Fel

Tízszer annyi lúdtalpas

lúdtalp

Tízszer annyi lúdtalpas

Szék – fotel – heverő, busz – lift – autó. Civilizált világunk szemlátomást elsősorban a mozgástól igyekszik „megszabadítani” minket.Ez természetesen következményekkel jár. Izmaink ellustulnak, ami nagyon hamar vezethet lúdtalp kialakulásához. Manapság tízszer annyian szenvednek ezektől, mint dédapáink korában. Igaz, a tünetek rendszerint felnőtt korban jelentkeznek, de a probléma gyermekkorban kezdődik.

Nem járunk jól

A mi futóművünknek egyáltalán nem tesz jót a sima talaj, az aszfaltozott vagy beton járda, de az sem, hogy legtöbbször valamilyen járművel közlekedünk. Hajdanán, amikor az emberek sokkal többet gyalogoltak, ráadásul göröngyös, hepe-hupás talajon, sokkal kevesebb volt köztük lúdtalpas. Ma minden tizedik gyermeknél jelentkezik ez a probléma, sőt – főként városokban – tizenöt, sőt helyenként harminc százalék ez az arány. – Hozzájárul ehhez a kedvezőtlen arányhoz a nem megfelelő, pontosabban a rossz cipő is! – figyelmeztet dr. Skaliczki Gábor ortopédus, és megjegyzi: az Ortopédiai Klinikán mindennapos tapasztalatuk, hogy az ilyen – olyan panasszal jelentkező gyerekek bő 30 százaléka lúdtalpas. Sokan viszont el sem jutnak időben szakorvosi rendelésre, csak valamikor felnőtt korukban, de akkor már jóval komolyabb panaszokkal.

Nem minden telitalp lúdtalp

Az újszülöttek lába még teljesen természetesen „telitalpas”, azaz egy zsírpárnácska miatt lapos a talpuk. Ez körülbelül hároméves korukig így is marad, hiszen az izmok eleinte még nem képesek megtartani a lábfej boltozatát. Az a járás tanulása, gyakorlása során – a kis lábfejizmok aktív munkája eredményeként alakul ki, aztán folyamatosan fejlődik, formálódik 15 – 18 éves korig, amíg a növekedés tart. Ez alatt előfordulhatnak olyan életszakaszok is, amikor a növekedés gyorsabb ütemű, mint amit az izomzat fejlődése követni tud, és ilyenkor újra megjelenhet egy fiziológiás „lúdtalp”. Kétségbe esni tehát semmiképp sem kell, azonban hároméves kortól folyamatosan érdemes figyelni a gyerek lábát – mondja a szakorvos.

Amire figyelni kell

A lúdtalp valójában a lábfej hossz – vagy harántboltozatának süllyedése, ami nem is mindig jár együtt a teletalpassággal. Ami az igazán fontos, hogy a gyerek sarka függőlegesen áll-e, vagy sem – mondja Skaliczki Gábor. – Ha hátulról megnézzük a mezítláb, egyenesen álló gyereket, a sarkának függőlegesnek kell lennie. Ha mégis befelé dől, azt jelenti, hogy azon az oldalon nem jól teljesítenek az izmok. Akkor is érdemes gyanakodni, ha a gyermek a kortársaihoz képest kevésbé bírja a gyaloglást, a futkározást, fáradt, fáradékony, vagy kifejezetten fáj a lába, talpa. Mindezt felismerni nem könnyű, de kollégáimmal a Menta Egészségközpontban már készítünk egy felhívó jellegű ismertetőt, amely segít a szülőknek eligazodni, hogy mikor tanácsos felkeresni egy szakembert. .

Megelőzés

A lúdtalp hátterében tehát az igazi problémát a nem megfelelő izomműködés jelenti, emiatt fontos, hogy még gyermekkorban minél jobban megerősítsük azokat az izmokat, melyek alátámasztást adnak a lábfej boltozatoknak. Erősen javasolt, hogy amikor csak lehet, vigyük a gyerekeket kavicsos, füves, egyenetlen felületre és hagyjuk, hogy kedvükre szaladgáljanak mezítláb! Ez munkára kényszeríti a lábizmokat, és jótékony hatással van a boka stabilitásra is. Lakásban is ki lehet ilyen felületeket alakítani, összegyűrt vastag takaróval, vagy nagy csomós rongyszőnyeggel. Nem szabad megfeledkezni a lábbeliről sem, a jó cipő nyitja pedig a zárt sarok. A sarok feletti pántos kiscipő, szandál még benti cipőnek sem ajánlott, hajlamosít ugyanis a sarok befelé dőlésére – figyelmeztet Skaliczki doktor, és javasolja, hogy mindenképpen zárt sarkú cipőt keressünk, lehetőség szerint még felnőtt korban is, de növésben lévő gyerekeknek, kamaszoknak mindenképp.

Torna és nem betét

Lúdtalp ellen tehát mindenképpen a lábizmok mozgatása, erősítése a megoldás – hangsúlyozza Skaliczki Gábor. – A lúdtalpbetétet manapság már nem szeretjük, hiszen az csak egy passzív segítség, a használatával még jobban ellustulnak az izmok. Gyerekkorban ezért csak nagyon indokolt esetben, erőteljesen kifejlett „harsogva gágogó” lúdtalpnál használunk betétet, de akkor is rendszeres torna mellett! Az igazi segítség a speciális lábtorna, ami persze kemény dió, mert alap esetben nem túl érdekfeszítő és hosszú idő alatt hoz eredményt. A tapasztalat sajnos az, hogy emiatt idő előtt beleunnak, nem csak a gyerekek, hanem a szülők is. Éppen ezért célszerű bevetni trükköket, szórakoztató, játékos formában végezni különböző gyakorlatokat. Például szórjunk ki apró, lábujjal megfogható tárgyakat, papírfecniket, üveggolyókat, építőkockákat. Az a győztes, aki a lábujjait használva többet tud összegyűjteni egy dobozba, a nyertes pedig mindenki, hiszen komoly lépéseket tett a lúdtalpasság megelőzése érdekében.

Kérdések a szakorvoshoz: skaliczki.gabor@mentakozpont.hu

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása