Fel

Tíz iskola cseréli zöldre a betont

00004

Tíz iskola cseréli zöldre a betont

A Magyar Cetelem és a WWF népszerű közös kezdeményezésével, a népszerű Zöldsuli Program keretében, 2013-ban újabb tíz intézményben, összesen ötmillió forintból valósulhatnak meg az iskolai álomudvarok Magyarországon. A diákok nemcsak zöldebb, barátságosabb környezetben kezdhetik az új tanévet: a fák, virágok gondozása az egyik fontos lépés lehet a felelős gondolkodás kialakításában.

A Cetelem Zöldsuli Program keretében idén egy budapesti és kilenc vidéki intézmény részesült egyenként 500-500 ezer forintos zöldítési támogatásban. Öt nyertesről internetes közösségi szavazás, további öt iskoláról szakértő zsűri döntött, akik a támogatásból zöldebbé, barátságosabbá, élhetőbbé tehetik környezetüket. A zsűri tagjaként a pályázatok értékelésében a közismert kertészmérnök, dr. Bálint György, azaz Bálint gazda is részt vett, aki fontosnak tartja, hogy a diákok minél korábban elsajátíthassák a kertészkedés alapjait. „Nagyon sok látnivaló és tudnivaló halmozódik fel az iskolakertekben, amelyek sokkal tartalmasabbá teszik a gyermekek életét” – mondta.

A nyertesek között akad olyan iskola, ahol a meglévő udvar „újjáélesztése”, öreg, beteg fák, növények pótlása a cél, de olyan intézmény is van, ahol már a tanterv szerves része a kertművelés. Másutt a kitaposott, poros gyepet újítják fel és árnyékot adó fákat ültetnek, hogy az udvar alkalmassá váljon közösségi rendezvények megtartására is. A zöldítési tervekből rövidesen valóság lesz, hiszen az új tanévben, az őszi ültetési szezonban a diákok, tanárok, szülők összefogásával megkezdődik a fák, cserjék telepítése, vagy éppen a füvesítés. Az idei pályázatban hangsúlyos szerepet kaptak az őshonos fa- és cserjefajok, hiszen a szervezők célja volt, hogy diákok széles körben megismerjék a környezethez jól alkalmazkodó, könnyen nevelhető őshonos hazai fajokat és fajtákat. A nyertes iskolák udvarai így többek között kocsányos tölgyekkel, fagyallal, kislevelű hárssal vagy éppen mezei juharfákkal lesznek gazdagabbak.

„Öröm látni, hogy az iskolák a Cetelem Zöldsuli Program segítségével nemcsak a környezetüket teszik szebbé, hanem fontos céljuk az is, hogy a parkok a tanítás színterévé is váljanak, gondozásukba a diákokat is bevonják. Évekkel ezelőtt éppen azért indítottuk el ezt a kezdeményezést, hogy az iskolakertekkel egy környezetükért és önmagukért is felelős generáció felnövekedését segítsük” – mondta el Balog Gábor, a Cetelem szóvivője. A Cetelem Zöldsuli Program eddigi két évében már 20 iskola álma meg valósult, s a program 2013-ban tovább folytatódik, így a kezdeményezés segítségével újabb iskolák válhatnak zöldebbé.

A Cetelem Zöldsuli Program nyertesei 2012-ben:

A közönségszavazás nyertesei:

• Rigó József ÁMK Általános Iskolája, Bugac

• Német Nemzetiségi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, Pilisborosjenő

• Kispesti Waldorf Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Iskola és Gimnázium, Budapest

• Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola és Óvoda Pusztamérgesi Telephelye, Pusztamérges

• Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola és Óvoda – dóci iskola, Dóc

A zsűri által kiválasztott iskolák:

• Árpád Fejedelem Általános Iskola és Könyvtár, Tiszaalpár

• Biatorbágyi Általános Iskola, Biatorbágy

• Gróf Esterházy Móric Általános Iskola, Csákvár

• Hauck János Német Nemzetiségi Általános Iskola és Tagintézménye, Piliscsaba

• Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola, Cegléd

A képek a bugaci Rigó József ÁMK Általános Iskola és a kispesti Waldorf iskolában készültek.

  -nyp-

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása