Fel

Tűz elem – erőssége és hiánya

tuz2

Tűz elem – erőssége és hiánya

 

Gyermekeink egyéniségének kibontakozásához nagyon fontos a képességeik ismerete, ezért vizsgáljuk meg egyenként, részletesebben ezeket az adottságokat. A Tűz elem által szimbolizált temperamentumbeli sajátosság megfelel a kolerikus személyiségtípusnak.

 

 

tuz5Temperamentum ismerete

Nagy segítség az, ha ismerjük gyermekünk temperamentumbeli sajátosságait, hiszen ezek rámutatnak arra, hogy melyik adottsága az, ami erősebb, és csak szinten kell tartani, és melyik oldal/képesség az, ami gyengébben működik, vagy teljes mértékben hiányként jelentkezik képességei közül, ezért fejlesztést igényel.

Ez a képesség összefügg azzal, hogy egy gyermek mennyire tudja saját akaratát kifejezni, mennyire tud önérvényesítő lenni, mennyire energikus és sikerorientált.

Ez az energia egy személyiségben alapvetően kétféleképpen nyilvánulhat meg, ösztönösen és tudatosan. Amikor csupán ösztönösen működik, akkor is van vele dolgunk, meg kell szelídítenünk, és tudatos formában is megtanulni azt használni. Ez nem egyenlő az akarat elnyomásával, csupán a szabályozásával!

 

tuz4

Túl sok vagy túl kevés

Akinek ezzel az energiával bármilyen problémája van, vagy túl sok jutott belőle, vagy kevés, vagy hiányzik belőle, mindenképpen szüksége van arra, hogy rendszeresen mozogjon.

Az a gyermek, akiben túl sok az energia, annak a mindennapos mozgás elengedhetetlen, mert amellett, hogy erős egyéniség, a sok energia nyughatatlanná teheti, és ez befolyásolhatja mind az iskolai teljesítményét, mind a figyelmének összpontosítását. Ráadásul egy idő után a pangó energia miatt akár a feje is megfájdulhat.

tuz3

Segíthet a mozgás

Akiben nincs energia, az energiahiányossá, motiválatlanná és kedvetlenné válhat. Tehát ha tudjuk, hogy gyermekünk személyiségéből hiányzik a kolerikus temperamentum, és emellett azt tapasztaljuk, hogy egyre fáradékonyabb és egyre unottabb, akkor nem pihenni küldjük, hanem bármennyire is nehézkesen vehető rá, megmozgatjuk. Mindegy mit mozog, csak olyan legyen, amitől a pulzusszám emelkedik (pl. futás, biciklizés, tánc). Ez olyan hatással lesz rá, mint a lemerült telefonra az, amikor tölteni kezdjük. Természetesen, akinek egészségügyi problémája van, az előtte orvosával konzultáljon.

 

Dicséret és elismerés

Ugyanilyen fontos mindkét „tábornak” a pozitív visszaigazolás, a dicséret. A kritikára, sikertelenségre egyöntetűen rosszul reagálnak, azzal a különbséggel, hogy a Tűz elemmel jól ellátott gyermekek kompenzálnak és kezelhetetlenné válhatnak, azok meg, akik hiánnyal küzdenek gátlásosak, konfliktuskerülők lesznek.

Akinél a fő erősségét ez a temperamentumbeli sajátosság adja, annál érdemes kihasználni a sikerorientáltságát, és adottságához igazítva rövid vagy hosszú távú célt kitűzni elé, hogy folyamatosan motiválva legyen. Így megtanulja energiáit egy bizonyos cél elérése érdekében összpontosítani.

 

Ha hiányzik a tűz elem

Akik személyiségében ez a képesség hiányzik, ott bizony ezt az oldalt fejleszteni kell, mert az életükben képtelenek lesznek saját érdekükben harcba szállni. A saját akaratuk erősödését kell támogatni és minél több kihívás elé állítani. Előre szólok, mindent ki fognak találni, hogy megússzák a feladatot. A sikereket azonban ők is szomjazzák, így ha olyan környezetben vannak, ahol folyamatos biztatást kapnak, ahol apró sikereket érnek el, és nem kritizálják őket, akkor önbizalmuk egyre erősebbé válik. Nem lesz belőlük egy nagy harcos valószínűleg soha, de a saját eszköztárukkal képesek lesznek bátran lépéseket tenni elképzeléseik megvalósításáért. Érdemes minél több szerepjátékot játszatni velük, hogy adott szituációkat kipróbálhassák, felkészülhessenek rá. Ez biztonságot ad számukra, és könnyíti számukra a feladat elvégzését.

 

Dudás Mária gyermekasztrológus, nevelési tanácsadó

Tel.: 06/30-4515002

E-mail: astromarcsi@gmail.com

 

Az ehhez kapcsolodó Okos Doboz játék: 

http://www.okosdoboz.hu/Pages/Contents/2757

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása