800 szakembert képeznek ki. A projekt részeként elkészült négy kisfilmben gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok beszélnek őszintén az őket ért sérelmekről, örömökről. A filmek célja az általános érzékenyítés, továbbá felhívni a figyelmet a gyermekvédelmi gondoskodásban élők helyzetére, a gyerekek jogaira.

Magyarországon mintegy 22 ezer gyerek nem a vér szerinti szüleivel él, közel félezren az SOS-ben. A gyermekfalvak sajátossága, hogy a nevelőszülőknél a gyerekek testvéreikkel együtt maradva, családként nőhetnek fel.

Rendező: Szirmai Márton

Operatőr: Pálos György

Zene: Hegyi Dávid

Technikus: Békési Gábor

Grafika: Ászity Boglárka

Garfikai utómunka: Brauner Máté

 

(A képek illusztrációk, a http://gyereksorsok.hu/ oldalról származnak)

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása