Fel

Élelmiszerbiztonság kisiskolásoknak

élelmiszer biztonság

Élelmiszerbiztonság kisiskolásoknak

Országos élelmiszer-biztonsági vetélkedőt indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal általános iskolás diákoknak. A cél, hogy a felnövekvő generáció már kisgyermek korban tájékoztatást kapjon az alapvető élelmiszer-biztonsági ismeretekről, ezt szolgálja a decemberig tartó, játékos megmérettetés. A majdani felnőttkori tudatos élelmiszerfogyasztást segíti az is, hogy az élelmiszerbiztonság a Nemzeti alaptanterv részét képezi.

 Élelmiszerbiztonság a NAT-ban is!

A NÉBIH kiemelten fontosnak tartja a lakosság és különösen a fiatalok szemléletformálását. A gyermekkorban elsajátított ismeretek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a diákok felnőttkorukban megfontolt döntéseket hozzanak, jó minőségű, biztonságos élelmiszereket vásároljanak és készítsenek, tudatos vásárlókká váljanak. Azért is fontos ez, mert az élelmiszerek komoly megbetegedéseket okozhatnak, melyek hátterében döntő részben az ételek helytelen, nem biztonságos módon történő elkészítése áll. Mindez egy kis odafigyeléssel megelőzhető. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ezért ötfordulós, élelmiszer-biztonsági vetélkedőt indított általános iskolás diákok számára.

 Aranyszabályok

A megmérettetés országos szintű, hazánk minden pontjáról jelentkeztek osztályok. Összesen 110 osztály és 2374 gyermek vesz részt a decemberig tartó élelmiszer-biztonsági vetélkedőn. A megmérettetés során a NÉBIH a biztonságos élelmiszerkészítés aranyszabályait – kifogástalan alapanyag, tiszta ivóvíz; tiszta konyha, tiszta kéz; kész ételek elkülönítése a nyersanyagoktól; gyors lehűtés, hűtött tárolás; alapos sütés, főzés – mutatja be játékos formában a tanulóknak. A pedagógusok minden egyes fordulóban hasznos tanácsokat tartalmazó, oktató jellegű füzeteket kapnak, a diákok pedig „NÉBIH Nándi” figurájával (képünkön) színesített élelmiszerbiztonsági matricaalbummal lesznek gazdagabbak.

A vetélkedő zárásakor, decemberben a három legtöbb pontszámot elért osztály értékes ajándékokban (pl. uzsonnás doboz, logózott póló és baseball sapka, NÉBIH Nándi plüss figura, könyvjelző, színes ceruza szett, sportszer, illetve könyvutalvány), az első helyezett osztály pedig egy osztálykirándulásban is részesül.

– NYP –

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása