Fel

Földvigyázók Szombathelyen – Zöldi Ákosék a terepen

00002

Földvigyázók Szombathelyen – Zöldi Ákosék a terepen

A tavaszi hónapokban hatezer fős „környezetbaráti társaság” szerveződött az ország 1200 iskolájában a Zöldi Ákos és a Földvigyázók online iskolai vetélkedősorozat köré. A környezettudatosságot népszerűsítő akció regionális helyszíni rendezvényekkel egészül ki a második félévben. Az első ilyen őszi rendezvény 20011. szeptember 10-én, Szombathelyen lesz, s a Nagy Sportágválasztóhoz kapcsolódik.

A folyamatosan működő www.zoldiakos.eu oldalon a nagyrendezvényekről szóló információk mellett a játékos feladatok is elérhetők. A Zöldi Ákos és a Földvigyázók programot az Egyszervolt a Magyar Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány szervezi, a projekt szakmai partnere a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület.

 

Földvigyázók országszerte

 

Az év első felében, 13 héten át tartó versengés során az ország ezerkétszáz iskolájából mintegy hatezer kisdiák csatlakozott a Zöldi Ákos és a Földvigyázók című környezetvédelmi tudatosságot célzó játékhoz. Az országos játék a fenntartható fejlődés jegyében és a környezettudatos gondolkodás népszerűsítése érdekében indult – elsősorban kisiskolás korosztály számára. A játékos feladatok megismertették a gyerekeket a környezetvédelem legfontosabb kérdéseivel, a mindennapjaikban megjelenő, környezetet terhelő problémákkal. Az akció a szórakoztatva oktatás-tanítás (edutainment) módszerével ismertette meg a játékosokat alapvető környezetvédelmi fogalmakkal, s a környezetterhelés csökkentéséknek lehetséges módszereivel. A játékosok elérendő célja így az „ökolábnyomuk” csökkentése volt.

 

Taposs kisebbet!

Bár a tavaszi pontgyűjtő verseny lezárult, a játék folyamatosan elérhető a www.zoldiakos.eu honlapon, s a tanagyhoz kötődő információk akár iskolai tanórákon is felhasználhatók, avagy akár helyi, iskolai vetélkedő is szervezhető a feladatokból. A földvigyázó játékosok egy „ifjúsági regény” történetéhez, s annak főszereplőihez csatlakozhatnak. Zöldi Ákos és barátai, Recikli Cili és Leveli Béla, újabb és újabb mókás jelentekkel és okos feladatokkal – teszt, gyakorlati feladat, számítógépes mini-játék – fogadják a résztvevőket, akiknek előrehaladását „ökolábnyom mérő” mutatja.

Ákosék a terepen

A tavaszi országos versengés értékes nyereményekért – digitális oktatási eszközökért, sportszerekért folyt, s az iskolák versenyének győztes csapatainak jutalma, hogy Zöldi Ákos és csapata vendégül látja az egész osztályt az egyik – hozzájuk legközelebb eső – regionális „földvigyázó” családi rendezvényen. Szombathelyen a Nagy Sportágválasztóhoz csatlakoznak a Földvigyázók. A nagyszínpadon színházi előadás, a Zöldi Ákos sátrában és azok körül pedig kézműves foglalkozás, fotó-fal, matató, kvíz és nyeremények várnak minden érdeklődőt, és itt vehetik át megérdemelt jutalmukat a regionális győztes Csornai II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola csapata.

A szombathelyi rendezvény időpontja és helyszíne:

2011. szeptember 10. 10.00 óra, Nagy Sportágválasztó,

NYME Savarai Egyetemi Központ Sportcsarnok.

 

További részletek itt olvashatók: www.zoldiakos.eu/rendezvenyek

A szervező

Az „Egyszervolt” a Magyar Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány 2002-ben alakult. Célja a magyar gyermekkultúra ápolása, s internetes közvetítése. Az Alapítvány a gyerekeknek szóló internetes oldalak folyamatos fejlesztésén túl, rendszeresen szervez szabadtéri kulturális rendezvényeket is az egészséges életmód jegyében.

 

A szakmai partner

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület 1992-ben alakult, sokrétű, közvetlen nevelői és szakértői munkát végez: foglalkozik a környezeti és a fenntarthatóságra nevelés elméleti, gyakorlati és módszertani kérdéseivel, részt vett a szaktárcák felkérésére a Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégia kidolgozásában.” Az Egyesület 1998. óta közhasznú, 1999-ben „Környezetünkért” díjat kapott.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Unió Regionális Fejlesztései Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása