Fel

Ötvenéves a Flintstone család

Ötvenéves a Flintstone család

 

Ötven éve, 1960. szeptember 30-án láthatták az amerikai nézők a Frédi és Béni első epizódját. A sorozat nemcsak a Hanna-Barbera rajzfilmgyártó cég történetében játszott fontos szerepet, de a tévés animációban is mérföldkőnek számított, a remek magyarításnak köszönhetően pedig itthon is sikeressé vált.

 

Frédi és Béni cigarettát is reklámoztak

 

A Frédi és Béni (eredeti címén The Flintstones) a ma már világhírű Hanna-Barbera rajzfilmstúdió első igazán nagy dobása volt, a stúdió jelentősebb sorozatai közül csak a Foxi Maxi kalandjai előzte meg. A két kőkorszaki szakit bemutató széria ráadásul az első rajzfilmsorozat volt, amelyet főműsoridőben adtak le a televízióban – innentől számíthatjuk tehát a tévés animáció felnőtté válását.

 

A Frédi és Béni – afféle rajzolt szituációs komédiaként – minden korosztályt szórakoztatott, Frédi és felesége állítólag abban is elsők voltak, hogy előttük rajzfilmszereplők még nem bújtak közösen ágyba. Hogy a sorozat eredetileg nem csak gyerekeknek szólt, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a produkciót kezdetben a Winston cigarettagyártó cég támogatta, így nem egyszer előfordult, hogy főszereplők elszívtak egy cigit egy epizód végén.

 

 

Az ötvenes, hatvanas évek Amerikáját parodizálták

 

A sorozat az ötvenes, hatvanas évek Amerikáját, pontosabban az akkori és ottani külvárosi életet is parodizálta, annak minden kényelmével együtt. Az akkor használatos technikai eszközök, háztartási berendezések itt természetes formában jelennek meg: az autót lábbal hajtják, és madarat használnak dudaként, az újságot kőbe vésik, a füvet pedig állatokkal nyírják.

 

Frédi munkahelye, a kőfejtő, illetve főnöke, Kőkobaki úr is a modern időket idézik, a főhős kedvenc szórakozásai, a tekézés és a bunyó pedig szintúgy a vidéki Amerikára utalnak. Elferdített formában – valamiképp a kőre, kőkorszakra utaló névvel – a kor nagyságai is megjelennek, Tony Curtisszel például Stony Curtisként, Cary Granttel Cary Granite-ként találkozhatunk.

 

 

Hosszú ideig futott a sorozat

 

A nem mindennapi figurákat a Hanna-Barbera páros elsőszámú rajzolója, a Maci Laciért és a Jetson családért is felelős Ed Benedict alkotta meg, aki aztán 166 epizódon keresztül vitte a karaktereket – a Frédi és Béni ugyanis hat évig képernyőn volt, csak az 1989-ben indult Simpson család vette el tőle a főműsoridőben leghosszabb ideig futó rajzfilmsorozat címét. A történet nyomán aztán két élőszereplős film is készült, a főcímdal pedig – a B-52’s újraértelmezésében – pedig ma is felcsendül házibulikon.

 

A széria itthon is nagy siker volt, amihez nagyban hozzájárult a Rímhányónak is becézett Romhányi József verses magyarítása, illetve a remek szinkronhangok, Csákányi László (Frédi), Márkus László (Béni), Psota Irén (Vilma) és Váradi Hédi (Irma).

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása